Resor till Alsace

Alsace i nordöstra Frankrike är ett stort turistmål nära gränsen till Tyskland. Detta förstår man när man ser stadens arkitektur, det spännande köket och det vackra landskapet. Boka din resa till Alsace med Escapeaway i dag!

När jag tänker på Alsace associerar jag först och främst till områdets pittoreska städer med sina vackra korsvirkeshus, smala gränder och mysiga torg. Jag tycker nämligen att de är helt bedårande charmiga. Efter det tänker jag på områdets vita viner, eftersom jag alltid uppskattar ett gott vin. Och till sist ser jag framför mig ett fantastiskt grönt landskap där vinrankorna trängs och pockar på uppmärksamhet. Välkommen till Alsace med Escapeaway, vi är specialister på resor till Frankrike där du bor på handplockade hotell under din semester.

I Alsace råder en skön blandning

Alsace var från början ett tysktalande område som mer och mer fick influenser från Frankrike, så det är inte så märkligt att många i Alsace är tvåspråkiga och att det fötts fram en dialekt som elsassiska. Man namngav till och med sina barn med dubbelnamn, där ett var franskt och ett var tyskt. Och givetvis har även maten påverkats och har influenser från de båda länderna. Med andra ord så råder det en skön blandning här i Alsace.

Ett känt vinområde

Alsace är kanske mest känt för sina fina viner, men så har ju detta ”vinparadis” ett gott rykte som sträcker sig ända bakåt till medeltiden. Och visst njuter även jag av de goda uppfriskande vinerna när jag är där, men det är faktiskt inte det första jag beställer in. Nej, jag börjar alltid min semester i Alsace med en stor kall öl. Det har liksom blivit till en tradition och så märkligt är det faktiskt inte, Alsace är nämligen känt för sin öl och då mest märket Kronenbourg.

Pittoreska städer och genuin mat

Alsace är, som sagt, en plats med lång spännande historia, och vacker miljö. Därför älskar jag att kuska runt i bilen och åka från stad till stad där jag slår mig ner på ett lokalt fik och njuter av atmosfären och det glada folklivet. Alsace är nämligen inte allt för stort och det mesta ligger nära och inom lagom köravstånd. Mina favoriter är bland många, de pittoreska städerna Riquewihr och Kaysersberg, charmiga Colmar och historiska Strasbourg.

Det bästa av två världar

När det blivit dags för en god lunch eller middag lär du heller inte bli besviken. I Alsace är nämligen mat och vin i fokus och man håller hårt i sina traditioner. Dessutom har du här de bästa av två världar, dels från Frankrike och dels från Tyskland. Det sägs att Alsace har det rikaste och mest variationsrika köket i hela Frankrike. Så slå dig ner och njut av härligheterna!

Följ ’la Route du vin’

För dig som är intresserad av vin kan ett besök hos en vinproducent vara av intresse, och de tar gärna emot dig, som t.ex familjen Trimbach. Deras gård, F E Trimbach, ligger i Ribeauville och här kan du både prova vinerna som köpa dem med dig hem.

Annars följer du bara den vackra vinrutten som tar dig från norr om Strasbourg till Thann i söder. Skog, vinfält, ruiner och medeltida byar är något du kan njuta av längs med denna vackra väg. Jag vet inte med dig, men för mig är detta himmelriket!

