Resor till Alsace

Alsace i nordöstra Frankrike är ett stort turistmål nära gränsen till Tyskland. Detta förstår man när man ser stadens arkitektur, det spännande köket och det vackra landskapet. Boka din resa till Alsace med Escapeaway i dag!

När jag tänker på Alsace associerar jag först och främst till områdets pittoreska städer med sina vackra korsvirkeshus, smala gränder och mysiga torg. Jag tycker nämligen att de är helt bedårande charmiga. Efter det tänker jag på områdets vita viner, eftersom jag alltid uppskattar ett gott vin. Och till sist ser jag framför mig ett fantastiskt grönt landskap där vinrankorna trängs och pockar på uppmärksamhet. Välkommen till Alsace med Escapeaway, vi är specialister på resor till Frankrike där du bor på handplockade hotell under din semester.

I Alsace råder en skön blandning

Alsace var från början ett tysktalande område som mer och mer fick influenser från Frankrike, så det är inte så märkligt att många i Alsace är tvåspråkiga och att det fötts fram en dialekt som elsassiska. Man namngav till och med sina barn med dubbelnamn, där ett var franskt och ett var tyskt. Och givetvis har även maten påverkats och har influenser från de båda länderna. Med andra ord så råder det en skön blandning här i Alsace.

Ett känt vinområde

Alsace är kanske mest känt för sina fina viner, men så har ju detta ”vinparadis” ett gott rykte som sträcker sig ända bakåt till medeltiden. Och visst njuter även jag av de goda uppfriskande vinerna när jag är där, men det är faktiskt inte det första jag beställer in. Nej, jag börjar alltid min semester i Alsace med en stor kall öl. Det har liksom blivit till en tradition och så märkligt är det faktiskt inte, Alsace är nämligen känt för sin öl och då mest märket Kronenbourg.

Pittoreska städer och genuin mat

Alsace är, som sagt, en plats med lång spännande historia, och vacker miljö. Därför älskar jag att kuska runt i bilen och åka från stad till stad där jag slår mig ner på ett lokalt fik och njuter av atmosfären och det glada folklivet. Alsace är nämligen inte allt för stort och det mesta ligger nära och inom lagom köravstånd. Mina favoriter är bland många, de pittoreska städerna Riquewihr och Kaysersberg, charmiga Colmar och historiska Strasbourg.

Det bästa av två världar

När det blivit dags för en god lunch eller middag lär du heller inte bli besviken. I Alsace är nämligen mat och vin i fokus och man håller hårt i sina traditioner. Dessutom har du här de bästa av två världar, dels från Frankrike och dels från Tyskland. Det sägs att Alsace har det rikaste och mest variationsrika köket i hela Frankrike. Så slå dig ner och njut av härligheterna!

Följ ’la Route du vin’

För dig som är intresserad av vin kan ett besök hos en vinproducent vara av intresse, och de tar gärna emot dig, som t.ex familjen Trimbach. Deras gård, F E Trimbach, ligger i Ribeauville och här kan du både prova vinerna som köpa dem med dig hem.

Annars följer du bara den vackra vinrutten som tar dig från norr om Strasbourg till Thann i söder. Skog, vinfält, ruiner och medeltida byar är något du kan njuta av längs med denna vackra väg. Jag vet inte med dig, men för mig är detta himmelriket!

>> Läs om vingårdssemester i Frankrike här
>> Läs även om resor till Provence

Resmål i Alsace

 • I den solbadande vinstaden Ammerschwihr är du omgiven av Alsaces pittoreska gröna vinmarker. På en resa till Ammerschwihr finns det fina smakupplevelser för smaklökarna och sevärdheter för ögonen.
 • Saint Louis är en fransk förort till Basel. Här har du därför chans att uppleva en enastående kombination av fransk, tysk och schweizisk kultur. Staden är inte endast en perfekt utgångspunk för att utforska Basel, men också resten av Rhin-regionen.
 • Colmar
  2 hotell
  I Colmar kan du uppleva pittoreska korsvirkeshus i gatorna som gjort Alsace berömt. Staden har även flera kanaler och det finns fina möjligheter att slå sig ner på en trevlig restaurang och prova regionens specialiteter och ett gott, lokalt vin.
 • Eguisheim
  1 hotell
  Eguisheim är en av de små, välbevarade, idylliska medeltidsstäderna på Alsace vinrutt, där du kan gå på upptäcktsfärd i en välbevarad stadskärna med smala, kullerstensgator med korsvirkeshus. Här är det naturligtvis också möjligt att smaka de ... lokala vinerna. Läs mer
 • Mulhouse
  1 hotell
  I Mulhouse kan du uppleva en mer modern sida av Alsace och det liv som kännetecknar en medelstor fransk stad. Avsätt gärna lite tid till att besöka stadens populära tekniska museum, men också till att bara strosa runt i den gamla stadsdelen ... med alla restauranger och butiker. Läs mer