Resor till London
En storstadssemester i London, kommer att ta med dig på en resa till några av världens mest berömda monument och historiska sevärdheter. Parker och trädgårdar, där du kan vila mellan turerna, ligger utspridda över hela staden. Du kan uppleva nya maträtter i alla delar av staden och du bör dessutom avsätta tid till att utforska glamouren i Londons shoppingdistrikt. Boka din resa till London med Escapeaway idag!
London är rikt på kontraster och överraskningar, med allt från drottningens hem i Buckingham Palace till Shakespeares Globe Theatre; från de gigantiska märkesbutikerna på Oxford Street, till de små butikerna i Covent Garden; från natursköna Hyde Park, till Tower Bridges storhet. Det finns med andra ord något för alla, oavsett om du vill spendera semestern på shopping, kulinariska upplevelser, konst eller lite av allt.
London är såväl Storbritanniens som Englands huvudstad och utgör landets obestridda politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Huvudstaden, som dessutom är den största staden på De Brittiska Öarna, ligger vid floden Themsen i sydöstra England. Den är hemstad för en befolkning på cirka 8,8 miljoner människor (i storstadsregionen Greater London), som tack vare förbindelserna till det före detta Brittiska Imperiet, och en lång historia med invandring, har en mycket varierande sammansättning etniskt sett. Det lever alltså många indier, polaker och iranier i London, som stora grupper av bland annat jamaicanare.
Mångfaldigheten bidrar till ett rikt kulturliv, som tillsammans med de djupa historiska rötterna, gör London till ett av de mest intressanta storstadsresmålen i världen. Här kan du se fram emot en semester med en enastående storstadsatmosfär, se fotboll i världsklass, berömda musikler och teaterstycken, upptäcka färgglada loppmarknader, fördjupa dig i enastående museum, dricka afternoon tea - och utforska spännande gastronomi på några av världens bästa restauranger.
Som en av Europas största städer, är det inte överraskande, att urvalet av hotell i London är stort - faktiskt nästan överväldigande. Även här, finns det alltså något för allas tycke och smak. Det är därför primärt en fråga, om att bestämma sig för var i staden du vill bo. Välkommen till England med Escapeaway, vi är specielister på resor till London, där du bor på noga utvalda hotell.
Hotell i London
Populära hotell i London
- Närmaste flygplats: 5 km
- Närmaste stad: ca. 0 m
- Internet/Wi-Fi
- Närmaste flygplats: 1 km
- Närmaste stad: ca. 0 m
- Internet/Wi-Fi
- Närmaste flygplats: 4 km
- Närmaste stad: ca. 0 m
- Internet/Wi-Fi
Mat och dryck
London är, med sitt enorma urval av restauranger i alla prisklasser, lite av ett matmecka, och lockar också många foodies från hela världen. Prioriterar du de kulineriska upplevelserna på semetern, kommer du inte heller att bli besviken. Tack vare Londons multikulturella befolkning, kan du utforska många olika nationers kulinariska traditioner på en semester i London, med allt från franskt, italienskt och spanskt, till brasilianskt, thailändskt och japanskt. Det bor bland annat många indier i London, så indisk mat är väldigt populär, och många lokala äter ofta på ett curry house. De kulinariska påverkningarna från utlandet är inte något nytt fenomen för London, och några av de indiskt-inspirerade rätterna uppfattas numera som stadens egna, som t.ex. Chicken Tikka Masala, och Mulligatawnysoppa, liksom Curry som nästan har status som nationalrätt i staden.
Vill du testa traditionell englesk mat medan du är i London? Ävenom gastronomin från de brittiska öarna, inte direkt har tagit världen med storm, finns det flera rätter som förtjänar nämare bekantskap. Om du vill lägga en solid grund från frukoststunden, kan du naturligtvis börja dagen med en Full English Breakfast, som traditionellt inkluderar ägg, bacon, korv, bönor, hashbrowns (liknande råraka), tomater, champinjoner, rostat bröd, sylt och smör. Är du modig, kan du eventuellt smöra ditt bröd med Marmite, som är gjort på jästextrakt. Tycker du det är lite för våldsamt att börja dagen med så mycket protein (och fett), kan du nöja dig med en Continental Breakfast, som typiskt är begränsad till croissants eller något annat bröd med ost och sylt/marmelad.
