Resor till Australien

I Australien kan du uppleva vackra stränder, livliga städer och den stora röda centrala delen av kontinenten, den så kallade outback. Som resenär i Australien, kommer du inte sakna sevärdheter, men kanske tid att hinna med dem alla. Här kan du läsa om resor till Austrlien, där du bor på nog utvalda hotell på din semester. Värt att nämna är också, att australienarna är ett otroligt vänligt, socialt och hjälpsamt folkslag, vilket också förklarar varför landet blivit så populärt som turistdestination.

Hur bokar jag en resa till Australien?

I skrivande stund säljer vi inte resor till Australien hos Escapeaway, men det är ett av flera resmål du snart kommer kunna resa till med oss. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och var en av de första som får besked om när vi öppnar upp försäljning av resor till Australien, samt få andra intressanta nyheter.

>> Läs även om resor till Thailand

Många sätt att uppleva Australien på

Australien är en drömdestination för många européer, och som nästan alla andra destinationer, har den kommit oss mycket närmare i takt med billigare flygresor och förbättrad transport. Många älskar Australien så mycket, att man river ett helt år ut från kalendern för att kombinera arbete på t.ex. en fårfarm med vattensport och naturuppleveler - en så kallad Working Holiday, som Australien har specialiserat sig på.

Men du kan också få med dig en äkta australiensisk upplevele på mindre än ett år - tre veckor är dock vad vi rekommenderar som minimum om du önkar uppleva flera sidor av detta mångfacetterade land, och varken missa städerna eller vildmarken.

Sydney, Melbourne och Red Center

Börja t.ex. i huvudstaden Sydney där du bland annat kan beundra Operahuset, simma med delfiner och ta turer i det vackra hamnkvarteret. Res vidare längs den imponerande kustlinjen till storstaden Melbourne, där shopping, vinbarer och jazzcaféer väntar.

Avsluta ditt australienska äventyr i vildmarken Red Center, som den centrala delen av Australien kallas, och är en öken där bland annat det berömda och drömlika, vackra berget Ayers Rock ligger. I detta område finns det många möjligheter för att dördjupa sig i den ursprungliga australiensiska befolkningens, aboriginernas, konst och kultur. Avstånden är stora i Australien, så det kommer att vara nödvändigt att flyga från Sydney till Alice Springs, om du vill uppleva Ayers Rock under en resa på ett par veckor eller tre, där du har Sydney som utgångspunkt.

Det är också möjligt att ta utgångspunkt i t.ex. den tropiska staden Darwin, som är känd för sin läckra mat, sitt härliga klimat och alla sina festivaler, och därifrån spendera 2-3 dagar på att köra längs Stuard Highway till Alice Springs.

Upplev fåravel

Bathurst och Dubbo är namnen på två äkta australienska landsorter, där man utövar fåravel. Broken Holl och Lake Mungo är historiskt viktiga, medan Snowy Mountains och Mount Kosciuszko National Park är mest populära på vintern. Byron Bay i norr är mycket lättsam och är populär bland surfare.

Guldkusten - surfarnas paradis

Den välbesökta och livliga Guldkusten i Queensland inkluderar Surfers Paradise. Sunshine Coast norr om Brissie är lite mer exklusiv och ett äventyr med fyrahjulningar kan du uppleva på Fraser Island, som ockås finns med på UNESCOs världsarvslista. Längs Capricorn Coast ligger Great Barrier Reef, och de vackra öarna Whistsunday Islands, samt Cairns som också är populär bland surfare. Längre norrut ligger en otroliga regnskogen i Daintree och Cape Tribulation.

Ayers Rock

Den mest populära sevärdheten i norra Australien, är Ayers Rock - också kallad Uluru - samt det närliggande Kata Tjuta (också kallad Olgas). Alice Springs har en stark aboriginal karaktär och en tur till Kings Canyon och Catherine Gorge utgör en utflykt som är värd att rekommendera på väg till Kakadu National Park nära Darwin.

