Resor till Kalopanayiotis

Kalopanayiotis ligger i den frodiga Marathasa-dalen i Troodosbergen omkring 60 kilometer norr om Limassol. Kör du upp i dalen från huvudstaden Nicosia så är det den första lilla staden du kommer till. Denna lilla bergsstad har funnits här sedan Medeltiden något du genast märker när du går runt på de stämningsfulla, smala gatorna.

Berömt kloster och kurbad

Precis mitt emot Kalopanayiotis på motsatta sidan av floden ligger Agios Ioannis Lampadistis klostret som tillsammans med nio andra bysantinska kyrkor i Troodosbergskedjan står med på UNESCO:s världsarvslista.  Den lilla bergsstaden sägs ha fått namn efter en av de första invånarna "Panayiotis" som byggde sitt hus just här för att bo nära klostret. Klostret var aktivt fram till början av 1800-talet varefter det enbart har tjänstgjort som kyrka även om en del av byggnaderna under en övergångsperiod användes som skola för barnen i Kalopanayiotis och grannbyarna.

Det är inte för inte som Kalopanayiotis ofta beskrivs som en av de vackraste små städerna på Cypern. Läget med den vackra utsikten och de frodiga omgivningarna nära den lilla floden är enastående. Därtill kommer att en förmögen person som är barnfödd i staden har renoverat och gjort om många av de karaktärsfulla byggnaderna i stadens gamla centrum till trevliga hotell och semesterbostäder. Detta har lockat både nya invånare och semesterresenärer till staden som annars liksom många andra av inlandets små städer och byar hade fått uppleva ett avbefolkande. Detta faktum gör att det idag ligger flera bra restauranger och trevliga vinbarer i staden.

De mineralrika källorna vid Kalopanayiotis som under århundraden har använts som kurbad är än idag något som många reser hit för. En gång i tiden hade såväl klostret som åtskilliga av stadens hus egna kurbad och idag ligger det ett eftertraktat lyx-spa i staden. Kombinationen av stilfullt renoverade gamla byggnader och det lyxiga spa:et har gett nytt liv åt staden.

Utflykter

På grund av stadens läge en bit upp bland bergen så är det inte bara att ta sig en snabb tur ner till kusten för ett dopp i havet. Snarare är det lite avlägsna läget på tryggt avstånd från massturismen vid kusten en av de saker som gör Kalopanayiotis till ett så attraktivt resmål. Denna idylliska och välbevarade lilla bergsstad är därför helt perfekt för dig som reser till Cypern för att njuta av en avkopplande semester med fokus på kvalitetsupplevelser.

Med detta sagt finns det dock rikliga möjligheter till utflykter när du reser till Kalopanayiotis. Både utforskande av Troodosbergen och utflykter ut mot kusten kan rekommenderas. Avsätt även gärna en dag till att besöka huvudstaden Nicosia där du som turist kan besöka både den grekiska och den turkiska sidan.

Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på ett av de handplockade hotell som tack vare sina fina gästrecensioner har lyckats ta sig in i vårt program.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Kalopanayiotis