Resor till Aquitaine

Aquitaine är många olika saker på en och samma gång: Oavsett om man tycker om vin och delikatesser eller mer fokuserar på naturupplevelser och en aktiv semester så rymmer regionen många härligheter och det finns helt säkert något för allas smak. Boka din resa till Aquitaine med Escapeaway i dag!

Aquitaine är Frankrikes tredje största och sydvästligaste region, som sträcker sig från Gironde-flodens mynning norr om Bordeaux längs hela Atlanten ner till Spanien, varifrån den går in i landet och omfattar en stor del av Pyrenéerna. Norr om bergen ligger det fruktbara vin- och lantbrukslandet, där några av Frankrikes mest kända viner och delikatesser produceras. 

Aquitaine består av fem departement: Gironde (längst i norr ut mot Atlanten), Dordogne (i norr in i landet), Lot-et-Garonne (centralt), Landes (vid kusten mot Atlanten, natur och lantbruk) och Pyrénées Atlantiques (den sydligaste delen mot Atlantenkusten och Pyrenéerna).

Aquitaine är så många olika saker på en och samma gång, att det kan vara svårt att sammanfatta regionens höjdpunkter - kanske ska man bara nöja sig med att säga, att regionen rymmer flera av Frankrikes skatter, och att här helt säkert finns något för allas tycke och smak, oavsett om du älskar vin, delikatesser, natur eller kultur.

Välkommen till Frankrike med Escapeaway, vi är specialister på resor till Aquitaine och andra resmål i Frankrike, där du bor på handplockade hotell på din semester.  Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Aquitaine som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell i Aquitaine, enbart de som fått bra recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om resor till Languedoc-Roussillon

Städer i regionen Aquitaine

Från Bordeaux till Biarritz - de viktigaste städerna i regionen Aquitaine spänner från faktiska storstäder som Bordeaux med allt vad det innebär, till små vinstäder som St. Émilion och kända badorter som Biarritz.

Bordeaux

Bordeaux är huvudstaden i regionen, och är Frankrikes sjätte största stad. Stadens centrala läge nära havet och floderna Garonne och Gironde har den senaste tiden gjort den till en viktig knutpunkt för handel och transport. Under nyare tid har en stor modernisering av staden tagit plats, vilket bland annat har inneburit att man återinfört spårvagnar i stadens centrum, samt förbättrat vägarna för cyklister. Bordeauxs stadsdel "Port de la Lune" utsågs år 2007 till världsarv av UNESCO och är värt ett besök för alla dess fina gamla byggnader. Runt Bordeaux ligger industier av olika arter, t.ex. Michelin, delproduktion av Airbus A380, samt Frankrikes näst största rymdstation.

Fronsac

Fronsac är en fransk kommun i distriktet Gironde. Staden delar namn med Fronsac AOC-vinerna, och ligger på en backe omgiven av vinfält ovanför floden Dorgagne som flyter genom kommunens dalar. Fronsac ligger cirka 40 km nordöst om Bordeaux, och kan tacka romarna för dess läge, då det var dem som reste ett altare här, medan Karl den Store vad den som byggde en fästning på toppen år 769. 

Under senare tid blev vinerna från Fronsac förärade slottet i Versailles, och på 1700-talet hade namn som Fronsac och Canon Fronsac ett bra rykte. Och det var i samband med detta som "cru" för första gången dök upp i Libournais. Området är fullt av vingårdar och vinslott, och här finns också många vackra kyrkor som kan dateras till 1000- och 1100-talen.

Bayonne

Bayonne är huvdstaden i den sydvästra delen av regionen. Här kan du se rester av den gamla stadsmuren och många andra byggnader som kan dateras tillbaka till Medeltiden. Bayonne är också känd för att vara den äldsta tjurfäktningsstaden i Frankrike, med arenor som kan rymma upp mot 10.000 åskådare.

Capbreton

Denna badort ligger 40 kilometer norr om den fashionabla badorten Biarritz och har mer eller mindre vuxit ihop med grannstaden Hossegor. Tillsammans lockar de båda städerna familjer och unga surfare. Staden är dessutom en perfekt utgångspunkt för utflykter till södra Frankrike.