Delstaten Western Australia, ligger lite avsides och är mycket stor, men Margaret River, Karriskogarna, Mokey Mia, Bungle Bungles, stromatoliterna och Catherine är alla sevärdheter som gör Western Australia värd ett besök. De mest markanta sevärdheterna i södra Australien är vinfälten Barossa och McLaren, Kangaroo Island och Flinders Range.

Den speltalulära Great Ocean Road, som ligger i Victoria, bjuder på de ofta fotograferade Twelve Apostles; och Philip Islands och Wilson Promonitory är mycket populära naturområden i Australien. Yarra Valley, Dedenong Range och Victorian Alps hittar du inom räckvidd av Melbourne. Mot sydväst ligger Ballarat, en välbevarad guldminestad, samt Grambian Mountains som bjuder på ett uniks bushlandskap.

Sevärdheter i Tasmanien

Tasmanien är ett spektakulärt och vilt område, som ofta påminner om det engelska landskapet, och som har många sevärdheter med på UNESCOs världsarvslista. Här ligger också historiska Port Arthur, Wineglass Bay, Walls of Jerusalem National Park, Cradle Mountain och Lake St. Claire.

Det är en god idé att hyra en bil om du verkligen önskar uppleva Australien på riktigt. Avstånden är stora men bushlandskapet och landområdena är en stor upplevelse.

Hotell i Australien

Viktiga städer i Australien

Sydney är en av världens vackraste städer, med sin hamn, sina broar, operahuset, den botaniska trädgården och inte minst hamnområdena Circular Quay och The Rocks. Stadens centrum är modernt, men har också några historiska pärlor. Chinatown är intressant och Darling Harbour är ett nytt nöjescenter vid hamnen. Manly, Bondi och Coogee är några av Australiens mest fantastiska stränder. Torongaakvariet och den olympiska stadion är också populära sevärdheter. Brisbane är en modern och trevlig stad, som ligger vid bredden av den böjda Brisbanefloden. 

Perth är en levande, relativt ny och avslappnad stad. De bästa stränderna hittar du vid Crawley, Peppermint Grove och Como, medan Freemantle är en ärlig liten kuststad. 

Adelaide är en trevlig och lugn stad, full av byggnader i kolonial arkitektur och gröna parkområden. Du kan ta en åktur med en gammal sårvagn till den pittoreska badorten Glenelg. 

Melbourne avspeglar Guldfeberns storhetstid i Australien på ett mer modernt, kulturellt sätt, med spännande byggnader i Art Nouveau-stil, gamla spårvagnar, trädkantade boulevarder, den vackra botaniska trädgården, Chinatown, spännande muséer, Melbourne Cricket Ground, distriktet South Bank Arts, Rialto-tornet, samt den härliga förorten vid havet, St. Kilda.

Hobart är Australiens näst äldsta stad, med ett fint läge vid bergen, en livlig hamnfront och är tillräckligt liten för att utforska till fots.

Geografi

Denna enorma ö, som också är en hel kontinent, ligger mellan Stilla Havet och Den Indiska Oceanen, söder om Indonesien och Papua Nya Guina. Australien är världens sjätte största land, och mäter cirka 4000 km på längden och 3200 km på bredden.

En stor del av inre Australien är platt, kragt och glesbefolkad, och större delen av befolkningen befinner sig på öst- och sydkusterna. Great Dividing Range är en bergskedja som löper frånnorr till söder längs den östra delen av Australien. Denna bergskedja skiljer de kustnära platta områdena från de torrare områdena inne i landet. The Great Barrier Reef är namnet på världens största korallrev, som sträcker sig hela 2000 km ut från kusten från Torressundet till Gladstone.

Stora naturupplevelser

Australien är rik på flora och fauna, och de mest karaktäristiska träden, är gummiträdet och eukalyptus, som finns i stort sätt överallt bland ytterligare 700 växtarter. Andra vanliga plantor, är akacia, banksia, waratahs, bottlebrush, paperbark och tea tree.

På en resa till Australien har du också möjlighet att upleva några av världens farligaste djur. Australien har många giftormar, bland annat Brown Tiger, Death Adder och Kopparhuvud, och du ska också hålla koll på krokodilerna, som du kan möta både i saltvatten och i sötvatten. Det finns också farliga spindlar, som Redback och Funnel Web.

