Resor till Alsace

En resa till Alsace är lika med mat och vin. Alsace är full med romantiska blomsterprydda städer med korsvirkeshus och naturupplevelser i skogarna vid Rhen och Vogeserna.

Det finns Franrike och det finns Tyskland. Och så har vi Alsace, som nog närmast är Frankrikes svar på Skåne. Regionen är den minsta i Frankrike, och är starkt präglad av att ha varit del av både Tyskland och Frankrike. Det finns stora städer, som Strasbourg och Colmar, som erbjuder internationell stämning med en tydlig stämning från Alsace.

Alsace har otroligt mycket att erbjuda för dig som är på besök. Här finns friluftsupplevelser till de aktiva, gastronomi för den nyfikna och dramatisk historia för dig som vill lära sig om livet förr i tiden. Dessutom finns här en värld av spännande museum och parker att bersöka för gäster i alla åldrar. I Mulhouse finns t.ex. världens största samling av veteranbilar samt landets största tågmuseum.

Trots regionens historia, med skiftande geopolitisk status, råder det ingen tvekan om att invånarna är fransmän. Det ser det som ett förolämpning att de missförstås vara tyskar, och därför vajar den franska flaggan, tricoloren, mer i Alsace än på någon annan plats i Frankrike.

Alsace är en smältdegel av upplevelser och är en av de mest populära regionerna att besöka bland skandinaver. En av orsakerna är det korta avståndet, som gör att det går bra att köra bil hit, en annan är alla de goda möjligheterna för upplevelser av olika slag.

>> Läs också om resor till Provence

Inspiration och fakta

Historie

Alsace är om något en region som är präglad av historien, här har varit liv sedan tidernas begynnelse - känns det som - och med sitt läge mellan de två jättarna Tyskland och Frankrike, har Alsace de senaste 2000 åren bytt makt mellan furstar, kungar och diktatorer.

Kelterna och de germanska stammarna dominerade fram till år 100 f.Kr, då romarna tog makten i cirka 500 år. Fransmännen erövrar Alsace runt år 600 e.Kr. fram tills Karl den Store tvåhundra år senare samlade germanerna i ett löst förbund. Alsace är under de kommande 800 åren del av det tyska kejsarriket, fram till det 30-årigakriget år 1618-1648, då Alsace efter freden i Wstfallen tillfaller Frankrike. Under tiden efter den Franska Revolutionen år 1789 stöttar befolkningen i Alsace den franska republiken, och nationalsången La Marserillaise, skrivs av Strasbourg av Roger de Lisle år 1792. Tyskland erövrar Alsace och delar av Lorraine under det tysk-franska kriget i 1870-1871. 

Under det första världskriget är det nordöstra Frankrike som drabbas hårdas, och i Frankrike kallas kriget La Grande Guerre (det stora kriget) på grund av de stora mänskliga omkostningarna. Efter kriget faller Slsace och Lorraine åter i franska händer. År 1930 bygger man den berömda och beryktade Maginot-linjen i Alsace. Den enorma fästningen skulle verka som skydd mot en eventuell invasion från Tyskland.

Under det andra världskriget väljer tyskarna därför att gå runt om Maginot-linjen och ner genom Belgien och Ardennerna för att kunna ockupera större delen av Frankrike. Hela regionen är efter kriget hårt drabbat av krigsskador, men tillfaller Frankrike efter de allierades seger över Nazityskland.

Europarådet inviger 1949 sitt huvudkontor i Strasbourg, och 30 år senare håller det dåvarande Europaparlamentet sina regelmässiga möten i staden, som idag är en av de viktigaste politiska städerna i Europa.

Natur

Även om Alsace är liten till storleken, bjuder regionen på en varierad natur, som först och främst har floden Rhen som naturlig mittpunkt då floden skär genom regionen från norr till söder. Öster om Rhen, i riktning mot Tyskland ligger Schwarzwald, bergskedjan med den svarta skogen, och i motsatt riktning hittar vi Vogeserna, de Alsaciska bergen, som i den södra delen av regionen blir till de mjuka kullarna som kallas ballons. Mellan Vogeserne och Schwarzwald ligger den frodiga floddalen som är hela 130 kilometer lång. 