Som i de flesta badorter, är den naturliga samlingspunkten standen, som i detta fall dock ligger en liten bit från centrum. Straden är både populära bland soldyrkande gäster, samt surfare och seglare. Längs strandpromenaden finns flera platser där du kan slå dig ner för en bit mat och titta på folk. På somamren finns en gratis shuttlebuss mellan centrum och stranden.

Staden har flera butiker, många aktiviteter och sommarfestivaler, men också ett bra utbud av restauranger och barer - och du hittar också en lokal cykeluthyrare där du kan hyra en cykel till din utflykt. Här finns också ett kasino, biografer, en modern bowlinghall, minigolfbanor, en hamn och mycket, mycket mer.

På sommaren är det en matmarknad i stadens marknadshallar varje dag, tisdag-lördag, och på lördagen håller man i en traditionell marknadsdag. I juli och augusti håller man dessutom en kvällsmarknad på gågatan Rue du Géneral de Gaulle på måndagar, onsdagar och fredagar (från kl. 20.30).

Gavaudun

Denna stad ligger vackert placerad mellan skogar ochängar, och bjuder både på en fantastisk utsikt från slottstornet, samt läckra lokalproducerade specialiteter. Upplev de små vägarna in till den lilla medeltida staden, och besök Château de Gavaudun från 1200-talet, byggt på en majestätisk klippa. Slittet i sig själv är inte en unik upplevelse, men bestig den gamla, mörka trappan och du har en magisk utsikt över den lilla staden från slottets högsta torn. Besök slottet på alla tider på året, men om du är här på sommaren kan du kombinera det med utställningar och underhållning med Medeltiden som tema.

Gavaudun ligger mellan två stora vinområden runt Bergerac och Cahors, vilka du kan utforska och samtidigt smaka på regionens specialiteter, som fois gras.

Runt Gavaudun hittar du också staden Lacapelle-Biron, som med sin stora medeltida borg är en av de mest besöka platserna i regionen Aquitaine. Upplev också städerna Monflanquin (12km), Monpazier (19km) och Puy L'Eveque (29 km), samt utforska grottorna i Lascaux (90 km) och Pech Marie (94 km).

Pau

Staden Pau är känd för många saker - dels för att många kändisar besöker staden, dels för dess vackra utseenden och dels för dess historiska betydelse. Staden har tack vare sitt läge, alltid fungerat lite som en vakt vid den franska gränsen till Spanien. Senare i historien har staden haft en enorm betydelse för första världskriget, eftersom det var här mångapiloter tränade upp sig (och än gör idag). 

Pau är en vacker stad med kullerstensgator, tätt liggnade hus, spårvagna, parker och ett slott. Staden har lagt namn till många saker, t.ex. motorsporten som håller till på stadens racerbana. Staden är också känd för sin turism och lockar många besökare varje år, framförallt britter älskar staden och har kommit hit sedan 1600-talet. Man märker att britterna har satt sin prägel på staden, och om du går ner till centrum längs "Boulevard de Pyrenées" så hittar du också staden mest kända pub, där skådespelare som Pierce brosnan, David Tracey och Liam Neeson varit kunder. Europas första 18-håls golfbana anlades också i Pau och den är i bruk än idag. 

Pau ligger inne i landet, cirka 100 km från Atlanten, och är efter Bordeaux den viktgaste staden i regionen, rent ekonomiskt. Här har du en spektakulär utsikt mot Pyrenéerna, och Pau är en livlig kulturstad med ett otal årligenåterkommande festivaler. Dessutom är Pau ovanligt välutrustad med stora sportanläggningar, bland annat Frankrikes största anläggning för den baskiska sporten Le Pelote Basque. Här finns också klätteranläggningar, hästsportsarenor och Frankrikes äldsta golfbana. Pau har alltid profilerat sig som en aktiv sportstad, och har bland annat varit värd för Tour de France och Davis Cup.

Gujan-Mestras

Gujan-Mestras ligger vid Arcachon-bukten, och är med sina sju hamnar känd som det lokala centret för ostronproduktion. Staden har inte så mycket att bjuda på när det kommer till historia och kultur, men här finns flera underhållningsalternativ i form av nöjesparker och ett ostronmuseum!

