Resor till Aquitaine

En resa till Aquitaine i sydvästra Frankrike, är en möjlighet att uppleva en av landets mest allsidiga regioner. Aquitaine har faktiskt sedan 2006 haft namnet Nouvelle-Aquitaine, då regionen slog samman med grannregionerna Limousin och Poitou-Charentes. Idag utgör den därför Frankrikes största region, som sträcker sig nästan 500 kilometer från Pyrenéerna och den spanska gränsen i söder, hela vägen upp till Loiredalen i norr. I väster avgränsas regionen av Atlanten, och den östra delen möter upp till Massif Central. Regionshuvudstaden är den sofistikerade vinstaden Bordeaux, men annars är detta en region som framförallt kännetecknas av sina öppna landskap, lugna landsorter, rustika gårdar och romantiska vinslott.

Frankrikes största region

Mätt i area, är Nouvelle-Aquitaine nästan dubbelt så stor som Danmark, och har cirka 5,8 miljoner invånare. I kraft av regionens storlek är det svårt att snabbt beskriva vad du kan vänta dig på en resa till Aquitaine - i denna del av Frankrike har du nämligen möjlighet för att uppleva allt från höga berg till långa stränder, storstadsliv till sömniga medeltida städer. Det är också just detta mångfald i både natur och kultur, som gör regionen till ett så intressant resmål. Samtidigt är en resa till Aquitaine en enastående chans att uppleva det äkta Frankrike där stolta traditioner tas hand om och turismen sällan dominerar på samma sätt som vid Medelhavet.

Bland regionens mest kända sevärdheter och attraktioner finns Centre International de l'Art Pariétal, där du kan studera den berömda väggmålningen från Lascaux-grottan, och Dune du Pilat vid Arcachon-bukten, som är Europas högsta sanddyna. Därtill kommer vingårdar och pärlraden av charmiga städer, såsom Bayonne, Biarritz, La Rochelle och Périgueux, som gör Aquitaine till ett idealt resmål oavsett om det gäller en familjesemester eller en livnjutarsemester för två.

Historiskt har det funnits ett nära band mellan denna del av Frankrike och De Brittiska Öarna. På Medeltiden tillhörde regionen det engelska kungariket, och dåtidens engelska hertigdöme var ungefär lika stort som nutidens Nouvelle-Aquitaine. Det var först efter Englands slutliga nederlag år 1543, som regionen kom tillbaka till franskt styre. Men trots nedelaget har engelsmännen inte tappat sin begeistring för Aquitaine, och förhållandevis många har de senaste åren köpt semesterbostad och slagit sig ner här. Det innebär att du i denna region lättare kan ta dig fram på engelska än på andra platser i Frankrike. Det kan doc fortfarande rekommenderas att lära sig några franska glosor innan semestern, eller ta med en parlör, om du vill göra ett bra första intryck på fransmännen.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Resmål i Aquitaine

  • Arcachon är en populär badort vars fina sandstrand lockar besökande från när och fjärran. Vill du ha lite mer privatliv är det heller inte svårt att finna små orörda stränder nära staden. Precis som det är lugn och ro i den vackra naturen omkring Arcachon.
  • Den stilrena landsbyn Arcangues som ligger i gränslandet vid den franska delen av Baskien gör inte det stora väsen av sig. Med bas här har du dock en fantastisk utgångspunkt för en upplevelserik semester i en spännande del av Frankrike.
  • Bayonne ligger i sydvästra Frankrike där floderna Nive och Adour löper samman. Den är huvudstad i den franska delen av Baskien, och är helt klart än av de vackraste städerna i regionen. Ändå är här inte många turister, och staden gömmer därmed ... på autentiska upplevelser. Läs mer
  • Bergerac är känd för sitt välbevarade historiska centrum med flera sevärda byggnader som avspeglar den ekonomiska betydelsen för områdets vinproduktion genom tiden. Idag är Bergerac fortfarande känd för sin omkringliggande vingårdar.
  • Biarritz
    2 hotell
    Biarritz är en elegant och charmerande kuststad. Landskapet domineras av det imponerande fyrtornet som belyser Atlantens vågor och klippor hela natten lång. Atlantens vågor är ett paradis för surf-entusiaster, som har flockats på stadens stränder ... i årtionden. Läs mer
  • Den trevliga byn Bidarray ger dig en bra utgångspunkt till att utforska det franska Baskien, oavsett om det är regionens vackra medeltidsslott, några av de andra idylliska byarna eller de kulinariska upplevelserna du vill använda din semester till.