Resor till Biarritz

Når du står nere på den gyllene sandstranden Grande Plage och tittar upp mot det storslagna Hôtel du Palais, kommer du känna att Biarritz fortfarande har ett drag av La Belle Époque över sig. När Napoleon och hans hustru Eugénie under senare halvan av 1800-talet la sin kärlek på det, som då bara var ett litet fiskeläge, blomstrade Biarritz upp och blev på kort tid till en elegant och eftertraktad semesterort. Det var i hög grad under dessa år när kungligheter från grannländerna reste till sydvästfranska Biarritz, som strandstaden längst in i Biscayabukten fick sin image som ett mondänt resmål.

Elegant surfstad

Den lite exklusiva imagen hänger fortfarande i, men samtidigt är Biarritz även känt som det första stället där surfingkulturen från Kalifornien fick fotfäste på den europeiska kontinenten. I dag är det också i högre grad surfare som sätter sin prägel på strandstaden än det är jetsetare. Framför allt vid den sydliga stranden Côte des Basques kan du under säsongen se surfare i nästan alla åldrar njuta av de fina förhållandena. Det finns dessutom flera klubbar runt om i staden som erbjuder surfundervisning för både nybörjare och något erfarna. Hör du inte till de större vattendjuren, eller är familjens yngsta fortfarande lite för små för att mäta sina krafter med vågorna så finns det även åtskilliga stränder med perfekta förhållanden för att bara slappa i solen eller bygga sandslott i lugn och ro.

Även om de flesta nu för tiden reser till Biarritz för att njuta gott av de härliga stränderna i och omkring staden så finns det även mycket att uppleva längre upp på land. Uppe i själva staden kan du glädja dig åt att det särskilt på senare år har blivit mycket mer liv och rörelse på gatorna med massor av intressanta affärer och småbutiker och inte minst flera spännande matställen där du kan få allt från spanska tapas (det är bara 20 kilometer till den spanska gränsen) till fina franska bakelser. Med läget vid havet taget i beaktning är det naturligtvis lätt att hitta ett ställe med fisk och skaldjur på menyn. Det kan dessutom rekommenderas att avnjuta ett glas av det lokala vittvinet till maten.

Under de varma sommarkvällarna är det ett nöje att promenera en sväng längs kusten och njuta av utsikten över havet medan solen är på väg ner. Den bästa vyn tillbaka mot Biarritz får du ute från den lilla, utskjutande klippan Rocher de la Vierge, som nås via en gångbro. Promenaden norr ut härifrån längs klippkanten mot Kasinot och Grande Plage är dock minst lika oförglömlig. Längs turen har du rikliga möjligheter att slå dig ner vid något av caféerna eller barerna om du får behov av en förfriskning medan du njuter av utsikten.

Åk på upptäcktsfärd till Baskien

Det är på det hela taget lätt att hålla semester i Biarritz, där du kan låta bilen stå och utforska stadens erbjudanden till fots. Det är inte desto mindre en fördel att ha tillgång till en bil (egen eller hyrbil) om du även vill använda en del av semesterdagarna på att göra utflykter till några av de många andra spännande städerna och sevärdheterna i regionen. Det kan till exempel vara en tur till den trevliga Medeltidsstaden Saint-Jean-Pied-de-Port, som ligger längs pilgrimsrutten till Santiago de Compostela, eller kurbaden i Cambo-les-Bains.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Biarritz