Resor till Eguisheim

Eguisheim är en liten pärla på vinrutten, med medeltida stadsmurar, fina kullerstengator och pastellfärgade korsvireshus. Här anläder du till en stad där du verkligen känner av historiens vingslag och du kan dessutom smaka på många av de lokala vinerna direkt hos producenten då vinfälten ligger som närmsta granne till staden.

Eguisheim ligger endast fem kilometer söder om Colmar och är en av de små, välbevarade, idylliska medeltida städerna på Alsaces vinrutt. Staden har en ytterst välbevarad stadskärna. 

De små, gamla gatorna cirklar sig runt stadskärnan, då de följer de gamla stadsmurarna. Staden domineras naturligtvis av alla de vinproducenter som säljer viner på många olika platser runt om i stan, och också erbjuder guidade besök i de omkringliggande vinfälten. 

Baksidan av myntet, när du reser till Eguisheim, är att du troligen inte kommer att ha staden för dig själv. Många dagsbesökare kommer till Eguisheim, vilket också delvis förklarar det stora utbudet av restauranger, caféer och vinrutter i den lilla byn. "Framsidan av myntet" är dock, att du här får uppleva en by som är full av liv och ligger på ett centralt läge i regionen. Ett besök i Eguisheim är en bra utgångspunkt för många intressanta utflykter inom kort avstånd, och du kan dessutom bo i en historisk miljö. Det kan absolut rekommenderas att parkera på den offentliga P-platsen i utkanten avstan, så att du kan njuta av centrumet till fots. 

Sevärdheter och upplevelser i Eguisheim

Parc naturel régional des Ballons des Vosges

Parc naturel régional des Ballons des Vosges är ett skyddat naturområde bestående av skog, gräsplättar, våtmarker, lantbruksmarker och historiska platser, som officiellt pekats ut som regional naturpark år 1989. Hela 187 kommuner, som tillhör departementen Haut-Rhin, Vosges, Haute-Saone och Territoire de Belfort är en del av parken.

Det är en av de största och mest befolkade franska naturparkerna med ett brett utbud av flora och fauna, som bland annat inkluderar ugglor, falkar och tjurar.

Château du Hohlandsbour

Slottet byggdes år 1279 på order från Colmas dåvarande borgmästare, Siegfried i Gundolsheim. På dess läge 620 meter lver havet var slottets funktion att övervaka Colmar och den omgivande regionen. År 1281 gjorde stadens borgare uppror och satte fyr på slottet med hjälp av fogden Otton d´Ochenstein.

Slottet gavs år 1410 utlånat till Ribeaupierres, grevar av Lupfen, som sedermera byggde ut det. På 1500-talet tillhörde slottet Lazarus von Schwendi, som var general för det heliga romerska riket, och som - enligt sina egna beräkningar - inte bara utvecklade med också stärkte slottet.

Idag finns slottet med på listen av nationella monument i Frankrike.

Château Saint-Léon

Château Saint-Léon byggdes av Eguisheims grevar och togs sedan över av biskopen av Strasbourg på 1200-talet. Slottet var ursprungligen omgiven av en vallgrav, som först fylldes på 1700-talet. Husen på borggården ödelades av en bran år 1877, som också skadade slottet.

År 1885 köptes det av biskopen av Strasbourg som önskade att bygga ett kapell dedikerat St. Leo. Resterna av det befästade tornet ödelades och kapellet byggdes på plats, vilket utfördes av Charles Winkler, arkitekten som avslutade kapellet år 1895. 

Idag finns sottet, precis som Château du Hohlandsbourg, med på listan över nationella monument i Frankrike.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Eguisheim