Casteljaloux

Casteljaloux ligger i departementet Lot-et-Garonne, cirka 80 kilometer sydöst om Bordeaux. Det är en liten, lugn stad, som ligger vackert i landskapet, omringat av vin- och solrosfält. Här kan du uppleva det typiska lantliga vardagslivet, och du blir snabbt en del av det om du slår sig ner på ett café och lutar dig tillbaka. Staden har ett gammalt centrum med korsvirkeshus, ett medeltida kloster och resterna av en gammal stadsmur. I parken Parc d'Albert kan resterna av ett medeltida slott också ses. I staden finns dessutom ett fint urval resturanger, caféer och butiker samt ett kurbad, Les Bains de Casteljaloux. Direkt utanför staden, vid sjöln Lac de Clarens, är det möjighet att bada och här finns också restauranger och en golfbana.

Nérac

Nérac är en av dtypiska små landsorterna i sydvästra Frankrike, som ligger omgivet av vinfält och vackra solrosor. Floden Baïse ringlar sig fram igenom saden, och en seglats på den är en perfekt möjlighet för att se staden från sin bästa sida. I den gamla stadsdelen kan du se stadens äldsta bro, samt fina gamla byggningar från 1400- till 1600-talet. Staden huserar också Chateau Henri IV som dessvärre endast är delvis bevarat. Resterna av slottet är idag inrett som museum. Du bör nästan också ta en tur genom den stora parken med fontäner, Parc Royal de la Garenne, som urspurngligen var ett jaktområde och där du idag kan se en fin gammal paviljong. I Nérac finns också ett bra urval restauranger, caféer och butiker. En marknad äger rum varje lördag förmiddag, där du kan ta del av den autentiska stämningen. Vill du ha mer liv och rörelse, kan du besöka det stora vattenlandet Lud'O Parc i närheten. Det är uppbyggt runt en romersk ruin, och här kan hela familjen roa sig med vattenrutschkanor med mera.

Biarritz

Biarritz ligger endast 18 kilometer från Spanien, och är känd som sydvästra Frankrikes svar på Nice, Cannes och St. Tropez. Stadens rykte som badort och sommardestination tog på allvar fart då Napoleon den tredjes hustru Kejsarinnan Eugenie år 1854 lät bygga ett palats nära stranden och flyttade dit med hela sitt följe. Efterhand tog också engelska och spanske kungafamiljer efter, vilket bidrog till att ge staden sitt exklusiva rykte. I nyare tid har Biarritz utvecklats till en av de viktigaste surf-destinationerna vid Atlanten och här äger årligen flera viktiga tävlingar rum inom surfsporten. Surfarmiljön har bidragit till att Biarritz idg framtår som en modern semesterdestination, som utöver stränder kan erbjuda ett stort akvarium, två stora kasinon och några historiska byggnader som t.ex. kejsarinnans kapell "La Chapelle Impériale".

Moliets

Med havet som granne, är staden Moliets en arkeologisk stad för Landes, och är en attraktiv semesterdestination nära natur, djurliv och regionens bästa golfbana. Staden ligger ut till områdets längsta sandstrand, som både har fin sand och på sommaren också livräddare. Allt detta lockar surfare och andra segelsportfanatiker. Staden är en klassisk fransk landsort, med fina hus, medan naturen är den mest sevärda faktorn - har finns en stor rikedom av flodar, skogar, sjöar och djurliv. Aktiva semestergäster kommer njuta av omgivningarna, om du beger dig ut på vandringar, liksom golfspelar kan njuta av dem från regionens bästa golfbana.

Ciboure

Ciboure ligger vid floden Nivelle på motsatt sida om staden Saint-Jean-de-Luz, ut mot Biscayabukten. Bäda städer ligger så nära den spanska gränsen i Lobourd-provinsen, att det känns som att man befinner sig i Baskien, vilket både ses och hörs i staden - här talas nämligen baskisk dialekt.

