Resor till Egypten

Egypten är ett populärt remål som du kan resa till året runt. Egypten erbjuder ett fantastiskt klimat, härliga stränder och spännande kultur. Egypten har varit en otroigt populär semesterdestination i många år och många återvänder till landet om och om igen.

Egypten har blivit en stor semesterfavorit, speciellt på vintern då man kan vara ganska säker på att få sol, värme och massor med upplevelser när det är som kallast hemma i Skandinavien. De stora semesterorterna Hurghada och Sharm El Sheikh bjuder på klassisk badsemester och bra möjligheter för snorkling. 

Lite drygt fem timmar bort med flyg ligger Egypten. Här kan du uppleva landets 6000-åriga historia, se fantastiska monument och forntidslämningar och kombinera detta med optimala förhållanden för att kunna njuta av sol, bad och avkoppling. Solen skiner mer eller mindre året runt och du får generellt mycket för pengarna och utbudet av hotell och aktiviteter är enormt.

Det är de två semesterorterna Hurghada och Sharm el Sheikh som tar emot huvudparten av landets besökare. Hurghada ligger på det egyptiska «fastlandet» medan Sharm el Sheikh ligger på den sydliga spetsen av Sinaihalvön. Båda orterna har vuxit till små storstäder med många nya semesterområden i alla riktningar från städerna, dock ganska givet längs vattnet. Vid Hurghada ligger t.ex. El Gouna, Soma Bay och Marsa Alam. Om man jämför de två städerna är Sharm El Sheikh något mer elegant och priserna generellt något högre. Gemensamt för de båda är den utmärkta snorklingen, det fantastiska utbudet av aktiviteter, både i vattnet och på land, och det utmärkta klimatet.

Men Egypten har mer att bjuda på: du kan åka på Nilen-kryssning som oftast startar i den historiska staden Luxor och som tar dig ner hela vägen till Aswan i Nubien, därefter går turen tillbaka igen norrut mot Luxor. Under resan kan du besöka massor med tempel och monument men kryssningen ger också en inblick i vardagslivet för många egypter längs Nilen.

Om du vill se pyramiderna och Sfinxen vid Giza ska du sätta kurs mot Egyptens kaotiska huvudstad Kairo där det bor runt 20 miljoner människor. Staden i sig är en stor upplevelse.

Vem passar detta resmål för?

Det är ganska stor skillnad mellan att ligga i en solstol vid poolen på ett läckert hotell och att vandra genom Karnaktemplets nästan oändlig antal kolonnrader med 35 grader i skuggan, men i det stora hela har Egypten något för alla. Barnfamiljerna kan få hotell med alla tänkbara faciliteter, det vuxna paret åker kanske på ökensafari med övernattning under bar himmel, och för de som vill shoppa, festa och ha en aktiv semester, ja så finns det möjligheter också för det.

När är det bäst att resa hit?

Egyptens klimat är torrt och det är varmt under i stort sätt hela året. Men sommaren är särskilt varm vilket är anledningen till att de flesta reser hit under vinterhalvåret. Även i december och januari det inte ovanligt att kunna äta frukost i t-shirt i solen. Men det finns också halvkyliga och blåsiga dagar på vintern då det gäller att ha med en varm tröja.

Resmål i Egypten

 • Gästrecensioner 9,1
  Hurghada
  36 hotell
  Solen är givmild i Hurghada. Den populära semesterorten vid Röda Havet har dessutom allt du kan önska dig av spännande restauranger och butiker samt inte minst läckra stränder och färgglada korallrev som bjuder på stora upplevelser för såväl ... erfarna som nya dykare. Läs mer
 • Sharm el Sheikh
  22 hotell
  Sharm el Sheikh är en av Egyptens ledande resorts som är berömd för sitt fantastiska undervattensliv med massor av färgglada fiskar och koraller som du kan uppleva med snorkel eller på dykturer. Uppe på land väntar dig spännande marknader och caféer.
 • El Gouna
  2 hotell
  El Gouna är tack vare sitt läge ända ut mot Röda havet ett sant dykparadis. Det finns därutöver massor av andra aktivitetsmöjligheter om du inte bara vill ligga och slappa under den varma solen på någon av de många stränderna.

