Resor till Pissouri

Pissouri ligger på sydvästra Cypern halvvägs mellan Pafos och Limassol. Egentligen består Pissouri av den ursprungliga byn uppe bland kullarna några kilometer inåt land och det som idag kallas för Pissouri Beach ända nere vid havet. I jämförelse med de större och mer kända semesterorterna längs den populära kuststräckan är det inte så många som har hört talas om Pissouri.

Genuin landsortsstämning och härliga stränder

Denna trevliga lilla kuststad har emellertid allt det som de flesta av oss eftertraktar när vi reser till Cypern. Här kan du bada och koppla av på en lång strand vid det azurblåa Medelhavet och samtidigt njuta av en lite mer autentisk landsortsstämning än i de större semesterorterna. Därmed inte sagt att Pissouri inte är något populärt resmål för invånarantalet stiger markant på sommaren när både lokala och turister reser hit för att njuta av det vackra läget, det soliga klimatet och strandlivet. Det är emellertid inte tal om alls lika många turister som på de större semesterorterna.

Det är nog en överdrift att beskriva den lilla orten som ett ställe där tiden stått stilla men reser du till Pissouri kommer du uppleva en stad där man trots övergången från lantbruk mot turism har lyckats bevara mycket av stadens ursprungliga karaktär. Här finns till exempel ett bra utbud av restauranger, tavernor och kaffebarer både uppe i den ursprungliga byn och nere längs stranden vilka värnar om den cypriotiska traditionen med många läckra lokala rätter på menyn.

På sommaren används stadens centrala torg eller amfiteatern ofta för festivaler och andra kulturella arrangemang. Naturen omkring Pissouri är mycket typisk för Cypern och vid ett första ögonkast ser den kanske gul och torr ut men låt dig inte luras av detta. Tack vare nederbörden som huvudsakligen faller under vinterhalvåret odlas här bland annat vindruvor och oliver. Det finns gott om möjligheter att utforska detta närområde på såväl vandrings- som cykelturer längs markerade leder som bjuder på många vackra utsikter längs vägen. Reser du till Pissouri mitt i sommaren då temperaturerna ofta drar sig över 30 gradersstrecket kommer nog stränderna i och för sig utöva en större dragningskraft.

Stränderna längs bukten nedanför Pissouri som består av både sand och småsten är som gjorda för en avkopplande dag med familjen. Här kan du njuta av utsikten över det azurblåa havet från en liggstol, bada eller ge dig i kast med olika former av vattensporter. Här hittar du även omklädningsfaciliteter, duschar och toaletter.

Kustmotorvägen som ger dig snabba förbindelser väster ut mot Pafos och öster ut mot Limassol går precis norr om Pissouri. Du har därför även rikliga möjligheter till spännande utflykter exempelvis till de arkeologiska utgrävningarna i Pafos eller shoppingmöjligheter i Limassol. Båda städerna ligger inom en halvtimmes körning från Pissouri.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Pissouri