Vogeserne reser sig upp till 1500 meters höjd, och bjuder in till vandringar, och då är finns över 4000 kilometer vandrinsleder, har du rika möjligheter att uppleva olika natur och landskap. Vogeserne är skogstäckta, och här finnsmånga mså och större sjöar, som lockar till svalkande dopp. Den största sjön i området är Gérardber, där du också kan utöva olika former av vattensport. Om du älskar vandringsturer och samtidigt intresserar dig för vin, finns det många vandringsrutter som leder genom vinfälten. På sommaren kan man som regel också ta ett snack med vinbönderna samtidigt som du provar hans vin. Det är självklart också möjligt att upptäcka Alsace på cykel, men då ska du vara inställd på en tur med stigningar och fall.

Man kan inte resa runt i Alsace utan att lägga märke till storkarna, då cirka 400 storkar håller till i regionen. Storken är viktig för Alsaces invånare, inte bara för att de är vackra, men för att de enligt legenden för lycka med sig. I småstäderna lan du se dem på tak och torn, och om du vill få en ännu närmare titt på dem, kan du besöka storkparken vid staden Hunawihr. Förutom stork är här också andra djurarter representerade i Alsace.

Badsemester

Alsace har ingen kustlinje, så därför är regionen inte ett resmål för badgäster som letar efter platser där du kan känna sanden under fötterna. I gengäld kan du segla husbåt på Rhen och på de andra kanalerna i regionen. Väljer man istället en vandring i bergen, har du rik möjlighet att doppa dig i det kalla vatnet i en sjö eller en porlande bäck.

Mat och vin

I Alsace är mat och vin en attraktion i sig själv. Choucroute, fois gras och ett stort urval ostar har huvudrollen i Alsaces kök, som för en stor del befinner sig i den lite tyngre delen av lantköket - men inte desto mindre välsmakande. I de större städerna, och framförallt i Strasbourg, kämpar restaurangerna om att locka gästerna till bordet, och här finns också otroligt många restauranger med Michelin-stjärnor i jämförelse med många andra regioner i Frankrike.

De lokala vinerna kan du naturligtvis inte heller missa, och här finns verkligen mycket gott att smaka på - särskilt vita viner som spänner från Riesling till Gewürtztraminer. De senare åren , har produktionen av Crémant d'Alsace stigit i höjden, på grund av den stora efterfrågan på de härliga bubblorna, som här kan köpas till ett helt annat pris, än de som är producerade i Champagne. Du kan följa vinrutten La Route des Vins centrala Alsace, där du kan göra stopp på vinmarker och hos producenter och smaka på det lokala vinet.

Man ska inte glömma, att det också produceras öl i Alsace. Mest känd är nog Kronenbourg-bryggeriet som ligger utanför Strasbourg, men det produceras också öl på mindre bryggerier runt om i regionen.

Städer i Alsace

Huvudstaden i Alsace är Strasbourg, som huserar många internationella institutioner och är full av internationell atmosfär. Staden i norr gränsar upp till - och växer in i - Tyskland, till ett samlat området med cirka 650.000 invånare. Här finns en historisk stadsmitt som är lätt att ta sig runt i till fots eller på cykel. Frankrikes högsta kyrkotorn finns på den majestätiska katedrlen Notre Dame, som tornar sig högt över staden. Också den stolta gastronomiska traditionen från regionen, går att finna i Strasbourg, och du har gott om möjligheter för att smaka på mat på restauranger i alla prisklasser.

Colmar i söder kallas Alsaces vinhuvudstad, och ligger på vinrutten i Alsace. Staden undgick ödeläggelserna från den franska revolutionen, det fransk-preussiska kriget 1870 samt de två värdskrigen, och därför är stadens centrum akritektoniskt sammanhängande och ett intressant resmål för många semesterresenärer. Här finns ett soligt mikroklimat, som betyder att staden faktiskt ligger som nummer 2 på listan över de torraste städerna i Frankrike. Det gör området idealt till både vinolding och som resmål.

Längs den vackra vinrutte i Frankrike, Route des vins d'Alsace, ligger den ena vackra vinorten efter den andra. Städer som Ribeauvillé, Eguisheim och Riquewihr, med korsvirkeshus, pastellfärger och blommor i ett överflöd. Otroligt charmigt!