Populära hotell i Egypten

Egypten, Hurghada
8,9
Mycket bra
2676 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Egypten, Sharm el Sheikh
9,8
Fantastiskt
14535 omdömen
 • Närmaste flygplats: 22 km
 • Närmaste strand: ca. 800 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Egypten, Sharm el Sheikh
9,4
Fantastiskt
708 omdömen
 • Närmaste flygplats: 23 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Reseguide Egypten

Upplevelser

Nilens land Egypten, och kanske den äldsta  civilisation vi känner till, slår upp sina dörrar för dig. Överallt i Egypten finns det spår efter den för länge sedan utdöda civilisation som trampade på vår jord för drygt 8 000 år sedan. Egypten bebos numera av ett arabiskt folk som inte har byggt de många fantastiska monumenten så som pyramiderna i Giza, de många gravarna i Konungarnas Dal, templet i Luxor, Oraklet i Siwa och så vidare. Nej dessa byggnadsverk har uppförts av en mycket äldre civilisation, ett land och ett folk som omtalas i vissa historieböcker som mäktiga och närmast övermänskliga. Deras Kung, en gud i mänsklig form. Huruvida detta stämmer eller inte vet man inte. Detta folk existerar inte längre, deras befolkning är utdöd, allt som återstår är den enorma mängden av byggnadsverk och annat som de lämnat efter sig. Ett mysterium som dock kvarstår är hur en civilisation som existerade 6 000 år före Kristi födelse kunde bygga sådana enorma monument som de som står kvar än idag. Hur människor utan hjälpmedel som lastbilar och lyftkranar kunde forma och transportera massiva flera ton tunga block av sandsten som har format dessa många tempel, pyramider, obelisker och annat. Åk själv till Egypten och lös mysteriet, eller låt dig bara förbluffas över dessa enorma bedrifter som en så ung civilisation har uträttat.

Historia

Antikens bastion, Egypten, kan bjuda på en semester i förtidens tecken. Egypten var långt före vår tideräkning en mäktig civilisation som lyckades bana väg och träda in i en värld full av kunskap och religion. Man anser att de gamla egypterna revolutionerade många saker, till exempel det skrivna ordet och förmedlandet av kunskap. Därutöver var de banbrytande på det arkitektoniska planet och än idag förbluffas och undrar experterna över hur man lyckades bygga så enorma strukturer som de många monumenten som står kvar än i våra dagars Egypten. Där utöver var de egyptiska bönderna långt före sin tid och förstod vikten av lantbruk, odlande såväl som sådd. Egypten kan gott betraktas som civilisationens vagga och man upptäcker fortlöpande nya fynd och spår i landet efter de förtida bedrifterna. Besök de enorma pyramiderna i Giza, Konungarnas Dal, Karnaktemplet, Oraklet i Siwah och många andra. Detta land och dessa många turistattraktioner har trampats och besökts av många stora namn genom världshistorien, allt från Alexander Den Store till Kejsare Napoleon Bonaparte och nu kan du uppleva det hela själv med dina egna ögon.

Resmål i Egypten?

Egypten kan sägas ha sex olika turistorter av högsta kvalitet. Vart och ett av ställena har sin egen särprägel. Överraskande nog, och ändå inte, är dessa områden inte beroende av förhistoriska monument för att hålla ett fast grepp om turisterna. Det är faktiskt bara Luxor som är beroende av förtiden.

Cairo är för många ingången till Egypten och är en populär knutpunkt för många asiatiska och afrikanska flygningar. Det finns många avgångar från europeiska destinationer till Egypten. Det finns även direkta transatlantiska flygningar.

Knappa in i sökmotorn vilken resform du vill ha, reslängd och eventuell destination i Egypten, därefter får du en översikt med alla lediga resor i databasen. I översikten kan du läsa mer om resan, vem som är arrangör och naturligtvis vilket pris den valda resan har. Hittar du en eller flera resor som du vill boka eller läsa mer om så behöver du bara klicka på knappen boka resa.

Cairo - som att resa tillbaka i tiden i Egypten

Trots den hektiska trafiken så är Cairo en av världens största turistorter, framför allt tack vare pyramiderna i Giza i utkanten av Cairo. Här hittar man även Sfinxen som ligger och håller vakt framför pyramiderna.

