Resor till St. Louis / Basel

Tillbringar du din semester i Saint Louis, som är en fransk förstad till Basel, har du en enastående möjlighet att uppleva mötet mellan fransk, tysk och schweizisk kultur. Själva den geografiska mötespunkten mellan de tre länderna är markerad med en futuristisk skulptur "Dreiländereck" som du kan se mitt ute i floden Rhen.

Saint Louis, som har knappa 13 000 invånare grundades officiellt år 1684 av Ludvig 14. av Frankrike. Staden har liksom Basel uppstått som en trafikknutpunkt vid det så kallade Rhen knät. Än idag har du bra transportmöjligheter till och från Saint Louis, inte minst på grund av flygplatsen EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg, som ligger just här.

Det har hänt mycket i Saint Louis under de senaste decennierna, bland annat har man byggt ett nytt rådhus, bibliotek och kulturcenter. Till stadens största arbetsgivare räknas förutom flygplatsen flera läkemedelsföretag. Även om det finns ett rikt kulturliv i Basel så har Saint Louis också mycket att erbjuda med många evenemang under årets lopp. Man har till exempel en stor årlig bokmässa som lockar till sig 30 000 besökare och 300 författare. 

Attraktioner och sevärdheter

Der ligger många restauranger av alla de slag i Saint Louis, så du behöver sällan gå långt för att stilla hungern. Skulle du vilja ta med dig några lokala delikatesser hem så kan du i stadens butiker hålla utkik efter markeringen "Les trésors de Saint-Louis – Alsace", som visar att detta är en produkt med lokalt ursprung, oavsett om det gäller öl, bakverk eller något tredje. 

Har du din bas i St. Louis så har du med buss eller spårvagn även alla Basels många shoppingmöjligheter, barer och härliga restauranger inom få minuters avstånd. här kan du bege dig ut på upptäcksfärd bland maträtter från kök som speglar stans läge där tre länder möts.

Utöver shopping, barer och mat kan det naturligtvis även rekommenderas att utforska något av Schweiz' tredje största stads museer så som Kunstmuseum Basel, där du bland annat kan se verk av Picasso. Du kan även få mycket tid att gå genom att bara gå runt i den gamla stadsdelen och beundra de gamla välbevarade byggnaderna från medeltiden. Gå till exempel en tur över Mittlere Brücke (mittenbron), som stammar från 1300-talet. 

Du kan även bege dig av i motsatt riktning till La Petite Camargue Alsacienne, som är en naturpark på över 900 hektar i den norra delen av Saint Louis. Området utgörs av en tidigare flodslätt som idag besår av våtmarker, ängar och översvämmad skog. Här finns vandringsstigar som ger dig goda möjligheter att fågelskåda. Här finns även ett litet museum som berättar om parkens historia och om regleringen (uträtningen) av floden Rhen. 

Det ligger även ett par intressanta konstmuseer i själva Saint Louis. I ett tidigare Fernet-Branca destilleri kan du till exempel besöka Fondation Fernet-Branca, som har varierande utställningar av franska och internationella konstnärer. Självklart kan du även köpa en flaska Fernet-Branca i presentbutiken.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Basel - St. Louis