Resor till Belgien

Belgien är i och för sig ett litet land men har ändå överraskande mycket att erbjuda sina besökare. Landet kan lätt korsas på en enda dag men det innebär att man går miste om många intressanta upplevelser. Belgien är ett mycker urbaniserat land och är i mycket större utsträckning känt för sina städer än för sina lantliga områden.

Hur bokar jag en billig resa till Belgien

Belgien är ett av flera nya resmål till vilket du snart kan resa med oss. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller följ oss på sociala medier och bli därmed en av de första att få besked om när vi öppnar upp för resor till Belgien och andra länder i Europa som t.ex. billiga resor till Portugal.

>> Läs även om resor till Nederländerna

Information och fakta

Geografi

Med en mycket kort kustlinje täcker Belgien bara ett litet landområde som inte är mer än 100 km tvärs över och som ligger inklämt mellan Holland, Tyskland, Luxemborg och Frankrike. Landet är förhållandevis tätbefolkat och särskilt koncentrerat runt de större städerna men det går trots allt att hitta lantliga och obebodda områden. Dessa områden finns huvudsakligast i Ardennerna där även nationalparken Hautes Fagnes ligger mot landets östra gräns. Den norra delen av Belgien är platt och den södra delen domineras av den måleriska regionen Ardennerna och den 65 km långa kustlinjen mot Nordsjön är monopoliserad av hotell och semesteranläggningar med undantag för några få vindpinade klitter.

Vacker natur 

Sydöstra Belgien är ett ofta förbisett område men Ardennerna är faktiskt ett av de vackraste områdena i Belgien med sina talrika floder, djupa dalar och väldiga skogar. När man kör genom det mjuka, kulliga landskapet eller längs de slingrande sträckorna utmed floderna Meuse, Lesse och Ourthe hittar man små mysiga byar och citadell av vilka Namur troligen utgör det bästa exemplet. Området är även känt för sina fina och välsmakande mejeriprodukter.

Städer

Bryssel - Belgiens och Europas centrum

Huvudstaden i Belgien, Bryssel, är centrum för Europa-Parlamentets aktiviteter, vilket ger staden en överväldigande diplomatisk karaktär. Staden sjuder av effektivitet, men behåller trots det en viss charm med sina otaliga gallerier och museer, speciellt Museet för Antik konst samt Museet för Modern konst. Serieteckningscentret är också populärt. I hjärtat av Bryssel ligger Grand Place, som utan tvekan är ett av de vackraste centrala torgen i Europa. Det är även nära här som man hittar stans lilla men särskillt populära varumärke; Manneken Pis statyn. I närheten hittar man även Rue des Bouchers (Slaktargatan), som är känd i Belgien både för sitt fina kött och sitt urval av välkända och lokal ölsorter.

Antwerpen rikt på Belgisk historia

Antwerpen är en liten tätbefokad stad rik på historiska upplevelser. Strategiskt placerad vid floden Schelde är Antwerpen en hektisk hamnstad i Belgien och samtidigt världens handelscentrum för diamanter. En rundvandring på stadens gamla gator och gränder ger möjlighet att uppleva en spännande blandning av byggnader fråm medel- och renässanstiden i kombination med hus i art-nouveau stil. Tillsamman bildar de bakgrund åt ett rikt urval av barer och caféer. Antwerpen är dessutom  ett paradis för konstintresserade och där framför allt Rubens kommer till sin rätt på det Kungliga Museet för Konst. Den enorma domkyrkan i Antwerpen är även den värd ett besök.

Brygge - Belgiens mest populära turistdestination

Brygge är Europas bäst bevarade medeltidsstad och är Belgiens mest populära turistdestination. Staden har en rik historia och var det inte för alla människor och moderna faciliteter så kunde det nästa verka som att staden inte hade förändrats på flera hundra år. Staden är berikad med två medeltida sevärdheter; Grote Markt och Burg och är dessutom rik på konstsamlingar vilka man särskilt kan njuta av på Groeningemuseet samt på Stadhuis från 1300-talet.