När hungern anmäler sig senare på dagen, kan du testa en annan klassiker, nämligen Fish and Chips, som är en av de rätter de flesta sammankopplar England med. Fish and Chips kan ofta köpas på gatan, men du hittar det också på många pubbar. Är det autentisk engelsk mat du söker, är faktiskt en pub en bra plats att besöka. Det är inte länge sedan pubbarna har ett rätt tvivelaktigt rykte när det kommer till mat, men under de senaste årtiondena har ett nytt fenomen uppstått - de så kallade Gastropubbarna där kvaliteten på maten prioriteras minst lika högt som dryckerna. Här kan du t.ex. hitta Pie and Mash på menyn - en klassiker som tidigare var ytterst populär framförallt bland arbetarklassen. Dessa pajer, som serveras med potatismos hade ursprungligen en fyllning gjord på rökt ål, men idag är det vanligare med köttfärs. Har det blivit dags för kvällsmat, tillhör Beef Wellington (oxfilé inbakad i smördeg med svamp och gårslever), Shepards Pie (en paj fylld med kött och sås) och Steak and Kidney Pie (inbakad biff och njurar) de mest populära engelska rätterna.
Även om några av de klassiska pubrätterna direkt kan verka lite speciella, är det traditionella engelska köket inte så främmande för våra smaker, då basvarorna i form av fläskkött, oxkött, potatis och lök, är samma som vi känner till från det nordiska köket.
Om du inte redan är proppmätt, kan du avsluta måltiden med en dessert (som lite förvirrande benämns som pudding) i form av t.ex. Apple Pie eller Sticky Toffee Pudding.
Pubbar och nattliv
Den traditionella pubben (Pub är kort för Public House) spelar också fortfarande en viktig roll för stadens nattliv. Nästan alla lokala har sin egen favoritpub, och som turist är pubben också en av de bästa platserna för att möta Londons invånare. Var dock beredd på, att det idag finns en del turist-pubbar i centrum, som inte ger den mest autentiska upplevelsen. Du kan med fördel söka dig till sidogatorna och lite utanför centrum.
På vardagarna lever pubbarna i inre London upp redan på eftermiddagen, när kollegor och vänner möts efter arbetet. I stadens utkant och i bostadsområden, är atmosfären på pubben ofta lite mer familjär, och de är framförallt populära på helgerna. Liksom gastropubbarna är kända för sitt fokus på mat, kan du hitta pubbar runt om i London som är kända för sin livemusik eller stand-up.
Medan gastropubbarna ofta har en ganska bra vinlista, består urvalet på de flesta ställen primärt av öl och drinkar. Britterna är med rätta stolta över sin bryggeritradition, och många pubbar har ett bra urval av lager, ale eller stout från lokala mikrobryggerier.
Nattlivet i London bjuder dock på mycket mer än bara traditionella pubbar. Den engelska huvudstaden är idag också känd för att ha några av världens bästa nattklubbar, med något som passar nästan alla olika smaker. Generellt är nattklubbarna rätt avslappnade i London, men i de mer exklusiva områdena, som t.ex. Kensington har man ofta en dresscode. Likaså är urvalet av barer stort, där man utöver cocktails också finner ett litet dansgolv. Drinkpriserna är generellt högre på barerna, som i gengäld stänger senare än pubbarna.
Så bokar du en resa till London med Escapeaway
Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta för att lätt boka en säker resa till London. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med utvalda hotell och semesterlägenheter i London samt med möjlighet att lägga till en hyrbil - allt sätts samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.
Här har vi samlat en del information och fakta om London. Du kan t.ex. läsa om stadens befolkning, historia och väder, och använda denna information som inspiration till din resa i stan. Informationen ska uteslutande ses som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill hitta mer inspiration och tips inför din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.
>> Läs mer om våra flexibla paketresor till London här
Romare och danska vikingar
London etablerades omkring år 50 kort efter att de första romarna intog Britannien. Romarna valde just placeringen vid Themsens norra bredd, för att floden här var tillräckligt djup för att ta emot skepp från havet, samt att platsen låg tillräckligt långt in i landet för att skydda mot angrepp.
Denna första stad, Londinium, var dock inte den romerska ockupationsmaktens primära bosättning, utan den utgjordes av Camulodunum i nordöst, där staden Colchester idag ligger. Däremot var Londinium en viktigt trafikknutpunkt för romare. Även om läget en bra bit in i landet gav ett viss skydd mot överraskande angrepp från havet, hade man inte samma skydd mot angrepp från land. Londinium vlev också attackerat och ödelades redan år 61 i samband med icenernas uppror (ett keltiskt folkslag från dagens Norfolk). Romarna avslutade dock upproret strax därpå, och återuppbyggde staden under åren som följde - denna gång bakom en skyddande stadsmur. Under Septimius Severus blev Londinium huvudstad i provinsen Britannia Superior. Under 100-talet var staden förmodligen en av de största städerna i Romarriket norr om Alperna, och utöver en stadsmur byggde romarna både en amfiteater, romerska bad och ett forum.
Redan från start, var denna tidiga utgåva av London, ett handelscentrum - det visar fynd från olika artefakter, som måste ha importerats från fjärran delar av det stora Romarriket. Då Romarriket föll, och den sista romerska soldaten lämnade staden på 400-talet, fick London också in i en period av förfall. Fram till år 600 nämns staden därför inte längre i de historiska skrifterna. Staden innanför muren försvann nästan helt och hållet under denna period, men i efterhand dök nya bosättningar upp väster om den romerska muren (där Covent Garden idag ligger), och staden återfann sin status som ett viktigt handelscentrum. Den välmående staden lockade naturligtvis skandinaviska vikingars uppmärksamhet.
De följande århundradena kämpade saxare och vikingar om herredömet över staden. Vikingarnas angrepp på 800-talet medverkade troligen till, att saxarna återigen bosatte sig innanför de romerska stadsmurarna. Vikingarna attackerade London både år 841 och 851, och Den Stora Hären (flera mindre vikingaflottor som slagit sig ihop), övervintrade i staden år 871-872. Alfred den Store, som blev kung år 878, återtog dock London från vikingarna, och såg till att befästa staden. Under det följande århundradet blomstrade London upp till att bli Englands viktigaste stad, både vad gäller handel och politisk makt.
Under Ethelred II ("den Villrådige") av Englands regeringstid, kom vikingarna dock tilllbaka till England och Longon och under ledning av Sven Tveskägg attackerade vikingarna förgäves London år 994 och 1013. Efter Tveskäggs död övertog sonen Knut den Store ledningen av hären, och intog London som han utsåg till landets huvudstad år 1016. Knut den Store förblev kung över England fram till sin död år 1035. Efter sonen Harald Harfots död gick den engelska tronen tillbaka till House of Wessex och Edward Bekenderen. Hans regeringstid blev kort men hans beslut att skilja det politiska maktcentret från stadens handelscentrum bidrog till att forma det London som vi känner idag.
Staden delades således upp i två delar: handelsstaden City of London, där köpmän, hantverkare och finansfolk höll till, och Westminster, där kungen och regeringen hade sina residenser. I City of London hittar du idag bland annat Saint Paul's Cathedral, The Tower of London och London Bridge, medan du i Westminster hittar Westminster Abbey och Buckingham Palace. Stadsdelarna var förbundna via Themsen och vägen The Strand. Det var först på 1700-talet, som de två stadsdelarna växte ihop rent fysiskt. Mellanrummet utgörs idag av bland annat Soho och Covent Garden. Staden har självklart också, under tidens lopp, brett ut sig långt bortom dessa områden: mot öster, där landskapet var platt, växte industriområden upp tillsammans med billiga arbetsbostäder. Det är detta område som idag kallas East End.
På grund av denna ursprungliga uppdelning av staden, som alltså har djupa rötter, är det idag svårt att säga exakt var Londons officiella centrum ligger. Oftast omnämnder man dock det stora torget, Trafalgar Square (som är namngivet till minne av slaget vid Trafalgar, en brittisk flott-seger i Napoleonkrigen) som centrum.
Vikingarnas angrepp var inte de sista dramatiska händelserna som ägde rum i London. Den svarta döden (pesten), inbördeskrig och storbränder kostade från medeltiden och framåt stora delar av invånarna livet. Men staden lyckades resa sig på nytt varje gång, och förblev landets viktigaste stad och huvudstad. Det samma hände efter nazisternas bombningar under Andra Världskriget, som ödelade stora delar av staden och kostade tusentals människor livet. Idag är London en av världens ledande metropoler, både vad gäller kultur, handel och politisk makt, och inte minst ett av de bästa storstadsresmålen du kan besöka.
Transport
London betjänas av de fem flygplatserna London City Airport, London Gatwick, London Heathrow, London Luton och London Stansted. Den engelska huvudstad tillhör därmed de resmål i världen, som det är lättast att hitta en flygförbindelse till från Sverige/Danmark. Det finns dessutom generellt sätt goda förbindelser med offentlig transport från flygplatserna till London. Vill du komma snabbt in i centrum, är det dock bra att veta, att det är olika avstånd från flygplatserna till centrum - något som har betydelse både för transporttid och biljettpris.