Ett besök i den islamistiska staden Cairo är som att ta ett kliv flera hundra år tillbaka i tiden. Staden är full av pyttesmå gränder, tegelstenshus, matbodar samt getter, kameler och åsnor. Här kan man besöka stadens citadell, som är en medeltida fästning med sin alldeles egna Al-Azhar moské, som dominerar stadsbilden. Den Koptiska delen av Cairo är av romerskt ursprung och Fort Babylon är det enda kvarvarande tecknet på kristet inflytande i staden. Det världsberömda Egyptiska Museet har en oöverträffad samling av forntida minnen. Cairo har storslagna hotell, underhållning, restauranger, alla sorters monument från hela Egyptens historia och det är ofta ankomstorten för de flesta människor som besöker Egypten. Staden har till och med bowlingcenter och åtskilliga golfbanor att välja mellan.

Egyptiska tempel i Luxor

Luxor, och området omkring. Luxor är ett levande museum med ett stort antal förhistoriska egyptiska monument. Området riktar sig även i hög grad mot turister och kan nästan uppfattas på samma sätt som en temapark, med den skillnaden att här är attraktionerna av en händelse riktiga monument.

Luxor överträffar Cairo med sin samling av tempel och antik arkitektur. Karnak Templen är ett centralt komplex som består av ändlösa kammare och murar, jättelika pelare, statyer, sfinxer och reliefer ingraverade med hieroglyfer. Det närliggande Luxor Templet från 1390 före Kristus är mindre, men har en ovanligt imponerande ingångsport med skyhöga statyer av Ramses. 

Se urvalet av resor till Luxor

Alexandria - en viktig stad

Ända sedan Alexander den Stores ankomst 331 före Kristus har Alexandria haft en stor betydelse i Egypten som en hektisk maritim stad och centrum för lärdom och utbildning. Lämningar från romartiden inkluderar bland annat den nyligen utgrävda amfiteatern, den gigantiska Pompejus-pelaren, Katakomberna samt många andra imponerande historiska sevärdheter som man kan se runt hamnen, eller på det fantastiska grek-romerska museet. Det finns dessutom åtskilliga semesterområden längs Medelhavskusten nära Alexandria, som till exempel Sidi Abdel Rahman. Faktiskt kan det diskuteras om inte detta område sträcker sig ända till Marsa Matruh väster ut längs kusten. Området har en medelhavsaktig stämning, attraktionen är Medelhavet och för invånarna i Cairo, ett något svalare klimat.

Aswan

Gör en resa ner för den sagoomspunna Nilen där faraonerna seglade för många tusen år sedan till den antika staden Aswan. Aswan är kanske det minsta av turistområdena men där finns storartade hotell och den storra Nasser-sjön ligger precis söder om stan. I ett av de mest sydliga områdena av Egypten ligger en liten oas, en civilisationernas sista utpost innan Nilen åter igen flödar vidare genom den hårda och enorma öknen. Här ligger storstaden Aswan med sina drygt 200 000 invånare. Under antiken var staden det första fiender och handelsresande från södra Afrika stötte på. Idag är staden knuten till den stora  Assuandammen, som ser till att Nilens vattennivå inte stiger mer än nödvändigt på sin väg mot Medelhavet. Aswan med omnejd bär på massor av egyptisk historia eftersom staden var av enorm betydelse redan under antiken vilken kan utforskas på nära håll i Aswan. Dessutom är området som Aswan ligger i ett mycket torrt område. Temperaturen ligger ofta uppe på 25 grader och kan i värsta fall stiga upp till över 40, så glöm inte solhatten.

Hurghada

Hurghada och dess närområde med framför allt El Gouna och Safaga har nästan allt som en turist kan begära, med undantag av förhistoriska monument. Denna avsaknad kompenserar man med att erbjuda alla de sorter av vattensporter, golfbanor, kasinon med mera. Området vid Röda Havet har mindre egyptisk atmosfär men verkar inte lika europeiskt som Sinai.

Sharm El Sheikh

Sharm El Sheikh, och området där omkring med bland annat Sharks Bay är turisternas favoritställe på Sinai, med nästan allt en turist kan önska sig. Det finns till och med några vackra kristna monument i närheten, och vattensportaktiviteterna är som i Hurgada "allt inkluderat".