Städerna ligger som varsin krabbklo ut mot Biscayabukten. På Saint-Jean-de-Luz sida heter udden ("klon"9 Sainte-barbe och på Ciboure-sidan heter motsvarigheten Socoa. Vis Socoa låg förr i tiden ett försvartvärn, som byggdes på order av Louis XIII, och sedan byggdes om av Vauban. Socoa är idag en stadsdel, som ligger mellan havet och den skyddade bukten och förbinds med stranden vid Hendaye (grannstaden) och vägen Corniche Basque. Ciboure är precis som sin granne en mysig liten stad med många byggnader som är uppförda i traditionell baskisk stil. Kyrkan St. Vincent från 1500-talet har t.ex. ett åttakantigt torn, basikiska gallerior och en barock altertavla.

Ciboure delar hamn med grannstaden Sain-Jean-de-Luz, liksom du hittar en industi inom fiskkonservering och annat gott från havet i och omkring de två städerna. Ciboure har idag en växande ekonomi, trots fallet i konservindustrin, då unga entreprenörer har skapat framgång - och för att säkra att stadens invånare inte skulle flytta från staden, har man renoverat dess kulturarv de senaste åren.

Monestier

Monesteir är en liten landsort i Dordogne, som ligger omgiven av backar och vinfält. Det säger sig själv, att en landsort med cirka 400 invånare inte har mycket liv och rörelse, och i landsrten finns varken en restaurang eller supermarknad. De flesta invånare jobbar inom vinindustrin, och en del producerar själv vin. Monestier är berömd för sin golfbana, som tillhör de 10 bästa i Frankrike. Reser du till Monestier, kan du med fördel kombinera en tur på golfbanan med utsflykter till områdets vinfält, från Bergerac till St. Emilon, och den vackra Atlantenkusten, där landskapet är öppet och vackert och ljuset alldeles speciellt.

Les Eyzies de Tayac

Det är inte många turister som tar vägen förbi denna lilla kommun med cirka 1000 invånare, vilket är väldigt synd för området runt Les Eyzies de Tayac bjuder på vackra landskap och många spännande lämningar från paleolitisk tid (äldre stenåldern). Det är faktiskt här i området, som de första spåren från människan är funna, bland annat i alla grottor med gamla målningar på väggarna, samt längs floden Vezere som snirklar sig genom området. Det är också här i Les Eyzies de Tayac som du hittar Nationalmuseet för förhistorisk tid.

Les Eyzies de Tayac ligger cirka 30 kilometer från den berömda Lascaux-grottan, som också kallas stenålderns Sixtinska Kapell. Den 250 meter dura grottan upptäcktes av 4 pojkar år 1940 och de anade nog inte då, att deras fynd skulle skriva världshistoria. Grottan som finns med på UNESCOs världsarvslista, innehåller nämligen grottmålningar föreställande hjortar, stenbockar och bisooxar som kan deteras 20.000 år tillbaka. År 1970 var man tvungen att stänga tillgången till grottan, då alla besökare orskade fuktskador på målningarna, men som besökare kan du besöka grottan Lascaux II som är en sann kopia av den äkta varan.

Cirka 70 kilometer från Les Eyzies de Tayac ligger den berömda landsorten Rocamadour, som på pittorekst vis klamrar sig fast vid sluttningen den är byggd på. Också Sarlats vackra medeltida centrum förtjänar ett besök, och ligger inte längre än 22 km bort. Hela regionen, känd som Perigord Noir, är berömd för sin gastronomi, och speciellt för sin fois gras, tryffel, svampar och vin.

I Les Eyzies de Tayac finns en liten matbutik, en bank, ett apotek och ett postkontor. Det finns också flera mindre restauranger och en tågstation med regionala förbindelser.

Port Sainte Foy

Port Sainte Foy vid flodbredden av Dordogne är en liten fiskelandsort, som genom tiden har levt på handel på floden, framförallt vinhandel. En gång i tiden transporterade man också stockar av ek och kastagne med strömmen.

Sedan dess har tågtrafiken utvecklats, därpå vägnätet och sedan massdistibutionen av områdets viner och övriga produkter. Med denna utveckling flyttade lantbruket och vinodlingen in i inlandet, och efterlämnade ett organiserat landskap med grafiska vinrader och vackra marker med vindmöllor lite här och där. Rödvinen härifrån tillhör geografiskt Bergerac AOC och vitvinerna Montravel och Côtes de Montravel. Idag värdesätts floden och flodbredden av fiskare och seglare.