>> Läs om vingårdssemester i Frankrike här
>> Läs även om resor till Provence

Resmål i Alsace

 • Colmar
  6 hotell
  I Colmar kan du uppleva pittoreska korsvirkeshus i gatorna som gjort Alsace berömt. Staden har även flera kanaler och det finns fina möjligheter att slå sig ner på en trevlig restaurang och prova regionens specialiteter och ett gott, lokalt vin.
 • Strasbourg
  4 hotell
  Strasbourg var den första staden i världen, vars hela gamla stadsdel, Le Grand Île, togs upp på UNESCOs världsarvslista. Här hittar du idag en värld av restauranger, butiker och caféer som ligger utspridda på de gamla gatorna och stora torgen.
 • Saint Louis är en fransk förort till Basel. Här har du därför chans att uppleva en enastående kombination av fransk, tysk och schweizisk kultur. Staden är inte endast en perfekt utgångspunk för att utforska Basel, men också resten av Rhin-regionen.
 • Mulhouse
  1 hotell
  I Mulhouse kan du uppleva en mer modern sida av Alsace och det liv som kännetecknar en medelstor fransk stad. Avsätt gärna lite tid till att besöka stadens populära tekniska museum, men också till att bara strosa runt i den gamla stadsdelen ... med alla restauranger och butiker. Läs mer
 • Obernai
  1 hotell
  Du kommer tydligt märka av historiens vingslag i Obernai som är en av Alsace pittoreska och välbevarade småstäder. Samtidigt kan du här uppleva en levande stad med ett rikt urval av både butiker och restauranger med lokala specialiteter.
 • Ribeauville
  1 hotell
  Ribeauville är en liten idyllisk vinort i Alsace med måleriska korsvirkeshus från Medeltiden som bland annat rymmer vinbarer och restauranger. Här kan du naturligtvis provsmaka de Grand Cru-viner som har sitt ursprung från vinodlingarna och ... vingårdarna som omger staden. Läs mer

Populära hotell i Alsace

Frankrike, Alsace, Colmar
9,0
Fantastiskt
1577 omdömen
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Alsace, Ribeauville
8,7
Mycket bra
955 omdömen
 • Närmaste flygplats: 63 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Alsace, Colmar
8,8
Mycket bra
3952 omdömen
 • Närmaste flygplats: 67 km
 • Avstånd till centrum: ca. 3 km
 • Internet/Wi-Fi

Mat och dryck

Alsace har en spännande och mångfaldig gastronomi som är påverkad av regionens placering nära grannlandet Tyskland som området en gång tillhörde. Jag har här valt ut några av de kulinariska specialiteter och typiska rätter som du kan smaka på när du semestrar i Alsace. Smaklig spis och trevlig resa!

Vin

Alsace är känt för sina många och fina viner och för sin vinrutt den så kallade Route des Vins d’Alsace som slingrar sig fram mellan böljande vinfält, gamla vingårdar och idylliska byar. 

Områdets viner har en speciell friskhet som hör samman med deras ursprung och de månghundraåriga traditionerna som har skapat dem: ett fördelaktigt klimat, ett osedvanligt geologiskt mångfald och en noggrann vinframställningskunskap som har gått i arv från generation till generation av duktiga vinodlare och vinmakare. Särskilt Alsace vittvin har nått erkännande och popularitet på grund av deras intensiva och delikata aromer av frukt, blommor och kryddor samt mineraliska nyanser..

Bland de viner du bör smaka på när du är på semester i Alsace är Alsace Pinot Blanc (mjuk och delikat), Alsace Sylvaner (lätt och frisk), Alsace Riesling (torr och ytterst elegant), Alsace Muscat (frisk och fruktig), Alsace Pinot Gris (fyllig och rund med lång eftersmak), Gewurztraminer (kraftig och mycket aromatisk), och Pinot Noir (Alsaces enda rödvin vilket är friskt, ljust och fruktigt).

Därutöver bör du inte missa Crémants d'Alsace, som är ett lätt mousserande vin framställt enligt den traditionella metoden där vinet fermenteras en andra gång på flaskan, och som är det näst mest populära mousserande vinet i Frankrike efter champagne. Du kan dessutom prova de sirapsaktiga Vendanges Tardives och Sélections de Grains Nobles, som är kraftfulla och komplexa viner med en anmärkningsvärd lång eftersmak.

Choucroûte garnie

Choucroûte garnie har blivit känd som Alsace "nationalrätt", även om det egentligen är en fransk version av av den berömda tyska rätten sauerkraut - och därmed pekar bakåt till den tiden när Alsace var tyskt. När rätten nu har vunnit så stor popularitet så hänger det kanske just samman med att den förfranskade rätten förmår att binda samman det tyska och det franska i Alsace gastronomiska traditioner på ett elegant och välsmakande sätt, vilket båda ländernas kulturer kan vara stolta över.

Själva rätten består av jäst kål tillagat med vittvin, öl eller cider och kryddat med enebär och svartpepparkorn. Rätten serveras varm med kokt potatis och olika sorters kött, häribland skinka, bacon, korv, rökt kött - och ibland även fisk. En gång i tiden var rätten den stora söndagsmåltiden för de flesta familjer i Alsace, men idag serveras den alla dagar i veckan på restauranger runt omkring i Alsace.

