Resor till Ventron

Res till Ventron i Frankrike med Escapeaway och upplev en fransk bergslandsort och storslagen natur på en semester där du själv bestämmer tempot.

Den lilla landsorten Ventron, som ligger i hjärtat av bergskedjan Vogeserne i nordöstra Frankrike, bjuder på naturrika och frodiga omgivningar, med berömda termalkällor, vattenfall, bergssjöar, floder och vacker granskaog. Det finns därför gott om möjligheter här för dig som vill åka på en aktiv semester med massor av frisk luft - både sommar och vinter.

I Ventron kan du åka skidor på familjevänliga pister, vandra på över 120 kilometer markerade stigar eller susa igenom de vackra landskapen på mountainbike. De dagar då du vill ta det lugnare och samla krafter, kan du utforska områdets alla historiska och kulturella sevärdheter och fördjupa dig i den lokala gastronomin.

Lugna Ventron, som har cirka 900 invånare, ligger omgivet av runda, gröna berg på upp till 1200 höjd. Staden har sedan bildandet av Frankrikes nya storregioner år 2016 tilhört Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, som också kallas Grand Est. Regionen är indelad i en rad mindre departement, där Ventron ligger i Vosges-departementet. Nästan 50 procent av detta departement är täckt av skog, vilket för det till Frankrikes tredje mest skogsrika departement.

Vädret

Generellt är regionens vintrar ganska kalla, långa och snörika, men på grund av bergens inflytande på mikroklimatet, kan det vara en miss variation. Somrarna är ofta varma, liksom både vår och höst är sköna med milda temperaturer, vilket för Ventron till ett perfekt resmål i denna period. Bergen innebär att det, trots ett högt antal solskenstimmar i regionen, också kan regna en del.

Lokal transport

Även om Ventron inte är större än att du kan promenera runt, rekommenderar vi att du har en hyrbil på din semester i Ventron, inte minst om du vill nyttja alla friluftsutbud som finns i regionen - då är det en fördel att köra runt på egen hand. Vägarna är generellt av bra kvalitet, även de mindre.

Aktiviteter och sevärdheter

Namnet Ventron härstammar från den germanska ordet för vinter. Det är ett ganska passande namn för staden, som mottager en hel del semestergäster på vintersäsongen. De kommer bland annat för att njuta av den närliggande lilla skidorten Ermitage Frère Joseph som bjuder på 9 pister av olika svårighetsgrad. Allt beroende på snöförhållandena är denna skidresort öppen från mitten av december till mitten av mars. Det finns också 3 gratis längdskidåkningsspår, som bland annat inkluderar en 1-kilometers-sträcka som passar perfekt till nybörjare. Du kan också testa krafterna med snöskor på markerade spår.

Reser du till Ventron på sommaren, ger det vackra, frodiga bergslandskapet minst lika många möjligheter för att hålla en aktiv semester. Hela 120 kilometer vandringsleder gör området till ett paradis för vandrar och du kan hämta en karta över stigarna på stadens turistbyrå. Här kan de också berätta mer om de olika rutterna för dig, och tipsa om vilka som passar till dig som reser med familjen. Föredrar du att ta dig runt på två hjul, har du också hittat rätt resmål. Utforska de nästan 80 kilometer markerade mountainbuke-rutterna, som bjuder på något för alla nivåer. Ska hela familjen med, kan ni eventuellt hyra mountainbikes. Du behöver för övrigt inte endast köra "off road" på mountainbike, då det också finns rutter för vanliga cyklar genom den backiga terrängen.

De dagar då kroppen vill vila, eller om du bara har lust att uppleva mer kulturella attraktioner, finns det massor att uppleva både i Ventron och i närliggande städer. I Ventron bör du ta vägen förbi kapellet från 1757 vid botten av skidområdet Hermitage Frère-Joseph. Du kan också stanna till vid Domaine Beaucerf, där du kan smaka på lokalt vin. Inne i landet kan du i La Maison Artisanale se och eventuellt köpa lokalt konsthantverk. För familjer kan ett besök på Le Musée 1001 Recines rekommenderas - ett museum med vackra träskulpturer som presenterar naturen i nytt ljus.

Händelser

Flera arrangemang och festligheter äger rum under året i Ventron. Mässan vid kapellet den sista söndagen i juli lockar till exempel många besökare från när och fjärran. Det samma gäller den stora marknaden med konsthantverk som äger rum den första söndagen i augusti. Kommer du hit på vintern, arrangeras ofta skidshower på kvällarna, där man åker ner med faklor för pisterna.

Utflykter

Har du en bil, ligger några av Frankrikes vackraste landsorter inom räckvidd. Eguisheim, Riquewihr och Hunawihr finns till exempel med på listan över "Frankrikes vackraste landsorter" och de är fulla av medeltida charm. Vi rekommenderar också att du besöker den historiska staden Colmar, där du i den välbevarade gamla stadskärnan kan se hur Alsace såg ut för flera hundra år sedan. För dig som reser till ventron med barn, är La Bresse en kvart bort från Ventron också ett bra utflyktsmål. Här kan ni besöka godisfabriken Confiserie Bressaude, där du har möjlighet att få en inblick i produktionen. Ta vägen förbi Lamaberget (La Montagne des Lamas) där ni kan klappa lamadjur och alpackas.

Restauranger och shopping

Med tanke på stadens storlek finns ändå ett bra urval restauranger i och runt om Ventron. Här kan du stifta bekantskap med läckra rätter gjorda på lokala råvaror. Bortsätt från en mindre köpman där du kan köpa bröd och flera andra daglia förnödenheter, finns inte så många butiker i staden. Ska du handla mat eller shoppa, får du därför besöka en av de större grannstäderna.

Marknader äger rum i flera av de närliggande städerna, såsom i La Bresse (söndag), Gerardmer (torsdag och lördag), Masevaux (onsdag) och Remiremont (torsdag). Här kan du njuta av stämningen och kanske till och med hitta en souvenir att ta med hem.

>> Läs också om resor till Alsace

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Ventron