Det finns flera möjligheter för utflykter i staden och området. Du kan bland annat besöka den kosmopolitiska staden Bordeaux (100 km), promenera i staden St. Emilion, eller spela en runda golf på Château des Vigiers. Det kan också rekommenderas att besöka vinslottet Château de Monbazillac, kombinerat med en vinprovning av Monbazillac-vinerna. Vid floden Dordogne kan du, utöver att fiska och bada, också hyra en kajak eller kanor och paddla en tur. Besök också marknader och vingårdar.

Saint-Émilion

Saint-Émilion är en ytterst charmig liten landsort som ligger cirka 35 kilometer nordöst om Bordeaux, mellan städerna Libourne och Castillon-la-Bataille, på den gamla pilgrimsrutten Santiago de Compostela. Staden är idag synonym med vindistriktet av samma namn, som är känt för några av de bästa franska vinerna.

Stadens historia går mycket långt tillbaka. Romerna förde med sig vinet till staden på 100-talet och på 300-talet prisade poeten Ausonius frukten av det sprudlande vinet. I kraft av sitt läge på pilgrimsrutten mot Santiago, byggdes här kyrkor från 1000-talet och framåt, samt kloster och hostell. Idg är det just kyrkorna och vinlandskapet som tillsammans har bidragit till att staden finns med på UNESCOs världsarvslista. Ett besök i staden kommer att lämna bilder på näthinnan av historiska ruiner, bredvid vackra vinrankor. Här finns gott om kullerstensgator, ljusa stenhus, gamla butiksfasader, vackra hustak, fina torg och caféer - med andra ord, en mycket charmig liten landsort.

Saint-Émilion ligger runt floden Dordogne. Här växer Merlot-druvan, medan man på väster bredd av floden primärt odlar Carbernet-Sauvignon. Det är här några av de mer klassiska Boudeaux-vinerna kommer från, dock odlar man också en del medelmåttiga viner här. Bland de bättre ettiketterna finns de med klassificeringen Grand Cru och Grand Cru Classé. Vindistriktet är på cirka 5500 hektar och producerar cirka 38 miljoner flaskor årligen.

Saint-Jean-de-Luz

Den stämningsfulla baskiska staden Saint-Jean-de-Luz, ligger vid Atlanten endast cirka 10 kilometer norr om gränsen till Spanien. Det bor cirka 14.300 invånare i staden, där framförallt fiske är en viktig inkomstkälla. Förr i tiden var just hamnen mycket viktig i samband med handeln mellan Frankrike och Spanien.

I staden och precis utanför hittar du hela 5 olika stränder. Den största av stränderna Grande Plage, ligger i staden och vänder sig främst till barnfamiljer. Två av de andra stränderna Plage de Lafiténia og Plage de Cénitz är framförallt känd som surfarstränder, då förhållandena är väldigt bra för just surfing. Om du vill ha en paus från straden är möjligheterna för upplevelser många. Du kan paddla kanot, åka på cykelturer, spela golf, köra motorcross eller besöka grottorna Les Grottes de Sare (grottorna vid Sare). Saint-Jean-de-Luz bjuder på massor av butiker i alla genre samt restauranger, caféer och barer.

Året runt håller man i flera traditionella arrangemang, som baskisk folkdans, golftävlingar, musik och sång, samt den kända basiska sportgrenen "La Pelote Baque", som påminner om det vi känner till som squash. Här finns massor att uppleva, och dagsutflykter till Spanien är också en möljighet.

Saint-Vincent De Pertignas

Vi befinner oss i sydvätra Frankrike i en pytteliten med cirka 360 invånare, några bostäder och massor av lantbruktsjord och vinfält.

I landsorten ligger en vacker gammal kyrka och på den motsatta sidan gatan hittar du vinproducenten Gauthier Pierre, som också är stadens borgmästare. Här finns ingen restaurang eller inköpsmöjligheter, men det är endast 17 km till charmiga Saint Èmilion och 22 km till den något större Libourne vid floden Dordogne.

