Resor till Lofou

Lofou ligger bara 26 kilometer norr om Limassol. Trots det relativt korta avståndet till ett av de mest populära resmålen på Cypern så är Lofou en härligt ofördärvad och väldigt välbevarad bergsby. När du går runt på de smala slingrande gatorna mellan den lilla stadens rustika stenhus kan det nästan kännas som om tiden stått stilla här i jämförelse med den snabba utveckling som har skett nere längs kusten.

Ofördärvad landsortsidyll

Att Lofou i dag fortfarande framstår som en pittoresk, cypriotisk landsort beror paradoksalt nog lite på att den lilla staden i åtskilliga årtionden upplevde en nedgång. Framför allt efter 2:a världskriget och fram till slutet av 1980-talet skedde en stor utflyttning från staden. En stor del av befolkningen valde under dessa år att bosätta sig närmare kusten i området omkring Ypsonas för att få arbete inom lantbruket och senare för att få ta del av  den spirande turismen. Under många år skedde därför ingen större utveckling uppe i Lofou där de få kvarvarande invånarna inte hade så mycket sällskap och många av stadens hus stod tomma.

Denna utveckling vändes dock efterhand som både lokalbefolkningen och besökare fick upp ögonen för de kvaliteter som en autentisk landsort har. Det har under de senaste åren därför gjorts stora insatser för att renovera staden gamla hus med respekt för den ursprungliga stilen och därför har livet återvänt till stadens gator och små torg. Reser du till Lofou kommer du därför snabbt upptäcka att det är ett sant nöje bara att flanera runt på de stenbelagda och stämningsfulla gatorna och kanske slå dig ner på en taverna eller en vinbar. 

Styr även gärna stegen förbi stadens vackra kyrka, lantbruksmuseet där du kan se en traditionell olivmölla och den eleganta gamla skolbyggnaden som idag med jämna mellanrum används vid kulturella arrangemang. Det kan även rekommenderas att följa den korta naturstigen lite utanför staden i riktning mot grannstaden Sylikou till källan Elitzi där stadens invånare ända fram till 1953 hämtade allt sitt vatten.

Mellan berg och stränder

En resa till Lofou ger dig en bra utgångspunkt för att njuta det fridfulla landsortslivet nära Trodosbergens orörda natur samtidigt som du har kustens lockande badstränder inom kort räckhåll. Det tar till exempel enbart en halvtimme att köra ner till Limassol där du utöver massor av shoppingmöjligheter, matställen, historiska sevärdheter och nöjen har rikliga möjligheter att koppla av på en strand vid det azurblåa havet.

Välkommen till Lofou med Escapeaway, vi är specialister på resor till Cypern där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Vi gör det lätt för dig att resa i precis det antal dagar som du själv vill. Skulle du både vilja uppleva det bergiga inlandet och njuta av strandlivet kan du naturligtvis även kombinera flera olika hotell på en rundresa.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Lofou