Resor till Oxford

Namnet Oxford är idag närmast entydigt med stadens vackra universitet som med sitt ursprung på 1000-talet är Storbritanniens äldsta. Oxford som ligger omkring 80 kilometer (cirka 1 timme med tåg) väster om den engelska huvudstaden London kallas även för "De drömmande spirornas stad". Smeknamnet syftar på de många spirorna på de medeltida kyrkorna och institutionerna som dominerar universitetet och resten av staden i all dess gotiska prakt.

Boka en resa till Oxford och upplev en stad som sjuder av historia och gammal engelsk charm. I jämförelse med London som är en pulserande metropol i konstant utveckling så kommer du uppleva en helt annan atmosfär i Oxford. Även om staden genom tiden har haft och fortfarande har en del av världens mest visionära forskare och konstnärer så har man här ändå en känsla av att befinna sig i en tidsficka. När du promenerar genom stadens historiska och harmoniska stadskärna kan det ibland vara svårt att tro att du över huvud taget befinner dig i det moderna England.

På din väg runt i staden dyker det upp ställen som verkar mycket bekanta. Den vackra universitetsstaden är utan tvekan det mest fotograferade stället i England. Eller så beror det kanske på att du har sett många avsnitt av Inspector Morse eller filmer om Harry Potter, båda har flitigt använt Oxford som kuliss. Är du ett riktigt "fan" av de ovan nämnda så finns det lokala företag som erbjuder tema-rundvandringar i deras fotspår.

Museer, afternoon tea och traditionsrika pubar

Oxford är utan tvekan en av Englands vackraste städer. På en resa hit måste du naturligtvis avsätta gott om tid för att utforska universitetet och medeltidsborgen Oxford Castle, som båda är öppna för besökare. Du kan även se fram emot de fantastiska museerna och gallerierna som staden också är känd för. Dessa inkluderar inte minst Ashmolean Museum som är universitetets museum för konst och arkeologi med spännande samlingar som spänner över allt från egyptiska mumier och grekiska statyer till modern konst. Avsluta eventuellt ditt besök med "afternoon tea" på museets takterrass varifrån du har en flott utsikt över stadens många spiror.

Det finns både "Hop-on and off" bussar och trevliga kanalbåtar men Oxford är också en stad som du mycket väl kan utforska till fots eller på en hyrd cykel. Är du en riktig bokmal så är Oxford rena paradiset. Utöver det berömda Bodleian Library på universitetet så finns det runt omkring i staden välsorterade bokaffärer där du kan gå på upptäcktsfärd. Vill du uppleva den klassiska brittiska pubkulturen så har du även rikliga möjligheter till det på en resa till Oxford. Tack vare de många studenterna så är det massor av liv på de många pubarna av vilka många är flera hundra år gamla och har genom tidens lopp frekventerats av stora personligheter som CS Lewis och JRR Tolkien, den förstnämnde skrev Berättelsen om Narnia och den andre skrev Sagan om ringen.

Lantlig idyll och storslagen lyx

Det finns massor att se och uppleva på en resa till Oxford. Inte enbart i själva den enastående universitetsstaden utan även i resten av området. Som nämnt inledningsvis kan du på omkring en timme nå London med tåg. Det kan emellertid även varmt rekommenderas att hyra en bil och köra i motsatt riktning till det sagolika Cotswolds. I detta områdes gröna, böljande landskap hittar du ett helt pärlband av pittoreska byar där du kommer känna det som om du rest bakåt i tiden.

På väg in i Cotswolds-området bör du besöka det storslagna Blenheim Palace som är ett monumentalt herresäte från 1700-talet. Det är det enda icke kungliga herresätet i England med ordet "Palace" i namnet. Blenheim Palace står upptaget på UNESCO: s världsarvslista och är bland annat känt som Winston Churchills födelseplats.

Resor till England

Läs mer om England och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till England här

Hotell i Oxford