Sare

Sare ligger på gränsen till Spanien i den baskiska provinsen Labourd. Den är främst känd för grottorna som ligger utanför staden, och som har ett betagande geologiskt utseende. Men själva staden är också väldigt sevärd, med sina röda korsvirkeshus och krokiga träd - och så kan du alltid slå dig ner och ta en kaffe eller ett glas vitt vin.

Sare är en liten charmig landsort med cirka 2500 invånare. Staden är omgiven av ett frodigt landskap med gröna ängar som i horisonten blir till berg. Staden är som sagt inte speciellt stor, men den är stor nog att husera en taverna, en bar, ett par hotell och en bagare. Staden är väldigt trevlig  med sina kullerstensgator och trevliga atmosfär.

Soulac

I Soulac har man lyckats förena stadens två huvudattraktioner, nämligen de berömda badstränderna och inte minst det stora kulturella arvet i form av berömd arkitektur, varav mycket är i kolonial stil. Ett av de stora turistmålen är basilikan Notre Dame de la Fin-des-Terres, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Här finns rik möjlighet för att utöva vattensporter både i form av segling och surfing, och mycket mer.

Nära Soulac ligger dessutom fyra turisthamnar, två internationella golfbanor och ett kurbadscenter. Naturen i området är mycket varierad och berikad med valet mellan Atlanten och det lite lugnare området vid flodmynningen. Här finns stränder, skogar, pinjeträd, marskland och små fiskebodar.

Av intressanta utflyktsmöjligheter kan nämnas fyrtornet vid Cordouan, Village Ancien och inte minst slotten i Médoc.

Soustons

I den södra delen av Landes hittar du staden och kommunen Soustons, bakom den så kallade Silverkusten - Côte d'argent. Staden har cirka 7500 invånare och framstår som rätt modern, med vackra fasader, odlade rabatter och fina torg. Dessutom är den födelsestad till den förre franske presidenten, Francois Mitterand.

Staden ligger vid den stora tallskogen Maresin, vid sjön Étang de Soustons, cirka 10 kilometer från kusten och kuststaden Port d'Albret, som i folkmun kallas Soustons-Plage, allså Soustons strand. Staden är förbunden med kusten via en flod, som heter Courant de Soustons. Vi havet ligger två stora sandstränder. Det är således ett område som bjuder in till en aktiv semester i vackra miljöer.

I staden ligger muséet Musee de la Pandele, som ställer ut traditinella kläder. Är du mer intresserad av klassiska kulturerbjudanden, har staden också en biograf och ett bibliotek. Här finns också en arena som bygdes år 1931 och renoverades senast 2011, där du kan se allt från konserter til sommarfestivaler.

I centrum av staden hittar du en livlig marknad, där man säljer en värld av specialiteter, men också kläder, skor och blommor. Den äger rum måndag morgon vid Place des Arenes, och på sommaren också torsdag morgon. På sommaren finns också en kvällsmarknad från kl. 19 cirka, vid samma plats.

Resmål i Aquitaine

 • Biarritz
  3 hotell
  Biarritz på den sydfranska atlantkusten är ett av Europas paradis för surfare. Här får du en skön mix av surfkultur, baskiska traditioner och sekelskiftesflärd. Boka din resa hos Hideaways när du vill besöka Baskiens levande pärla.
 • Moliets et Maa
  1 hotell
  Landsortsstaden Moliets et Maa bjuder på idealiska förutsättningar för att kombinera badsemester vid Atlanten med berömda sydfranska viner och ett överskådligt avstånd till regionhuvudstaden Bordeaux, Pyrenéerna och norra Spanien.
 • Tuilières
  1 hotell
  Tuilières ligger ner mot floden Dogdogne i sydvästra Frankrike. I denna lilla landsort går livet sin gilla gång samtidigt som du här bor mitt i ett naturskönt område känt för ett pärlband av historiska städer och inte minst utsökta viner.
 • Arcachon är en populär badort vars fina sandstrand lockar besökande från när och fjärran. Vill du ha lite mer privatliv är det heller inte svårt att finna små orörda stränder nära staden. Precis som det är lugn och ro i den vackra naturen omkring Arcachon.
 • Den stilrena landsbyn Arcangues som ligger i gränslandet vid den franska delen av Baskien gör inte det stora väsen av sig. Med bas här har du dock en fantastisk utgångspunkt för en upplevelserik semester i en spännande del av Frankrike.
 • Bayonne ligger i sydvästra Frankrike där floderna Nive och Adour löper samman. Den är huvudstad i den franska delen av Baskien, och är helt klart än av de vackraste städerna i regionen. Ändå är här inte många turister, och staden gömmer därmed ... på autentiska upplevelser. Läs mer

