Resor till Cypern

Cypern är ett populärt resmål året runt, och lockar med en rik historia och en vacker natur som både rymmer stränder, spännande kuster, ett böljande landskap och skogsklädda berg. Kort sagt, är Cypern det perfekta landet för att uppleva Medelhavets alla rikedomar.

Cypern är den tredje strösta ön i Medelhavet, och bjuder på fantastiska stränder, klippiga bukter och traditionella landsorter. Lokalbefolkningen är vänlig, och ön har ett rikt kulturarv. Och så är det här som Afrodite, gudinnan för kärlek och skönhet, föddes - enligt legenden - vilket beyder att det är ett idealt resmål för en romantisk semeter eller bröllopsresa. Escapeaway erbjuder enbart hotell med 3-5 stjärnor på Cypern, och alla är noga utvalda för att säkra att kvaliteten är i topp under hela ditt besök.

Det officiella språket på ön är grekiska, men många cyprioter talar också engelska. Med nya investeringar i cypriotisk infrastruktur, är det nu relativt enkelt att ta sig runt på ön, och det är absolut värt att hyra en bil för att utforska den inre delen av ön.

Öns största stad och huvudstad är Nicosia, som bjuder på många historiska platser och sevärdheter, t.ex. den historiska stadsmuren och diverse kyrkor. Limassol, som är en stor turistort vid kusten, är öns näst största stad, och bjuder på fantastiska inköpsmöjligheter och ett brett utbud av tavernor, restauranger och barer längs en 15 kilometer lång sträcka.

Mitt emellan Limassol och Paphos, hittar du den idylliske Pissouri-bukten, som lockar med en sand- och stenstrand, kristallkart vatten, ett par tavernor och butiker, samt den traditionella landsorten Pissouri, som ligger i backarna bakom bukten.

En lyxsemester i Cypern är dock inte komplett utanen tur eller två till öns mest betagande stränder. Längre upp längs kusten ligger t.ex. Paphos med sin charmiga hamn och gamla monument, och norr om Paphos ligger det lugna och vackra semesterområdet Korallbukten (Coral Bay), med en fantastisk vit sandstrand, vattensportfaciliteter och ett bra urval av barer och restauranger.

Den lilla landsorten Miliou, ligger omgiven av citruslundar, mandelträd och vinfält, och är berömd för sina helande källor. Den pittoreska fiskeorten Latchi, som sträcker sig 3 kilometer längs nordvästkusten vid kanten av vackra Akamas Nationalpark, är också värd ett besök.

Resmål på Cypern

 • Ayia Napa
  10 hotell
  Ayia Napa har några av de mest barnvänliga stränderna på hela Cypern. Men det är inte enbart möjligheten att få njuta av en avkopplande semester vid det azurblåa havet som gör Ayia Napa till ett attraktivt resmål. Badorten är även känd för ett ... rikt restaurang- och nattliv. Läs mer

Populärt på Cypern

Cypern, Ayia Napa
 • Närmaste flygplats: 56 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Cypern, Pafos
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Cypern, Ayia Napa
 • Närmaste flygplats: 58 km
 • Närmaste strand: ca. 1.5 km
 • Pool

Sevärdheter och upplevelser

Paphos

Paphos, som ligger på Cyperns sydvästra kust, kombinerar bergens skönhet med havets, och har en vänlig atmosfär. Här finns gott om sevärdheter och upplevelser, däribland det byzantinska slottet Paphos, kungens grav, St. Pauls valv och Afrodites tempel. Kvällarna kan du spendera på strandpromenaden, med alla dess restauranger, som severar internationella och lokala specialiteter. Om du vill kombinera sightseeing med fantastiska stränder, är Paphos kort sagt, något för dig.

Staden bjuder också på många andra upplevelser och sevärdheter, t.ex. erbjuder Ride in Cyprus Ltd guidade ridturer i området, medan Kato Paphos Arkeologiska Park med alla välbevarade ruiner och vackra mosaiker är en fantastisk plats att besöka om du är intresserad av historia. Och för strandälskare, är Paphos strand en fantastisk strand med bra faciliteter.

Limassol

Staden Limassol, som ligger vid Akrotiti-bukten på Cyperns södra kust, bjuder på ett brett utbud av museer, arkeologiska sevärdheter, fantastiska stränder och en ny hamn (som för närvarande är under konstruktion, aug2019). 

Stadens vattenland, Fasouri Watermania, gör också Limasson till en kul destination för familjer. Den fantastiska stranden Lady Mile, lockar många besökare med sitt lugna vatten och vidunderliga oförstörda natur - detta gör också att det finns få faciliteter på stranden och du ska komma förberedd om du vill spendera dagen här (= packa picknick).

Om du vill uppleva en mer traditionell del av Cypern, är landsorten Omodos, som är känd för sitt fantastiska vin och sin lugna atmosfär en bra plats att slappna av på, och komma bort från den mer turistpräglade delen av området.

Nicosia

Nicosia är inte bara huvudstaden på Cypern, utan ocså känd som den sista delade staden i Europa. Utöver möjligheten att se rakt över deng röna linjen in i den turkiska delen av staden, finns det mycket att utforska i denna historiska stad - däribland ärkebiskopens palats, katedralen St. Johannes, och ett arkeologiskt museum.

På gatan Ledra, kan du uppleva ett livligt, blomstranden shoppingområde, men också ingången till det turkiska området av staden. Och på museet Lavantis Municipal Museum of Nicosia kan du gå på upptäcktsfärd i Cyperns historia.

Troodosbergen

En av de mest spektakulära naturupplevelserna på Cypern, är Troodos-bergen. Se fram emot de fantastiska utsikter du kan uppleva från denna pinjeklädda bergskedja, som också bjuder på traditionella landsorter och det berömda Kykkos-klosret med en värld av fresker och mosaiker.

Kryssningar och fiske

Njut av det härliga Medelhavet på en båt eller på en katamaran. De flesta kuststäder på ön har fiskebåtar som du kan följa med ut på och fiska. Om du är lustfiskare, kan du dessutom söka om licens från landets Fiske-utskott, som ger dig tillstånd at fiska i reservoarer i inlandet.

Promenader, cykling och golf

Det finns många möjligheter att vandra i Troodos-bergen, antingen självständigt eller i organiserade grupper med guide. En vandring längs Afrodite- och Adonis-stigarna på Akamishalvön på den västra delen av ön, är ett måste för alla vandrare.

Det finns cykeluthyrare i de flesta semesterorterna, men om du är en abitiös mountainbiker och vill utforska Troodos-bergen och Akamis-halvön, kan det vara en fördel att ta med en egen cykel. För golfspelare är Secret Valley, Tsada Golf och Aphrodite Hills tre fantastiska 18-hålsbanor i Paphosområdet.