Några av de mest karaktäristiska djurarterna i Australien, är känguru, koala, emu, näbbdjur, myrpiggsvin, pungråttor, vombater och dingos. Det finns också många intressanta fågelarter, såsom papegojor och kakaduor, liksom här finns en mängd olika arter av kräldjur och insekter. Med mer än 500 nationalparker, regnskogar, öknar, berg och kustklitter, så är det australienska landskapet en sann fröjd för ögat - och djurlivet.

Vädret när du reser

De australienska säsongerna är raka motsatsen till de europeiska och nordamerikanska: sommaren börjar i december, hösten i mars, vintern i juni och våren i september.

Årstiderna i Australien är mycket moderata och varierar endast lite i temperatur, men inne i landet kan temperaturerna variera från mycket heta på dagen, till under fryspunkt på natten.

Det tenderar till att falla mer regn i den norra delen av Australien, där man också har en högre luftfuktighet på sommaren, i förhållande till söderut där sommaren kan vara väldigt torr. Den norra staden, Darwin, ligger i ett monsun-bälte, och här kan det därför förekomma översvämningar under de mycket blöta somrarna.

Vilken är den bästa årstiden att besöka Australien på?

Turister strömmer till de södra staterna på sommaren, men det är bättre att besöka området på våren eller hösten, när temperaturerna är mildare. På våren kan du njuta av ett helt spektakulärt urval av vilda blommor.

Sommarmånaderna blir obehagligt varma i många delar av Australien, och du ska komma ihåg att skydda dig mot solens strålar.

I norr är det mer blött, och luftfuktigheten kan bli rätt hög på denna tidpunkt. De frodiga gröna landskapen är dock väldigt vackra. Från juni till augusti är det kallare och torrare i norra Australien, och det är en bra tidpunkt att besöka Queensland och det inte Australien. Om du är på jakt efter skidbackar, så ska du söka dig till New South Wales eller Victoria.

Historia

Australien ursprungliga invånare, aboriginerna, har en lång kulturell historia med rötter tillbaka till den sista istiden. De första människorna ankom via sjövägen från Indonesien för cirka 70.000 år sedan, och följdes cirka 20.000 år senare av förfäderna till de australienska aboriginerna.Runt 1500-talet hade européerna börjat att dyka upp, däribland de portugisiska sjöfararna, efterföljt av de holländska upptäcktsresenärerna och den engelska piraten, William Dampier. Kapten James Cook seglade ner längs östkusten år 1770 och stannade i Botany Bay på sin väg. Efter att ha rundat Kap York deklarerade han området att vara engleskt territorium och gav det namnet New South Wales.

År 1887 transporterades fångar till New South Wales från Storbritannien, i ett försök att lösa problemet med överbelastring i de brittiska fängelsena. Den första flottan som seglade till Botany Bay var under kommando av kapten Arthur Philip, som blev kolonins första guvernör. Denna flotta bestod av 11 skepp, 750 manliga och kvinnliga fångar, fyra grupper av marinsoldater, samt förnödenheter för 2 år. Efter ankomsten flyttade de norrut till Sydney Cove, där det fanns bättre förhållanden för jord och vatten. I jämföresel med Storbritannien, var detta område barskt och torrt, och en konstant hungersnöd hängde över kolonin i minst 16 år.

Andra nybyggare började lockas av Australien under de kommande årtiondena, framförallt efter upptäckten av guld år på 1850-talet. Efter en stor tillströmning av invandrare, togs aboriginernas land över av nytillkomna, som använde landet till lantbruk och mindrift. Landets ekonomi stärktes starkt via guldet, och den industirella revolutionen i England som krävde stora mångder råvaror. Den 1 januari år 1901 blev Australien en nation, och de olika kolonierna sammanslöts till en federation, men man behöll många relationer med England. Australienska trupper kämpade tillsammans med britterna under Boerrkigen och de båda världskrigen. De rådande förhållandena ändrades dock under Andra Världskriget, då USA skyddade Australien från den japanska invasionen. Senare stöttade Australien USA både i Korea- och Vietnamkrigen.