Stützheim-Offenheim

Stützheim-Offenheim var ursprungligen två småstäder, som förenades år 1976, och som idag har ett samlat invånarantal runt 1500 personer. Vi befinner oss ute på landet, men ändå i närheten av Strasbourg och många av övriga intressanta städer i Alsace. Utöver stadens kyrka finns tre restauranger att välja emellan, och några frå matvarutbutiker, samt bagare, apotek och mejeri. Du kan spela tennis i stadens stora tennisklubb, eller fördriva tiden med att spela en omgång pétanque. 

Stutzheim-Offenheim är en bra utgångspunkt om du vill bo på landet med frisk luft och plats till fysisk aktivitet, och dessutom vill ha nära till utflykter. Avstånden i Alsace är inte stora, och du kan enkelt komma runt till små, kända vinstäder eller några av de nöjesparker eller djurparker som regionen är så rik på.

Bergheim

Den oförstörda lilla stden Bergheim, med dess fästningsmurar från 1000-talet ligger centralt på vinrutten i Alsace, mellan de mer kända städerna Ribeauvillé och Obernai. Här finns vinfält överallt runt staden, och många familjer producerar vin. Stadens snäva kullerstensgator är fulla av liv och stämning, och det är lätt att känna att du befinner dig i en levande stad, och inte en turistattraktion.

Naturligtvis kommer även turister hit, men inte lika många som i andra städer. Därför har du här också möjlighet att smaka på viner (och köpa!), samt äta på trevliga restauranger, som i detta området kallas för winstub.

Saales

Saales är en liten typisk landsort i Alsace, där det bor cirka 900 invånare. Staden har en liten matbutik, ett par caféer och en restaurang. Här finns också en post, ett litet rådhus och en kyrka i centrala delen av stan. Staden ligger omgiven av backar och skogar, och de mest kända städerna i närheten är Obernai (45 km), Colmar (52 km) och Strasbourg (65 km). Staden är ideal att ha som en bas för att besöka de omkringliggande städerna och se autentiska Alsace med backigt landskap och vinfält.

Hotell och semesterbostäder i Alsace

Hos Escapeway handplockar vi noga de bästa hotellen och semesterbostäderna i Alsace, och det är helt avgörande för oss att våra semesterhus, hotell och lägenheter har fått höga omdömen från både våra gäster och gäster från andra länder.

Använd sökmotorn för att hitta din kommande resa till Alsace, med möjlighet för avresa från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi hittar automatiskt nätets bästa priser på flygbiljetter med både lågprisflyg och reguljärflyg, och packar ihop dem med utvalda hotell och semesterbostäder i Alsace. Du kan också välja att boka transfer till din semesterbostad eller en hyrbil som står klar i flygplatsen så att du får bästa start på semestern.

Det hela samlas automatiskt i en paketresa med resegaranti, och du är därmed också täckta av paketreselagen! Trevlig resa!

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Resmål i Alsace

 • I den solbadande vinstaden Ammerschwihr är du omgiven av Alsaces pittoreska gröna vinmarker. På en resa till Ammerschwihr finns det fina smakupplevelser för smaklökarna och sevärdheter för ögonen.
 • Saint Louis är en fransk förort till Basel. Här har du därför chans att uppleva en enastående kombination av fransk, tysk och schweizisk kultur. Staden är inte endast en perfekt utgångspunk för att utforska Basel, men också resten av Rhin-regionen.
 • Mulhouse
  1 hotell
  I Mulhouse kan du uppleva en mer modern sida av Alsace och det liv som kännetecknar en medelstor fransk stad. Avsätt gärna lite tid till att besöka stadens populära tekniska museum, men också till att bara strosa runt i den gamla stadsdelen ... med alla restauranger och butiker. Läs mer
 • Murbach i södra Alsace, är mest känd för sitt vackra, romanska kloster. Den lilla staden är, med sitt läge i ett naturskönt och mycket fridfullt området, ideal till den avslappnande semester som kan kryddas med spännande utflykter till de närliggande ... städerna. Läs mer

Populärt i Alsace

Frankrike, Alsace, Mulhouse
 • Närmaste flygplats: 34 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Alsace, Colmar
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Avstånd till centrum: ca. 500 m
 • Pool
Frankrike, Alsace, Colmar
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet / Wi-Fi