Resor till Larnaca

Larnaca ligger beläget i en liten bukt på Cyperns södra kust. Här får du allt från en fantastisk medelhavskust till kulturella sevärdheter i världsklass samt ett stort utbud av olika barer, restauranger och nattklubbar. Boka din resa till Larnaca med Escapeaway i dag!

Larnaca är Cyperns tredje största stad och den huvudsakliga inkörsporten till resten av Medelhavsön. Flygplatsen som ligger enbart 4 kilometer sydväst om staden mottar största delen av Cyperns semesterbesökare. Det är även lätt att ta sig vidare härifrån till resten av de många härliga resmålen på Cypern, men om det är sol och bad kryddat med charmerande stadsliv som du söker så finns det egentligen ingen anledning att resa längre än till Larnaca. Utöver Finikoudes Beach, som ligger mycket centralt hittar du ett helt pärlband av underbara stränder på båda sidor om Larnaca. Det är därför lätt att kombinera strandliv med till exempel shopping i den gamla stadsdelens spännande småbutiker eller med restaurangbesök.

Förutom att du hittar alla de faciliteter som man kan förvänta sig av en modern badort så har Larnaca massor av charm. Så är det också tal om en av de äldsta städerna på Cypern, och man har trots utvecklingen lyckats behålla mycket av den ursprungliga atmosfären. Om du förflyttar dig bort från stranden och in i den gamla stadsdelen så hittar du därför inte bara ett rikt affärsliv utan även åtskilliga intressanta historiska sevärdheter runt omkring på de trånga gatorna. Skulle du få aptit på ytterligare sightseeing, har du i Larnaca en bra utgångspunkt för att göra upplevelserika utflykter till några av de många andra sevärdheterna och attraktionerna på Cypern.

Välkommen till Cypern med Escapeaway, vi är specialister på resor till Larnaca och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Som alltid erbjuder vi valfritt avresedatum och reslängd. Du kan säkert och lätt boka din resa till Larnaca online, antingen som en paketresa som inkluderar flyg, hotell samt transfer eller bilhyra, eller så kan du nöja dig med att enbart boka hotell genom oss om du själv vill arrangera resan till Larnaca.

Boka resan till Larnaca online

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Larnaca. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen med mellanlandning eller direkt till Larnaca flygplats. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell i Larnaca, samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Pafos
>> Läs om flexibla paketresor till Cypern här

 

Hotell i Larnaca

Populära hotell i Larnaca

Cypern, Larnaca
9,4
Fantastiskt
763 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Larnaca
8,8
Mycket bra
1786 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Larnaca
9,3
Fantastiskt
1083 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste strand: ca. 2.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter och upplevelser

Här nedan har jag kort beskrivit några av de många upplevelser som väntar dig på en resa till Larnaca. Om du vill läsa om alla de andra många sevärdheterna på Cypern rekommenderar jag dig att besöka vår reseblogg, där hittar du spännande artiklar om denna underbara Medelhavsö. Stort nöje och trevlig resa!

Strandliv

Larnaca är det perfekta resmålet om sol och bad står överst på din önskelista till semestern. Precis vid centrum av staden ligger Finikoudes Beach (Phinikoudes), som är perfekt om du vill ha nära till stadens erbjudanden i form av caféer, barer, restauranger och mini-markets. Bland barnfamiljer är framför allt Mackenzie Beach, som ligger alldeles norr om flygplatsen, populär på grund av sitt långgrunda vatten och sin ljusa sand. Beger du dig öster ut från staden hittar du ett helt pärlband av bra badstränder längs Larnaca-bukten. Har du inte tillgång till hyrbil så kan du ta en taxi eller en buss till stranden inifrån centrum av Larnaca.

Du kan med andra ord lätt fördriva tiden i Larnaca om du bara känner för att koppla av på stranden. Det finns emellertid mycket annat att uppleva i och utanför Larnaca om du vill krydda din semester med spännande utflykter. Cypern har massor av historiska sevärdheter och en vacker natur som du lätt kan utforska om du hyr en bil eller bara hoppar på en buss.

Attraktioner i Larnaca

Den fina strandpromenaden utövar en naturlig dragningskraft på de flesta som reser till Larnaca på semester. Men ta dig även god tid till att flanera runt i Larnacas charmerande gamla stadsdel. Här bör du bland annat ta vägen förbi Agios Lazaros, en vacker bysantinsk kyrka. Är du historiskt intresserad så är ruinerna av det antika Kition också värda ett besök. Det kan kanske vara lite svårt att föreställa sig hur denna föregångaren till dagens Larnaca ursprungligen såg ut, men det är ändå svårt att inte bli fascinerad av dessa mer än 3 000 år gamla ruiner.

Utflykter

Vill du uppleva det "äkta" Cypern lite på avstånd från turistområdena så kan det rekommenderas att ta en tur till några av byarna i Troodosbergen. Här får du en bättre inblick i cyprioternas vardagsliv och får samtidigt möjlighet att uppleva det vackra bergslandskapet. Här uppe är temperaturen dessutom lite lägre vilket kan kännas skönt på de varmaste sommardagarna.