Tarte flambée

En annan populär specialitet från Alsace-området, som även den inspirerats av andra kulturer, är Alsace variant på pizza som kallas tarte flambée. Denna alsaciska pizza tillagas av ett tunt lager deg som täcks med creme fraiche, ost, lök och bacon (kallas "lardons" på franska) och som bakas i en väldigt varm ugn (och under mycket kort tid) så den blir så spröd som möjligt.

Du träffar ofta på rätten under andra namn än tarte flambée på menyerna, det kan vara namnet "flammekueche" på alsaciska eller "flammkuchen" på tyska.

Baeckeoffe (eller bäckeoffe)

Denna läckra gryträtt med namn från Alsace-dialektens benämning på en bakugn. Förr i tiden blandade kvinnorna från Alsace-området samman alla ingredienserna till rätten i en stor, oval keramisk skål som de sedan tog med till den lokale bagaren. Bagaren förseglade locket på skålen med en remsa deg varpå han placerade den i bakugnen med löfte om att den kunde hämtas nästa dag.

I den moderna upplagan tillagas rätten på ett mindre krävande och omständligt sätt, men den är fortfarande mycket kraftfull, välsmakande och näringsrik med sin blandning av potatis, purjolök, fläskkött, oxkött och lammkött som har stått och sjudit i det lokala vittvinet, tills den har kokat samman väl, rätten förseglas än ifag med en remsa bakdeg. 

Tourte

Tourte är ytterligare en av de traditionella rätterna i Alsace som har sitt ursprung på landsbyggden där den stillade böndernas hunger medan de arbetade på fälten. Den har senare utvecklats till att bli en fast rätt i det alsaciska köket och en av områdets mest kända maträtter. Rätten tillagas genom att köttet marineras i Riesling-vin, varefter den inbakas i en deg och sedan äts med fingrarna eller serveras som en förrätt med en sallad.

Civet

Tycker du om vilträtter så är en resa till Alsace absolut något för dig, för det finns mängder av läckra vilträtter i området. Den traditionella rätten med namnet "civet" är en av dessa vilträtter och består som regel av antingen vildkanin, vildhare eller ungt vildsvin. Köttet marineras i vin och får därefter sjuda samman med baconbitar, vin och örter tills den kokat samman och fått en fyllig smak.

I sin mest traditionella upplaga kom köttet till rätten alltid från vilt fångat i naturen, köttet marinerades i minst 24 timmar. Idag har de flesta av köken i Alsace gjort avkall på detta både när dett gäller köttets ursprung och tillagningstiden. Det är därför vanligt idag att köttet kommer från "vilt" som har fötts upp på bondgårdar och inte fångats i naturen; men du kan fortfarande hitta vilträtter som är baserade på riktigt viltkött om du håller ögonen öppna.

Information om Alsace

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Alsace, såsom regionens geografi, befolkning, historia och språk, vilket kan tjäna som inspiration till din resa i Alsace. Om du vill ha ytterligare inspiration inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och administration

Alsace utgör idag en historisk och kulturell region i Frankrike, men är inte längre en officiell, administrativ region, efter att den i januari 2016 slogs samman med två andra franska regioner och blev en del av storregionen Grand Est.

Fram till januari 2016 var Alsace den minsta av de 22 administrativa regionerna i Frankrike med sina enbart 8283 km2 och låg inkilad mellan Rhens slätter i öster och Vogeserne-bergen i väster och gränsade mot Tyskland i norr och öster, Schweiz och Franche-Comté mot söder och Lorraine mot väster. Regionen som hade omkring 1,8 miljoner invånare omfattade departementerna Haut-Rhin och Bas-Rhin (tidligare kända som Sundgau och Nordgau).

Efter den territoriala reformen i Frankrike som godtogs 2014, men som först implementerades i januari 2016, förenades Alsace med de två andra regionerna Champagne-Ardennen och Lorraine, och har sedan dess varit en del av storregionen Grand Est. Grand Est har tio departementen härunder de två alsaciska departementena Haut-Rhin och Bas-Rhin, och huvudstaden i den nya storregioen är Strasbourg, som dessutom fortfarande är huvudstad i departementet Bas-Rhin.

