Resor till Bryssel

Bryssel är inte bara Belgiens huvudstad utan även en av de tre administrativa regionerna i landet tillsammans med Flandern och Wallonien. Utöver sin viktiga roll i Belgien som huvudstad och central region så är staden även en internationellt viktig stad eftersom den hyser en rad av Europas och den västliga världens politiska institutioner, häribland NATOs huvudkvarter och EUs centrala institutioner som t.ex. Kommisionen och ett av de två parlamenten. På grund av de många EU-institutionerna i staden kallas den ofta oformellt för EUs huvudstad.

Men en resa till Bryssel bjuder på mycket mer än stora politiska institutioner. Staden bär på en rik historia som blandar arvet från en medeltida flamländsk stad med de grandiosa arkitektoniska projekt som inleddes efter att Bryssel blev huvudstad i den nya belgiska nationen 1830, samt den imponerande moderna arkitekturen som senare - på 1900-talet - uppfördes för att kunna rymma de många internationella institutionerna. 

Staden bjuder även på stora, unika sevärdheter så som Grand Place (Grote Markt), som är ett av Europas vackraste torg, Musées Royaux des Beaux Arts, som bland annat rymmer unik flamländsk målarkonst, Musée Magritte Annexe, som rymmer världens största samling av surrealistiska målningar och teckningar, Music Village, som är Belgiens ledande jazz-klubb inredd i en byggnad från 1600-talet samt det belgiska serietecknings-centret som bland annat hyllar Hergé (skaparen av Tintin) och Uderzo (som tillsammans med Goscinny skapade serien Asterix).

Information och inspiration

Upplevelser och sevärdheter

En resa till Bryssel bjuder på stora upplevelser och sevärdheter och du kan läsa om några av de viktigaste här nedan:

Öl-provning

Belgien är världsberömt för sin öl-produktion - och i Bryssel finns det fantastiska möjligheter till att smaka på ett rikt urval av de legendariska belgiska ölsorterna. Det är en rad företag som erbjuder öl-provningar på stadens barer och cafeer i sällskap med professionella öl guider som ger en intressant inblick i den belgiska öl-kulturen. Har du tur så inkluderar turen även provsmakning av andra belgiska specialiteter såsom belgisk choklad och ost.

Jag rekommenderar även att du besöker några av stadens bryggerie  så som Cantillon-bryggeriet eller Brasserie de la Senne.

Atomium

En av stadens mest kända och egendomliga konstruktioner är Atomium, beläget på Boulevard du Centenaire. För många belgare är den 102 meter höga stål- och aluminiumkonstruktionen som designades av arkitekten André Waterkeyn till världsutställningen 1958, ett slags arkitektoniskt varumärke för landets huvudstad.

Byggnadsverket föreställer en järn molekyl uppförstorad 165 miljoner gånger och besökare kan gå in i den och väl inne så används fyra av de totalt nio såkallade sfärerna till en presentation om människolivet (kallad Biogenium).

Grand Place (Grote Markt)

Mitt i hjärtat av den gamla stadsdelen ligger stadens viktigaste torg, känt som Grand Place eller Grote Markt, som är ett av de bäst bevarade torgen i Europa. Torget skapades redan på 1000-talet och utvecklade sig snabbt till att bli stadens politiska och ekonomiska centrum.

Mycket av torgets eleganta karaktär beror på den unika arkitekturen med de berömda Gildehuizen, det är en storslagen syn med deras blandning av extravaganta gavlar, balustrader, utsmyckade stenmonument och rikligt med gulddekorationer. De flesta av Gildehuizen byggdes mellan 1696 och 1700 i barockstil, medan andra byggdes i flamländsk stil under andra perioder.

Den mest kända byggnaden vid torget är Hôtel de Ville (rådhuset) som byggdes 1402 med målsättningen att överträffa rådhuset i den rivaliserande staden Brygge. 

Det belgiska serietecknings centret

Det belgiska serietecknings-centret ligger beläget i en vacker byggnad från 1906, designad av Victor Horta, här hyser man en permanent roterande utställning av 200 belgiska och franska tecknade serier i original, häribland legendariska tecknade serier skapade av Hergé (skaparen av Tintin), René Goscinny (som medverkade i skapandet av Lucky Luke och Asterix) och Albert Uderzo (som tillsammans med Goscinny skapade Asterix).

Dessutom visar museet en samling av original manuskript, skisser till tecknade serier och fantasifullt konstruerade föremål från tecknade serier, häribland Lucky Luke's salon och Kapten Haddocks månraket.

Musées Royaux des Beaux Arts

Belgiens kungliga museum för konst (Musées Royaux des Beaux Arts) är ett av världens största och bästa konstgallerier som grundades 1797 och inhystes först i det tidigare palatset Charles of Lorraine. Senare överfördes samlingen till det nuvarande Musées Royaux 1846.

Samlingen är indelad i två delar: Musée d'art ancien, som rymmer en berömd samling av flamländska och holländska mästare, häribland verk av Petrus Christus, Rogier van der Weyden, och Hans Memling; och Musée d'art moderne, som har en rad - huvudsakligen - belgiska verk från 18 och 1900-talet.

Mat och dryck

Belgien är huvudsakligast känt för öl, våfflor och choklad när det kommer till landets gastronomi; och huvudstaden Bryssel är det perfekta stället att uppleva dessa läckra belgiska specialiteter.

Choklad

Det finns ett frestande urval av den berömda belgiska chokladen i Bryssel, men utöver den choklad som du kan köpa i affärer, på konditorier och cafeer så finns det även ställen som uteslutande vänder sig till choklad-entusiaster. Besök t.ex. Kakao- och Choklad-museet nära Grand-Place eller tillverka dina egna chokladbitar i ett av de traditionella chokladköken i stan. 

Öl

Det finns massor av möjligheter till att smaka på ett stort urval av legendarisk belgisk öl i Bryssel. Ett av de bästa sätten att uppleva den belgiska ölkulturen på är att delta i en "tour" på belgiens barer och cafeer ledsagad av en professionell ölguide som kan ge dig en inblick i ölets historia och egenskaper och som även ofta berättar historian bakom de barer som besöks. Du får samtidigt möjlighet att smaka på en rad olika sorters öl som kan ge dig en inblick i de många smaknyanserna i den belgiskproducerade ölen. 

Det kan även rekommenderas att besöka några av stadens mest kända bryggerier så som Cantillon-bryggeriet eller Brasserie de la Senne.

Våfflor

Bryssel är känt för sina läckra våfflor som kan spåras helt tillbaka till 1700-talet. De är lättare och mer spröda än andra europeiska våffeltyper och är lätta att skilja från de - likaledes kända - Liège-våfflorna på grund av deras rektangulära form.

De flesta våfflor i Bryssel serveras varma direkt ute på gatan och toppas bara med socker, medan de i stadens turistområden kan vara toppade med grädde, frukt och smält choklad. Oavsett vad de serveras med så är de en sann läckerhet!

>> Läs även om resor till Holland

Resor till Belgien

Läs mer om Belgien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Belgien här

Hotell i Bryssel

Populära hotell i Bryssel

Belgien, Bryssel
8,8
Mycket bra
5397 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Belgien, Bryssel
8,7
Mycket bra
3514 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Internet/Wi-Fi
Belgien, Bryssel
8,6
Mycket bra
1775 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.5 km
  • Internet/Wi-Fi