Populära hotell i Aquitaine

Frankrike, Aquitaine, Tuilières
9,1
Fantastiskt
102 omdömen
 • Närmaste flygplats: 139 km
 • Närmaste stad: ca. 600 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Aquitaine, Moliets et Maa
8,9
Mycket bra
21 omdömen
 • Närmaste flygplats: 77 km
 • Närmaste strand: ca. 2 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Aquitaine, Biarritz
8,7
Mycket bra
1035 omdömen
 • Närmaste flygplats: 8 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och fakta

Ska du resa till denna del av Frankrike, har jag här samlat en del information och fakta om resmålet i en liten resguide. Vill du ha mer inspiration om resor till Aquitaine rekommenderar jag dig att du läser vår blogg, där vi skriver om våra era erfaranheter från resor i området, och du kan också läsa mycket mer om lokal mat, natur, kultur och få tips på utflykter och sevärdheter.

Historia

I regionen Aquitaine hittar du några av Europas äldsta spår från tidigare kulturer. År 1868 hittade man nämligen i Dordogne rester från flera skelett, av vad som skulle visa sig vara folket Cro-Magnon som levde i området för cirka 40.000 år sedan. Idag kan du besöka flera grottor med imponerande vägmålningar i Lascaux och Eyziers-de-Tayac. 

Mycket senare, år 56 f.Kr, var Aquitaine en del av romarriket och flera lämningar från den perioden kan också ses än idag. Senare gick området genom en ombytlig tid som delar av andra riken, men år 1360 tog engelsmännen över herredömet över området, och efter det följer 100-årskriget. År 1453 fick Frankrike åter tillbaka makten över Bordeayx, och hela området har varit franskt sedan dess. 

En viktig del i regionens historia är Baskien. Baskien är en samlad beteckning för området väster om Pyrenéerna ut över Atlanten och ett stycke in i Spanien. Den franska delen är Baskien utgör endast 15 procent av Baskiens samlade område, och endast 10 procent av befolkningen. Baskien har sedan 1643 önskat en självständig stat och har också en egen flagga, språk och kultur. Överallt i Aquitaine till Bayonne, ser du flera spår från Baskiens kultur. Den baskiska flaggan vajar på många platser. Dessutom kommer du märka att flera skyltar skrivs både på franska och baskiska, framförallt ju längre söderut du beger dig. 

Natur

I Aquitaine är möjlgheterna för fantastiska naturupplevelser många, och dessutom mer än goda. Atlanten är i sig själv en överväldigande upplevelse, och havets krafter märks tydligt.

Pyrenéerna dominerar den södra delen av regionen och här kan du vandra, klättra eller bara njuta av den vackra utsikten med picknick i det gröna. Man kan också välja att följa Pilgrimsrutten på en dagstur eller på en längre sträcka.

Stränder

Aquitaines kuststräcka leder fram längs Atlanten och här finns därför rik möjlighet för att njuta av sol och strand. Kusten skiftar mellan breda, långa sandstränder och mer klippiga områden med små vikar och bukter. Naturligtvis samlas många turister och lokala på de sköna stränderna, där det också finns möjlighet att hyra solstolar och parasoll - dock inte i samma utsträckning som på rivieran. 

Atlanten kan vara våldsamt, och det är därför klokt att följa råden från de lokala eller bada på stränder där det finns livräddare. Vind och strömmar kan snabbt ändra sig, och det är stora skillander på hög- och lågvatten. Längs kusterna finns ett välfungerande system med kompetenta livräddare, som håller ett öga på de som badar och ser till att man flaggar i överenskommelse med de lokala förhållandena. Om du gärna vill bada på en sådan strand, ska du leta efte de trekantiga röd- och svarrandiga skyltarna som signalerar är det är en övervakad strand.

Surfmiljön är utbredd i den södra delen av regionen, där vindförhållandena gör det optimalt att surfa på vågorna. I Hendaya och Hossegor norr om Biarritz känns det nästan som att man är i Kalifornien, med stora klitter och unga surfare på vägarna. Man erbjuder surf-kurser på många platser.

Bassin d'Arcachon

Arcachonbukten ligger vid Atlanten i Girond och som på  många andra platser i området kan du därför här på allvar se effekterna av tidvattnet. Vid högvatten är lagunen 155 km² stor, men vid lågvatten endast 40 km² stor. Man lever av havet i området, så aktiviteter som ostranfiske, fiske och båtturer är ppopulära.

Landskapet präglas av stora pinjeskogar, vars behagliga och aromatiska doft gör promenaderna till ett stort nöje. Det stora klittområdet Dune du Pilat är också en spännande upplevelser, då det är Europas högsta klitt med sand upp till 120 meter upp i luften. Det är inte mindre än 60 miljoner kubikmeter sand i området, och dess andring skapar ibland problem för invånarna i området, då det inte verkar som det går att stoppa sandens frammarsch. Det fascinerande naturfenomenet lockar mer än 1 miljon besökare varje år.

De första spåren efter mänsklig aktivitet i området går tillbaka till 700-talet, och under de nästa 1000 åren gör de inget väsen av sig. Det förblir ett stilla ställe, där endast fiskare och herdar bor. Arcachonbukten ligger i gengäld före många andra platser när det kommer till utveckling av turism, för redan 1823 byggdes de första hotellet turismen tar fart år 1841 då järnvägen kommer till stan. Klimatet får strax rykte om sig att vara hälsosamt för de med tuberkolos, och med denna sjukdoms stora förekomst under 1800-talet, är staden säkrad konstant besök. Idag är det inte fler tuberkolospatienter i staden än i resten av Europa, men platsen är ändå ett av Frankrikes mest populära turistmål.

Mat och vin

Låter namn som Saint Émilion, Château Margaux och Château Lafite Rothschild som ljuv musik i dina öron, så är det inte så konstigt. I Aquitaine produceras några av Frankrikes mest kända viner, och det är rik möjlighet att besöka vinpriducenter och några av de vackra gamla vinslotten med vackert läge i den norra delen av regionen runt Bordeaux och Gironde-floden.

Bordeaux betrakas av många som vinproduktionens huvudstad, men har sedan 1855 arbetat med klassificeringssystemet Classement des vins de Bordeaux - ett system som har kritiker, men dock fortfarande är verksamt. Idag är vinproduktionen i Bordeaux pressad av konkurrensen från många andra platser, och antalet vinproducenter i området är starkt fallande. Detta ändrar dock inte, att Bordeaux-vinerna är världskända. I Aquitaine produceras också andra kända drycker, som Pastis (Ricard och Marie Brizard9 samt Armagnac.

Det råder för övrigt en konflikt mellan regionerna Alsace och Aquitaine om vem som "uppfann" foie gras, men låt oss här nöjas med att nämna att det produceras massor av det i Aquitaine. Urpsrungligen var det dock det gamla Egypterna som kom på att föda upp gäss och änder för att sedan äta levrarna som delikatess.

Aquitaine är också känd för sina läckerheter i form av ostron (från Arcachon) och allt gott från havet, foie gras (Périgord), rökt ankbröst, tryfflar (Périgord), nötter, äpplen (les Landes), skinka (Bayonne), AOC-ostar och fikon (Agen). Dock kommer Sauce Béarnaise INTE från Béarn i Landes, även om namnet tydligt antyder det.

På många platser kan du följa en rutt genom landskapet, som har tagit namn efter karaktäristiska matvaror, som produceras i området, och ofta är det möjligt att besöka producenterna och smaka på varerna.

Ju längre söderut du tar dig i regionen, desto mer märker du av hur nära Baskien du kommer, också på menyn där man bland annat använder Piment d'Espelette - stark chili från saden Espelete i Pyrenéerna. Här kan du t.ex. testa rätten La Piperade, som är en slags ratatouille baserad på tomater, grönsaker och chili. Den äts ofta med skinka (från Bayonne) och bröd.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här