Språk

Även om olika tyska dialekter har talats under största delen av Alsace historia så är det dominerande och officiella språket idag franska.

Det traditionella språket i regionen är emellertid alsaciska som är en alemannisk dialekt av högtyska som talas på båda sidor av Rhen och som även är närbesläktad med Schweizertyska. Alsaciska talas av omkring 900 000 personer idag varav merparten bor i den historiska regionen Alsace, medan andra - som till exempel de schweiziska amish-grupperna i USA och Canada, som under en period var bosatta i Alsace - befinner sig utanför regionen. Därmed är alsaciska det näst mest talade regionala språket i Frankrike, endast överträffat av occitanska.

Några frankiska dialekter av tyska talas också i Alsace, speciellt i den nordliga delen av regionen, och både alsaciska och de frankiska dialekterna erkänns numera som regionala språk i Frankrike och kan väljas som skolämne på gymnasiet (lycées), även om deras officiella status och legitimitet är föremål för hetsiga politiska debatter; bland annat för att Frankrike fram till i dag har undertecknat men inte implementerat EUs språkpakt från 1992 gällande skydd för regions- eller minoritetsspråk.

Trots det franska språkets dominans i området så har tyskan en mycket stark kulturhistorisk position i Alsace, inte minst på grund av områdets roll och betydelse under reformationen. Alsace var till exempel det första området där det tyska språket blev det officiella språket i stället för latin under den lutherska reformen. Och det var i Strasbourg tyska först användes vid liturgiska handlingar. Det var även i Strasbourg som den första tyska bibeln utgavs 1466.

Historia

Alsace befolkades av kelterna ca 1500 år f. Kr. och var därefter skådeplats för en lång rad invasioner, annekteringar och erövringar vilket till stor del berodde på regionens frodiga och rika jord som gjorde Alsace till ett attraktivt område för många folkslag och kulturer. 

År 58 f. Kr. erövrade romarna området och gjorde det senare till en del av det romerska imperiet (som en del av provinsen Germania Superior). Romarna gjorde området till ett centrum för vinodling och byggde en lång rad fästningar och militäranläggningar för att skydda vinproduktionen, detta kan man se spår av än idag.

När Romarriket försvagades så erövrades Alsace av den germanska stammen Alemanni - och det var deras germanska språk som bildade grunden för nutidens germanska dialekter längs Ävre Rhen (alsaciska, alemanniska, schwabiska och schweizertyska). Den frankiske kungen Klodevig 1 och hans här besegrade Alemanni-stammen på 400-talet efter Kristus och därefter blev Alsace en del av kungariket Austrasia. Alsace förblev under frankisk kontroll fram till dess det frankiska riket  formellt upplöstes 843 genom Verdun-traktatet.

Alsace upptogs senare i Det Tysk-romerska riket och fick uppleva ett högt välstånd under Hohenstaufen-kejsarna på 1100 och 1200-talet. Som i det mesta av Europa kom välståndet i Alsace till en ände under 1300-talet på grund av en rad hårda vintrar, dåliga skördar och digerdöden.

1639 erövrades Alsace av Frankrike för att hålla det borta från de spanska Habsburgarnas händer. Frankrike konsoliderade sin position i Alsace i och med Nijmegen-traktaterna 1679, som förde de flesta återstående byarna under fransk kontroll.

1871 erkände Otto von Bismarck Alsace och Nord-Lorraine och inlemmade dem i det nya tyska imperiet. Frankrike avsade sig i samband med detta mer än 90% av Alsace och en fjärdedel av Lorraine, så som det fastslogs i fredstraktatet i Frankfurt samma år. Tyskland fick till gengäld återlämna regionen till Frankrike vid slutet av första världskriget (enligt Versailles-traktatens bestämmelser). 

Alsace-Lorraine besattes återigen av Tyskland under andra världskriget. Även om Alsace aldrig blev formellt annekterat, inlemmades det i det stortyska riket som hade omstrukturerats till ett så kallat "Reichsgau", och kom först i franska händer igen efter krigets slut.

Sedan dess har regionen varit underlagd så kallade lokallagar ("droit local") som supplement till de franska lagar och förordningar som fortfarande betraktades som varande mer fördelaktiga efter regionens återkomst till Frankrike.

 

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Alsace?

8,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner