Resor till Ayia Napa

Ayia Napa har några av de mest barnvänliga sandstränderna på Cypern. Men det är inte enbart möjligheten att kunna njuta av en avkopplande semester vid det azurblåa havet som gör Ayia Napa till ett attraktivt resmål. Boka din resa till Ayia Napa med Escapeaway i dag!

Staden Ayia Napa på ön Cypern har en dubbel personlighet eftersom staden å ena sidan är ett inbjudande resmål för semesterfirare som söker en lugn sol- och badsemester, medan den å den andra sidan är känd för sin livliga partyscen, som varje år lockar hit många unga semesterfirare från hela Europa.

Oavsett motivet för att välja Ayia Napa som resmål så är de flesta eniga om att det är områdets fantastiska stränder som har en lockande inverkan. Den vita sandstranden vid Nissi Beach är känd som en av pärlorna på Cyperns östkust, medan Grecian Bay och vattensport-meckat Macronissos Beach också lockar många semesterfirare som är på jakt efter ett bra ställe att solbada, simma eller utöva olika vattensportsaktiviteter vid det vackra Medelhavet.

Ayia Napa är även ett idealiskt resmål för en familjesemester, med hotellpersonal vilken som regel vet hur de små ska underhållas och massor av långgrunda och säkra stränder att bada vid, och dessutom vattenlandet WaterWorld som lockar tusentals besökare varje år och där både stora och små lätt kan få en halv eller en hel dag att gå.

Den historiskt intresserade kommer uppskatta det venetianska klostret i staden, medan torget som är fyllt av hantverksbodar de flesta kvällarna kommer locka de semesterfirare som gärna vill ha med sig en vacker souvenir hem. Och som pricken över i-et har staden massor av bra restauranger och caféer, där du kan avnjuta någon av det cypriotiska kökets goda medelhavsrätter.

Välkommen till Cypern med Escapeaway, vi är specialister på resor till Ayia Napa och andra resmål på Cypern där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Närmsta flygplats är Larnaca och du kan resa hit från flera svenska flygplatser samt Köpenhamn. Välj om du själv vill arrangera transporten till Cypern och enbart boka ditt hotell genom oss, eller om du vill ha full trygghet i form av en paketresa med resegaranti och som är säkrad av paketreselagen. En paketresa till Ayia Napa inkluderar minst flyg och hotell och du kan boka till en hyrbil som står klar på flygplatsen vid din ankomst eller en transfer (transport tur/retur till ditt hotell).

>> Läs även om resor till Polis

Hotell i Ayia Napa

Populära hotell i Ayia Napa

Cypern, Ayia Napa
  • Närmaste flygplats: 59 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Ayia Napa
9,0
Fantastiskt
1139 omdömen
  • Närmaste flygplats: 57 km
  • Närmaste strand: ca. 25 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Ayia Napa
9,0
Fantastiskt
1103 omdömen
  • Närmaste flygplats: 58 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och fakta

Ska du resa till Cypern och tillbringa din semester i Ayia Napa så har jag här sammanställt en liten guide med information och fakta om resmålet. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där vi skriver om egna erfarenheter från resor till Ayia Napa och om ämnen som till exempel vädret när du reser till Cypern, om kulturlivet, de största sevärdheterna, om den lokala maten och vinet samt stadens historia och mycket annat.

Upplevelser och utflykter

Nissi stranden

Ayia Napas huvudattraktion är utan tvekan sol, hav och strand och i det sammanhanget är Nissi stranden, som bara ligger omkring 5 kilometer från staden, ett av de hetaste turistställena på hela Cypern. Det kristallklara och långgrunda vattnet gör stranden till ett bra ställe att bada och simma på för familjer med barn, stranden rymmer även massor av faciliteter och underhållningserbjudanden. Det finns även ett bra urval av matställen vid stranden samt vissa delar av stranden är avsedda för vattensportsaktiviteter så som vattenskidor och paragliding.

När solen går ner har stället ett livligt nattliv med några öns bästa DJ: s.

Ayia Napa Kloster

Ayia Napas kloster ligger i det vackra Ammochostros-distriktet och är ett populärt utflyktsmål bland alla som besöker Cypern. Klostret byggdes på 1400-talet och har en rik historia. Det kan rekommenderas att ta en guidad tur på klostret eftersom guiderna kan berätta många bra och intressanta historier. En av klostrets legender berättar om en dotter till en adlig venetiansk familj, som tog sin tillflykt till en grotta, efter att familjen hade avslagit hennes äktenskap med en icke-aristokrat. Det sägs att kvinnan därefter själv byggde klostret med ett venetiansk utsmyckat springvatten och det dekorativa romerska kapellet. Oavsett om historian är sann eller inte så bidrar den till att göra besöket än mer intressant.

Skulpturpark

Ayia Napa är känt för att rymma mycket konst och ett av de ställen där du kan se detta är i skulpturparken på stadens östra sida. Parken, som byggdes 2014, är ett utomhusmuseum som innehåller verk av över 20 konstnärer - från större verk till mindre och mer delikata kreationer. Skulpturparkens belägenhet är för övrigt en attraktion i sig, eftersom parken är omgiven av ett klipprikt landskap och har en vacker kustlinje som bildar en vacker bakgrund till många av konstverken.

Waterworld 

Om du är på jakt efter en underhållande dag med resten av familjen eller med en grupp vänner så kan det rekommenderas att göra ett besök på vattenlandet WaterWorld. Här finns ett stort urval av underhållningserbjudanden, aktiviteter och upplevelser för både stora och små, som alla snabbt kan få en hel dag att gå här.

Cape Greco Nationalpark

Cape Greco är en underbar utsiktspunkt på en av de högsta platserna på Cyperns östkust och är ett perfekt ställe att tillbringa en avkopplande eftermiddag på, allt medan du njuter av Medelhavets naturliga skönhet och de klippformationer som har bildats under många miljoner år. Oavsett om du reser som grupp eller en familj som söker vackra utsikter och frisk luft så är parken ett perfekt ställe för en pick nick och ett sätt att uppleva den lite lugnare delen av Ayia Napa på.

Turer med båt

Om du får lust att njuta av den spektakulära skönheten på östra Cypern från havssidan, då kan det rekommenderas att ta en båttur med de så kallade Yellow Submarines Boat Tours, vilka dock inte som namnet antyder är u-båtar, utan bara gula båtar som är försedda med speciella faciliteter så som badbrygga, viket gör det lättare att komma i och ur vattnet! Utöver utsikten mot den vackra cypriotiska kustlinjen och unika möjligheter att hopa i havet så bjuder båtturen även på möjligheten att avnjuta en svalkande drink på däcket medan solen går ner.

Upplevelser i närheten av Ayia Napa

Yanathes stranden

Om du är på utkik efter bra stränder i närheten av Ayia Napa, så behöver du inte förflytta dig längre bort än till den närliggande staden Voroclini, som erbjuder den fantastiska stranden Yanathes Beach. Stranden kantas av en lång rad strandcaféer och barer där du kan köpa förfriskningar och läckra snacks. Dessutom är stranden ett bra ställe att ägna sig åt olika vattensporter på. Och sist men inte minst är stranden ett bra ställe att bada på för familjer eftersom vattnet är ganska långgrunt innan det blir djupare längre ut.

Vathia Gonia stranden

Vatia Gonia stranden ligger i en hästskoformad bukt, detta gör att stranden är väl skyddad mot brisen från havet. Detta bidrar till att göra vattnet vid stranden både långgrunt och varmt. Det finns gratis liggstolar och toaletter vid stranden och det finns till och med en del palmer som ger en behaglig skugga under den varmaste tiden mitt på dagen. På det närliggande Café le Mar kan du köpa hemlagade rätter och cocktails. 

Havsgrottor

Öster om Ayia Napa hittar du en rad dramatiska havsgrottor, vilka du antingen kan nå från land eller från havet på någon av de många båtturerna som avgår från stadens hamn. Dessa naturliga grottor är också ett fantastiskt ställe att snorkla, dyka och simma - och om du har tur kan du få syn på en bläckfisk eller två eftersom området är känt för sina bläckfiskar! Det finns en lokal legend som säger att grottorna en gång var ett tillhåll för pirater och deras skatter, vilket om inte annat är en spännande historia för de yngre familjemedlemmarna.

>> Läs om våra flexibla paketresor till Cypern
>> Boka en lyxsemester på Cypern

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Vad tycker gästerna om i Ayia Napa?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 78 recensioner