Det tar heller inte mer än en timmes tid att köra upp till Nicosia, Cyperns huvudstad. Utöver de kulturella sevärdheterna kan du här även uppleva världens sista delade huvudstad. Sedan den turkiska invasionen 1974 har den norra delen av staden legat på turkiskt besatt område som avskiljs från den grekiska sidan av ett FN-övervakat ingenmansland. Som internationell turist kan du dock utan större problem korsa gränsen till fots på gågatan.

Information

Här har jag sammanställt lite information och restips om Larnaca, som förhoppningsvis kan fungera som inspiration till din semester på denna eleganta badort. Informationen är uteslutande tänkt som inspiration och vi reserverar oss därför för eventuella faktafel. Om du vill ha mer råd och tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Larnaca och våra andra resmål på Cypern. Stort nöje och trevlig resa!

Den vackra staden Larnaka, belägen på den lika vackra semesterön Cypern, har gjort många betagna på grund av dess idyll.

Den gamla hamnstaden har under sin existens behärskats av olika folkslag och bär fortfarande spår av detta. Utforska havsbottnen runt staden, klättra på gamla ruiner som en gång utgjorde ett fort, betrakta statyer av äldre män som en gång i tiden vandrade på de gator du själv nu går på och mycket, mycket mer.

Larnaca är med sina ca 80 000 invånare inte hektisk på samma sätt som många storstäder men har ändå rikligt med liv, rörelse och aktiviteter. Larnaca är Cyperns tredje största stad och i utkanten av stan ligger öns största internationella flygplats.

Med sitt läge vid kusten och de många vackra stränderna ligger det nära till hands att tro att Larnaca först och främst är en badsemester destination, men Larnaca är mycket mer än bara det. Larnaca är även ett affärscentrum och har arkeologiska sevärdheter. Staden är känd för sitt rika kulturliv med åtskilliga museer, gallerier och konstverkstäder.

Larnaca har ett milt klimat på vintern och läget vid havet gör det ofta lite svalare på sommaren än på andra platser på Cypern, där det kan bli mycket varmt på sommaren. Alla flygbolag har sina kontor i Larnaca och det finns även goda möjligheter att arrangera biluthyrning antingen inne i stan eller på flygplatsen.

Res till Larnaca på Cyperns soliga sydkust om du drömmer om en avkopplande semester på en badort som utöver att ha kilometerlånga sandstränder även är tillräckligt stor för att kunna erbjuda massor av bra restauranger och shoppingmöjligheter.

>> Se även resor till Pafos på Cypern
>> Läs mer om paketresor till Cypern

Historia och siffror

Larnaca ligger på Cyperns soliga sydkust som är känd för sina kilometerlånga, inbjudande sandstränder. med sina knappa 80 000 invånare är Larnaca öns tredje största stad efter Nicosia och Limassol. I dag stiftar de flesta resande till Cypern bekantskap med Larnaca, åtminstone med stadens flygplats.

Sett ur historisk synvinkel hänger Larnacas roll som en av Cyperns viktigaste knutpunkter för flyg- och fartygstrafik tätt samman med delningen av Cypern 1974. När Turkiet invaderade ön och besatte det område som nu kallas Nordcypern så förlorade den grekiska delen av Cypern tillgången till flygplatsen vid Nicosia. Cyprioterna etablerade därför i all hast en ny flygplats vid Larnaca. Delningen av ön i Cypern och Nordcypern betydde samtidigt att befolkningsantalet i Larnaca på ett ögonblick i det närmaste fördubblades. Tusentals grek-cyprioter som flydde från den turkisk besatta delen bosatte sig nämligen i Larnaca.

Flygplatsen har naturligtvis även varit viktig för utvecklingen av turismen, som när den politiska situationen lugnat sig, växte till att idag vara avgörande för Cyperns ekonomi. Larnaca har i det sammanhanget även utvecklats till en attraktiv badort, där man trots alla de moderna bekvämligheterna fortfarande tydligt kan märka de djupa historiska rötterna som sträcker sig minst 3 000 år tillbaka i tiden.

Väder och klimat

Cypern har ett typiskt medelhavsklimat med varma somrar där det under högsäsongen kan vara allt för varmt för att göra något annat än att slappa vid poolen eller på stranden. Vintern är också mild men med mer nederbörd. Reser du till Larnaca för att huvudsakligen åka på sigtseeing eller på annat sätt vara aktiv på din semester så är våren och hösten perfekta restider.

Restauranger och shopping

På den alltid lika livliga strandpromenaden ligger uteserveringarna, caféer, tavernor och restauranger sida vid sida. Här kan du därför lätt hitta allt vad du önskar av förfriskningar under dagens lopp. Detta gäller oavsett om du vill ha en snabb kopp kaffe för att komma igång på morgonen, en lättare lunch mellan badturerna eller en mysig middag med familjen på kvällen. Lite längre upp i centrum, framför allt i närheten av marinan hittar du också massor av restauranger och inte minst spännande affärer och butiker. Jämnt fördelade över hela staden hittar du även mini-markets där du kan köpa alla dagliga förnödenheter.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Vad tycker gästerna om i Larnaca?

7,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 17 recensioner