Resor till Kalavassos

Kalavassos ligger tätt intill Cyperns populära sydkust ungefär mitt mellan Larnaca och Limassol. Denna traditionella lilla stad har därför en perfekt placering för dig som reser till Cypern både för att slappa på stranden vid vattnet samt utforska ön på spännande utflykter.

Idyllisk landsortsstad rik på historia

Den idylliska lilla staden har rötter som går ända tillbaka till Medeltiden, men det har funnits bosättningar i området i årtusenden. Dessa bosättningar kan du se spår av vid Tenta utgrävningen några få kilometer utanför staden. Fram till 1970-talet gjordes inkomstbringande kopparutvinning i området norr om Kalavassos. Man kan fortfarande se rester av gruvschakten och malmbrytningen som under många år var områdets viktigaste inkomstkälla. I detta avseende är Kalavassos på inget sätt unikt, gruvdrift efter framför allt koppar har varit en lång och viktig del av öns historia. Det är med andra ord ingen tillfällighet att antikens greker namngav Cypern efter koppar som på latin heter Cyprium.

I dag är det dock inte några värdefulla metaller och mineraler som lockar resenärer till Cypern. Numera är huvudattraktionen de 300 soldagarna om året och öns många vackra stränder som lockar. Detta får du rikliga möjligheter att uppleva på en resa till Kalavassos. Här kan du dessutom se fram mot av den avslappnade stämningen bland den lilla stadens gamla, rustika stenhus och ett bra läge lite lagom tillbakadraget från den populära kusten.

Fina förutsättningar för utflykter

Det finns en handfull tavernor och caféer samt en liten men välsorterad affär i staden. Tar du en tur ner till kusten för ett uppfriskande dopp i havet eller för att lapa sol så hittar du många fler matställen och inköpsmöjligheter. Det tar till exempel inte mer än 10 minuter att köra ner till lilla Zygis marina där det finns en liten strand och matställen ända nere vid vattnet.

Eftersom det bara är ett par kilometer ner till motorvägen är det på det hela taget mycket behändigt att göra utflykter från Kalavassos till andra delar av ön. Skulle du någon dag vilja besöka populära städer och semesterorter som Larnaca eller Limassol så kan båda nås på ungefär en halvtimmes körning. Du kan även följa motorvägen hela vägen upp till Cyperns färgstarka huvudstad Nicosia, världens enda tvådelade huvudstad. Som turist kan du fritt utforska både den grekiska och den turkiska delen. Sist men inte minst har du från Kalavassos fina möjligheter att i inlandet utforska massvis av intressanta sevärdheter och mindre små städer med autentisk cypriotisk atmosfär.

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen som gäst hos Escapeaway Rejser på något av våra handplockade hotell i Kalavassos, vilka du enkelt hittar i vårt program. Hotellen är noga utvalda utifrån sina fina recensioner vilket ger dig de bästa förutsättningarna för en minnesvärd resa.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Kalavassos