Resor till Bayonne

Bayonne är den regionala huvudstaden i Aquitaine i sydvästra Frankrike, belägen bakom kuststaden Biarritz, nära gränsen till Baskien. Staden ligger där floden Nive (mynnar ut i Baskien) rinner samman med floden Adour (som mynnar ut i Pyrenéerna) och har nästan vuxit ihop med Biarritz och Anglet. Idag är det en livlig handelsstad med en lång historia och ett trevligt medeltida centrum. Bayonetten uppfanns av ett av stadens gamla genier, och är uppkallad efter staden.

Choklad och caféer

Längs floden Nive, som delar staden i Grand Bayonne och Petit Bayonne finner du liv och rörelse med caféer, franska restauranger och spanska tapasbarer - staden ligger nära Baskien - vilket bidrar till en skön och livlig atmosfär, både dag och kväll, även om det flesta av festligheterna äger rum i Biarritz. Grand Bayonne är centrum för handel och shopping vilket innebär ett fint utbud och små gågator. Värt att nämna är att Bayonne är känt för bland annat sin choklad, så titta förbi Rue du Pont-Neuf och unna dig något sött. 

Sevärdheter, shopping och festligheter

För konstintresserade kan nämnas att staden erbjuder det ansedda konstmuseet Bonnat, som inrymmer en fin samling av lokala konstnärer som Léon Bonnat (!), men också verk av Degas, Graco och Botticelli samt Goya. Alternativt kan du besöka det imponerande etnografiska museet över Baskien och dess säregna kultur: Musée Basque från 1922. Från maj till oktober finns "Montmartre marknaden", den tredje lördagen i månaden på torget Place Pasteur framför katedralen, liksom i slutet av juli / början augusti arrangeras den folkliga festivalen Fêtes de Bayonne med vit-klädda människor, baskisk musik, militärorkester, underhållning och parader, för att nämna några av de återkommande händelser som staden erbjuder.

Korsvirkeshus och spännande historia

I varje hörn av de smala gatorna ser du hur historien presenterar sig och konstant närvarar i denna vackra stad som kännetecknas av sina korsvirkeshus. Från de första befästningarna i romersk tid, som fortfarande är synliga till den magnifika katedralen Sainte-Marie byggd i gotisk stil under 1400-talet, till de vallar som byggts av Vauban under Ludvig XIV, fängslar staden sina besökare med sin rika historia. 

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Bayonne