Upplevelser och sevärdheter

Ut på landet 

Belgien är ett litet land och går lätt att korsa på en enda dag. Det är ett mycket urbaniserat land och är mycket mer känt för sina städer än för sina lantliga områden. Många av de mindre städerna är absolut värda ett besök och det kan därför vara idé att överväga att hyra en bil och förflytta sig lite bort från de hektiska turistområdena. Det är även lätt att korsa gränsen till grannländerna Frankrike, Tyskland eller Holland.

Medeltida städer

Gent var en gång en av Europas viktigaste medeltidsstäder och staden sjuder av historia särskilt av det mer upproriska slaget. Även om staden inte är på långa vägar så pittoresk som Brygge så ger staden en långt mer korrekt bild av hur det medeltida Europa såg ut. Gent är även mycket lugnare och mer överskådlig. Staden har en borg som absolut är värd att klättra upp på och även stadens imponerande katedral bör besökas.

I den lilla staden Ypres hittar du Menin-porten; ett minnesmärke över 55 000 brittiska och allierade soldater som miste livet i Flandern under 2;a Världskriget.
Nära staden Liège ligger Belgiens äldsta stad, Tongeren, som dateras ända tillbaka till år 15 före Kristus. Staden är omgärdad av romerska och medeltida murar och har en viktig samling av gallo-romerska lämningar.

Vädret när du reser

Belgien har ett behagligt klimat och det är sällan man upplever det för varmt eller för kallt. Belgien har även ett typiskt kustklimat där närheten till havet utjämnar skillnaden mellan sommar och vinter. På sommaren ligger temperaturen som regel mellan 13 och 21 grader och på vintern mellan 0 och 6 grader. Nederbörden är relativt jämnt fördelad över årets månader i Belgien.

Transport 

Flyg 

Många flygbolag är representerade på flygplatsen i Bryssel och det går både regelbundna transatlantiska förbindelser och förbindelser till många asiatiska destinationer. Det går täta, pålitliga och effektiva transporter till stan både med buss, tåg och taxi. Deurne landets andra stora flygplats ligger i närheten av Antwerpen och fungerar huvudsakligast som regional flygplats och är den bekvämaste om man ankommer från Amsterdam, London, Liverpool eller Dublin.

Tågförbindelser

Många besökare ankommer med tåg från andra platser i Europa eftersom Belgien bara ligger några timmars restid från Paris, Amsterdam, London, Rhenlandet och södra Skandinavien. Eurostar och Thalys höghastighetståg gör resan snabb, lätt och bekväm och med dessa tåg ligger London bara 3 timmar bort. Bryssel har 3 större järnvägsstationer och utgör en central knutpunkt för förbindelser i alla riktningar.

Annan transport

Bussar avgår från alla centrala destinationer i hela regionen och det finns möjlighet att ta non-stop förbindelser till destinationer på den motsatta sidan av kontinentala Europa samt till Storbritannien.

Det finns två färjeförbindelser till och från Storbritannien: North Sea Ferries, som har nattliga avgångar mellan Zeebrugge och Hull, samt Oostende Lines / Sally Ferries, som har 6 avgångar per dygn på sträckan mellan Ostende och Ramsgate.

Turistinformation

På Belgiens officiella turistbyrås hemsida kan du hitta praktiska upplysningar angående att resa i Belgien, men även information om vad du kan uppleva under din resa. Turistbyrån har dessutom en rad broschyrer i elektroniskt format som går att ladda ner från hemsidan och ta med sig. Här kan du t.ex. läsa om årets händelser i Belgien, turistattraktioner, museer o.s.v.

Besök eventuellt även turistbyrån för Flandern, som utgör den norra delen av Belgien. Deras hemsida finns på danska och de har dessutom ett kontor i Köpenhamn.

Resmål i Belgien

 • Bryssel
  14 hotell
  Bryssel är Belgiens huvudstad och även en av tre administrativa regioner i landet tillsammans med Flandern och Vallonien. Utöver sin viktiga roll i Belgien som huvudstad och central region är staden även en internationellt betydelsefull stad.

Populära hotell i Belgien

Belgien, Bryssel
8,6
Mycket bra
1811 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Avstånd till centrum: ca. 2.5 km
 • Internet/Wi-Fi
Belgien, Bryssel
8,8
Mycket bra
5317 omdömen
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
 • Internet/Wi-Fi
Belgien, Bryssel
9,2
Fantastiskt
3230 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi