Resor till England

Ett grönt och skönt land? Eller världens hetaste destination? England är i hög grad båda delar. I London har England utan tvekan en av de fräckaste städerna på planeten, med de bästa teatrarna, det bästa nattlivet och konserter med de främsta artisterna.

Ute på landet är det bildskönt, med allt från South Downs völjande landskap till de vindpinade bergstopparna i Lake District, de sandiga bukterna i Cornwall, och de öppna vidderna i Norfolk. De norra städerna Liverpool, Manchester, Leeds och Newcastle är kulturella pärlor, som har gett världen vacker musik och konst. Det må så vara, att England inte är ett så stort land, men landet har på goda grunder blivit en stor hit hos många resenärer.

England, som är den största av de fyra nationerna i Storbritannien (mätt både i befolkningsmängd och area), tillhör världens mest populära turistmål. Välkommen till England med Escapeaway resor, vi är specialister på handplockade hotell med charm.

>> Läs även om resor till Skottland

Resmål i England

 • Gästrecensioner 9,3
  London
  74 hotell
  London kallar! Är det här den ultimata storstadsresan? Spännande stadsdelar, berömda sevärdheter och oändliga shoppingmöjligheter gör London till ett attraktivt resmål året runt.
 • Manchester
  16 hotell
  Manchester har verkligen blommat upp på senare år och den traditionsrika staden har förvandlats till en modern storstad med ett pulserande kulturliv. Är du fotbollsintresserad så är en resa hit naturligtvis en möjlighet till att få se en match ... på Old Trafford. Läs mer
 • Oxford
  1 hotell
  Den vackra universitetsstaden Oxford fullkomligt svämmar över av historia och gammal engelsk charm. Du kan se fram emot att uppleva stämningen på ett av världens äldsta universitet, på stadens medeltidsborg och inte minst stadens gator med sina ... traditionsrika pubar och spännande butiker. Läs mer

Populära hotell i England

England, London
9,0
Fantastiskt
592 omdömen
 • Närmaste flygplats: 3 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
England, London
9,0
Fantastiskt
507 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
England, London
9,3
Fantastiskt
445 omdömen
 • Närmaste flygplats: 4 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi

Mat och dryck

England har en spännande och mångfaldig gastronomi, som både består av gamla, klassiska engleska rätter och nya hybrider som är inspirerade av landets alla kulturella och etniska grupper. Här nedan har vi valt ut några av alla de klassiska, kulinariska specialiteter och typiska rätter, som du kan smaka på när du på semester i England. 

Sunday Roast

Sunday Roast, som är så populär att den en gång kom på andra plats i en omröstning om vad folk tycker är bäst med England, består av stekt kött och stekt potatis, som serveras av en annan engelsk klassiker, Yorkshire pudding, samt grönsaker och sås. Grönsakerna består som regel av ärtor, morötter, bönor eller broccoli. En särskild utgåva serveras med blomkål eller purjolök, samt en cheddar-ostsås.

Traditionellt serveras rätten på söndagar, vilket har gett den dess kända namn. Andra populära namn för rätten, är Sunday dinner, Sunday lunch, Roast dinner och Sunday joint.

Cottage Pie/Sherperd's Pie

Cottage Pie, som också kallas Sherperd's Pie när rätten innehåller lammkött, är en annan av de stora engelska klassikerna.

Rätten består normalt sätt av oxfärs (men det kan också vara andra typer av kött), som steks tillsammans med lök och andra grönsaker, som t.ex. ärtor, selleri eller morötter, och som därefter förs över till en ugnsfast form där den täcks med potatismos innan den sätts in i ugnen. Rätten toppas också med ost innan den är helt färdiglagad.

Yorkshire Pudding

En tredje engelsk klassiker, är den legendariska Yorkshire Puddingen, vars recept kan spåras hela vägen tillbaka till år 1737. Rätten har med tiden blivit så populär, att den fått en egen dag i den brittiska kalendern, nämligen den första söndagen i februari, som kallas för National Yorkshire Pudding Day.

Yorkshire Pudding består av en deg gjord på ägg, mjöl och mjölk, som innehåller olika slags fyllning, allt beroende på tillfälle och personlig smak. Ofta utgörs fyllningen av en löksås, medan den i andra versioner - framförallt när den serveras som huvudrätt - har en fyllning bestående av oxkött och sås.

Rätten kombineras ofta med andra klassiska rätter, som t.ex. Bangers and Mash (också känd som Sausages and Mash), och ingår också som en del av rätten Sunday Roast (se ovan).

Apple Pie

Många länder menar att de är äppelkakans ursprungsland, men det är från England man känner till det första receptet på en Apple Pie, och den berömda fruktpajen är fortfarande en mycket populär del av det engelska köket, inte minst när det är "tea time".