Den närmaste flygplatsen är, som namnet antyder, London City Airport, som ligger cirka 10 km öster om stadskärnan. Därefter kommer Heathrow,s om är en av världens största flygplatser och ligger cirka 25 km från centrum. Denna flygplats är en av de mest nyttjade i Europa, och har många flygförbindelser. Ändå väljer många resenärer från Sverige och Danmark att flyga antingen till Gatwick eller Stansted, som ligger förhållandevis 45 och 64 kilometer från London. Detta beror primärt på, att lågprisbolag som easyJet, Norwegian och Ryanair flyger till dessa två mindre flygplatser. Kan du leva med den längre transporttiden med tåg eller buss, är det alltså oftast billigast att flyga till en av dessa två mer avsides flygplatser.
Väl framme i London, kommer du snabbt att märka att det är enkelt att ta sig runt i stan. Du kan använda tunnelbanan, The Tube, bussar, taxi eller båtar på Themsen för att ta dig fram. Även om det finns gora möjligheter för att snabbt komma fram till alla delar av stan, kan det vart rekommenderas att packa ner ett par sköna skor, och också ta sig tid att promenera runt. I många fall kommer du vid en närmare titt på kartan att upptäcka, att de intressanta sevärdheterna och attraktionerna ligger ganska nära varandra. Du får dessutom en bättre känsla för stadens geografi, om du tar dig runt till fots.
Vill du vila fötterna och nyttja offentlig transport, är det som regel enklast att använda ett så kallat Oyster Card. Det är naturligtvis också möjligt att köpa "gammeldags" pappersbiljetter från automater, men det är oftast en dyrare lösning.
Du kan läsa mer om transportmöjligheterna på den officiella hemsidan för transport i London.
Väder och klimat
London har rykte om sig, att har ett grått och regnigt klimat, men den genomsnittliga nederbörden i den engelska huvudstaden är nästan på samma nivå som i södra Sverige. I jämförelse med resten av Storbritannien har London (och den sydöstra delen av England) faktiskt också ett torrare och varmare klimat, men liksom här hemma kan vädret variera över hela året. Ett paraply kan därför vara på sin plats, även på sommaren - men det samma gäller ett par solglasögon. Normalt sätt faller det mest regn i augusti och november, och minst i mars och april. Det finsn dock inte någon tid på året, då det inte, är bra att åka till London. Är det sommarväder, är stadens stora gröna parker fulla av liv och rörelse. Kommer det regn, finns det otaliga museum, gallerior och andra sevärdheter där tiden enkelt kan fördrivas.
Bra att veta
Valuta: Bittiska Pund (GBP). England och resten av Storbritannien anslöt sig aldrig till eurosamarbetet, och efter Brexit är pundets framtid någorlunda säkrad. Det är sällan ett problem att hitta en bankomat (cashpoint eller ATM), eller en växelbyrå (bureaux de change), om du har behov av kontanter. Därutöver tar de flesta restauranger, barer, caféer och butiker emot kreditkort - primärt VISA och Mastercard - så behovet av kontanter är inte så stort.
Dricks: Dricks är normalt sätt redan inkluderad på kvittot genom en service charge som ofta ligger på 12,5 procent, när du äter på restaurang eller bor på hotell. Om inte, är det normalt att ge mellan 10-15 procent i dricks. På de lite dyrare hotellen, är det också normalt att ge drick till portieren. Taxichaufförer ta också gärna emot dricks, vilket du ofta kan ge genom att runda upp, eller säga keep the change.
Språk: Det säger sig själv, att du kan ta dig fram på engelska i London. Även om nästan en tredjedel av Londons invånare är födda utomlands, har nära 80 procent av dem engelska som förstaspårk eller modersmål.
Tidsskillnad: London (och resten av England) ligger en timme efter Sverige. Du ska alltså vrida tillbaka klockan 1 timme om du reser till London.
Helgdagar: Det är normalt ptta helgdagar, så kallade bank holidaysI, under året i London där religiösa och historiska händelser markeras. På dessa dagar är där normalt sätt färre buss- och tågavgångar, liksom en del butiker och attraktioner stänger.
Nyårsdagen, Långfredagen, Annandag Ååsk, Early May Bank Holiday (första måndagen i maj), Spring Bank Holiday (sista måndagen i maj), Summer bank Holiday (sista måndagen i augusti), Juldagen, Boxing Day (Annandag jul eller den 27:e om den 26:e december är en söndag).
Det engelska skollovet ligger mellan mitten av juli till början av september.
Resor till England
Läs mer om England och få inspiration till din kommande resa här
Läs på bloggen
Hitta tips och inspiration till din nästa semester på bloggen