Efter Andra Världskriget ankom ännu en ström av europeiska invandrare samt flyktingar från olika asiatiska länder, framförallt Vietnam, vilket resulterade i en rik kulturell mångfaldhet som du fortfarande upplever i Australien idag. Det var återigen en stor efterfrågan på australienska råvaror, vilket hade en positiv effekt på landets ekonomi.

År 1993 antogs The Native Title Act, som avsåg flyktingpolitik och som jobbade för en officiell ursäkt från regeringen till aboriginerna, på grund av de orättvisor de utsatts för genom åren. Villkoren för aboriginerna förbättrades, och landets ursprungsbefolkning fick en plattform för at uttrycka deras missnöje med historien.

Transport

Med mindre att du äger en privat yacht eller en välutrustad träflotta, är flyg det enda sättet att resa till Australien på. Större delen av trafiken är långdistansflyg, och flygbiljetter till Australien är normalt sätt inte billiga. Här kan du läsa om de olika transportformer du kan nyttja på en resa runt i landet.

Flyg från Europa till Australien

Från de flesta flygplatser i Europa kan man resa till Australien med 2 mellanlandningar och från de större flygplatserna kan det räcka med en enda mellanlandning. Den totala flygtiden är vanligtvis runt 24 timmar och till det ska läggas mellanlandningstiden. Flygbolagen från Mellanöstern har specialiserat sig på flygningar mellan Europa och Australien, så man kan flyga via Dubai eller Abu Dhabi, eller så kan man använda sig av ett asiatiskt flygbolag och t.ex. flyga via Bangkok eller Singapore. Sist men inte minst så har Australien sina egna flygbolag Quantas och Virgin som även de har bra förbindelser speciellt från England.

Tidsskillnaden på sommaren är 8 timmar mellan Sydney och Sverige. På grund av skiftandet mellan vintertid och sommartid ökar tidsskillnaden till 10 timmar när det är vinter i Sverige. Motsvarande antal timmar är för Perth 6 respektive 8 timmar.

Flygplatser

Australien har flera stora internationella flygplatser. I Sydney heter flyglatsen Kingsford-Smith - det är en välbesökt flygplats med förbindelser till Asien, Europa, Stilla havs-öarna och Nordamerika. Det kör regelmässigt tåg in till centrum, och det kör likaså bussar tilld e södra och östra förorterna.

Den internationella flygplatsen i Melbourne har förbindelser till i stort sätt lika många regioner som Sydneys flygplats, även om de flesta förbindelserna har transit i Sydney eller Perth innan de fortsätter. Det finns regelmässiga inrikesflyg, och det finns ett välfungerande transportnät i staden.

Den isolerade staden Adeleide, har ett mindre antal internationella flygningar, men har minst två dagliga förbindelser till större australienska storstäder. De kör bussar regelmässigt in till stan frpn flygplatsen.

Canberra har inte en internationell flygplats. Resenärer ankommer till Canberra från andra större städer. Brisbanes internationella flygplats är hektisk på grund av alla besökare till kusterna. Här hittar du förbindelser till Asien, Europa, Stilla havs-öarna, Nordamerika, New Zealand och Papua Nya Guinea.

De enda internationella flygförbindelserna till Hobart, sker till och från Christchuch i New Zealand, men det finns några få förbindelser till städer på fastlandet.

Darwin har flyg till ett begränsat antal internationella destinationer, såsom Dili och Bali.

Stora avstånd

Avstånden i Australien är tora, och flyg är helt klart det bästa transportmedlet om du ska resa runt i Australien. Biljettpriserna är dock inte billiga. Landets tågnät är inte så omfattande som bussnätet, och biljettpriserna är dyrare - men resan är dock behagligare.

Bilhyra

Det är både enkelt, billigt och säkert att hyra bil i Australien.

Turistinformation

Det finns ingen brist på sevärdheter och upplevelser i Australien, men om du ändå vill ha lite inspiration kan du med fördel besöka Australiens turistbyrås hemsida, där du bland annat kan läsa om olika möjligheter till en aktiv semester, och om aktuella händelser. Dessuom finns där en särskild sektion som handlar om Australiens aboriginer, där du kan läsa om deras konst och religion.