Det första kända receptet spåras till 1381, med titeln For to make Tartys in Applis, och beskrev användandet av äpplen, kryddor, fikon, russin och päron. I den moderna utgåvan innehåller pajen normalt också ett lager kanderade Bramley-äpplen, som toppas med smör, lattice pastry eller lasrd shortcrust pastry innan den bakas i ugnen tills fyllningen är genombakad och toppen blivit spröd och gyllene.

Engelsk öl

Engelsmännen har bryggt öl sedan romarna invaderade landet runt 100-talet f.Kr. och är idag berömda för deras goda öl, och deras livliga och traditionella ölkultur, som framförallt gör sig gällande på alla de lokala pubarna.

Det finns över 50.000 pubar och över 1400 bryggerier i Englad, vilket är det största antalet bryggerier och pubbar per invånare i världen. Här kan du bland annat njuta av en old ale, en stout, en porter eller en bitter, allt beroende på vilken typ av engelsk öl du tycker om bäst.

Engelskt te

En annan dryck, som utgör en betydande del av den engelska kulturen, är te. Sedan 700-talet har England varit en del av världens största konsumenter av te - och vid den senaste mätningen år 2016, var England världens största konsument av te, med ett genomsnittligt förbruk på 4,61 kg per invånare per år.

Det var också engelsmännen som - genom det brittiska imperiet - var med att sprida te från Kina till Indien, och senare från Asien till Europa, och därmed göra den till en del av den europeiska vardagskulturen.

Det vanligaste sättet att dricka sitt te på i dagens England, är med mjölk, men det är inte ovanligt att dricka teet svart, eller med socker eller citron. Te som serveras i en tekanna med mjölk och socker är också en populär kombination som är känd som Builder's tea eller Strong Tea.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del information och fakta om England. Du kan bland annat läsa om landets geografi, befolkning och klimat, och använda detta som inspiration inför din resa till landet. Informationen är uteslutande menad som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du önskar läsa mer om England, eller om våra andra resmål, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar massor av spännande artiklar om allt mellan himmel och jord.

Geografi och befolkning

England, som gränsar upp till Skottland i norr, och Wales i väst, utgör två tredjedelar av ön Storbritannien, förutom en rad offshore-öar, som Isle of Wight och Isles of Scilly. Landet är närmare den europeiska kontinenten än någon annan del av fastlandet Storbritannien, och har endast 34 kilometer till den franska kusten, som nås via en tunnel.

Landet är känt för sina floder, såsom Themsen, Mersey, Tyne och Severn, varav den sistnämnda är den längsta floden som löper genom landet med sina 350 kilometer. Themsen med sin 216 kilometer är den längsta floden som håller sig inom Englands gränser. Det finns också många sjöar i England, varv den största är Windermere, som ligger i Lake District.

Även om det mest av Englands landskap består av låga backar och slätter, finns här också ett högland med berg i landet, framförallt i den norra och västra delen av landet. Den högsta punkten är Scafell Pike på 978 meter, som också ligger i Lake District.

Landet har cirka 53 miljoner invånare, vilket motsvarar 84% av Storbritanniens samlade befolkning, och det fjärde största invånarantalet i EU. Med 425 invånare per kvadratkilometer är det endast Malta som är mer tätbefolkat än England, i EU.

Av de 53 miljoner invånarna, bor cirka 8,7 miljoner i landets huvudstad, London, som är den stösta staden i EU. Andra stora städer i landet, är Birmingham, Sheffield, Manchester, Liverpool, Leeds, Newcastle, Bradford och Nottingham m.fl.

>> Läs mer om storstadssemester i London här

Klimat och väder

England har ett tempererat kustklimat, som karaktäriseras av ett närheten till havet jämnar ut temperaturerna över året, så att det normalt sätt varken blir mycket kallt eller mycket varmt. Normalt bjuder de engleksa vintrarna således inte på mycket lägre temperaturer än runt 0-gradigt, och sommarens temperaturer når mycket sällan över 32 grader.

Landet är notoriskt känt för sin nederbörd, som är jämnt fördelad över året. De viktigaste faktorerna för det engelska klimatet, är Atlanten och Golfströmmen, som båda påverkar vädret året runt.

De varmaste månaderna är juli och augusti med 19 grader i genomsnitt, följt av september med 17 grader, medan januari är den kallaste månaden med 5 grader i genomsnitt, följt av december och februari med 7 grader i genomsnitt.

Den mest regnfulla månaden på året, är oktober med 71 mm i genomsnitt, följt av novmeber med 63 mm i genomsnitt, medan mar och februari är minst regniga (35 respektivt 39 mm i genomsnitt).

Vad tycker gästerna om i England?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 43 recensioner