Men det finns även andra resmål i Egypten speciellt vid det Röda Havet, i Sinai och i det inre av Egypten vid oaserna. Men i det mesta av landets inre är resor till och från de olika bestämmelseorterna begränsade. Turistområdena står kanske för ungefär 95% av de förhistoriska monumenten och det som för övrigt finns att se och göra i Egypten. I rese-sökmotorn kan du leta efter resor till Egypten och jämföra priser. Du hittar många olika typer av resor till Egypten, charterresor, kulturresor, all inclusive, kryssningar och mycket mera.

Det är som regel billigt att köpa en paketresa till Egypten, men du kan ha oturen att hamna på ett mindre bra hotell. Flygplatsen i Cairo är inte särskilt modern och har enbart få faciliteter, och är därmed inte särskilt komfortabel om du har tid över. Det finns massor av taxibilar i Cairo, och de kan vara billiga om du lyckas förhandla dig fram till ett bra pris. Annars går det bussar till centrum med jämna mellanrum, vilket dock inte är den mest bekväma lösningen. En minibuss där ni är flera som delar transporten är som regel den bästa lösningen.

Läs mer om resor till Sharm el Sheikh

Transport

Här kan du läsa om de olika transportformerna du kan använda dig av på en resa runt i Egypten.

Flyg

Avstånden är stora i Egypten, och inrikesflyg kan vara den lättaste och mest bekväma lösningen. Egypt Air och Air Sinai erbjuder bra interna flygförbindelser. Det går även charterflyg till Luxor, Hurghada och Sharm el-Sheikh. Knappa in dina önskemål i sökmotorn, och kom ihåg att du alltid kan söka efter både retur- och enkelbiljetter, samt vid vilken tidpunkt du vill flyga. Du kan även välja om du vill ha det lägsta priset, där det eventuellt innebär mellanlandningar, eller om du bara är intresserad av att flyga direkt.

Tåg

Det går en järnväg från norr till söder som passerar genom Cairo och den hektiska stationen Ramses. Ett förstaklassnattåg från Cairo till Luxor eller Aswan kan vara en bekväm och billig lösning, som regel håller tågen tidtabellen men perrongen kan vara mycket kaotisk.

Egyptens grannländer

Att resa till Egypten via grannländerna är ingen lätt lösning. Sudan i söder är inget säkert land, och Libyen är avskilt från Cairo av ett mycket stort ökenområde. Det kommer lite trafik från Israel, via Gaza, men det är ett spänt område.

Färjor

Det finns en bilfärja lite norr om Dahab till Aquaba i Jordanien, men det är inte nödvändigtvis någon bekväm tur. Det ankommer även färjor till Alexandria från Grekland, Turkiet och Cypern.

Turistkontor

Egypten är fullt av möjligheter till äventyr, och den officiella turistbyrån hjälper dig med massor av inspiration till din resa. Egyptens officiella turistbyrås hemsida är rik på beskrivningar av de sevärdheter och aktiviteter Egypten erbjuder sina besökare. Du kan till exempel läsa mer om antikens Egypten, pyramiderna, templen och museerna. Hemsidan har dessutom en del bra och praktiska råd om resor i Egypten samt en liten avdelning med aktuella nyheter.

 

Hotell och semesterbostäder

Hos Escapeaway handplockar vi noggrant de bästa hotellen och semesterbostäderna i Egypten som lever upp till våra krav om bra omdömen. Bland annat är det helt avgörande att alla semesterbostäder, semesterhus, semesterlägenheter och hotell har fått bra omdömen, både från våra gäster och gäster i andra länder.

Med Escapeaway kan du därför få en problemfri och säker resa till Egypten med möjlighet till avresa från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Sökmotorn jämför de bästa flygpriserna från både reguljärflygbolag och lågprisbolag och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell i Egypten. Det hela sätts samman till en paketresa med Resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar, eftersom du på detta sätt även är täckt av paketreselagen. Lägg till hyrbil eller transfer (transport tur/retur mellan flygplatsen och ditt hotell) i paketet för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram till resmålet.

Trevlig resa!

Vad tycker gästerna om i Egypten?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 9 recensioner