Välkommen till Vlora

Vlora är en kuststad vid Adriatiska havet i sydvästra Albanien som ligger belägen i en liten bukt med samma namn. Staden ligger vackert omgiven av berg och bjuder på en underbar kuststräcka med härliga badstränder vilket gör Vlora till ett bra semesterresmål på sommaren. Här råder ett härligt medelhavsklimat, det finns gott om bra matställen och en spännande historia som sammantaget har gjort Vlora till landets tredje mest populära stad.

Välkommen till Vlora, en underbar semesterort i Albanien. Här hittar du allt som ska till för en perfekt solsemester som du kan kombinera med spännande utflykter och kulturella upplevelser. Vlora ligger beläget cirka 140 kilometer sydväst om huvudstaden Tirana och erbjuder allt från bra inköpsmöjligheter och restauranger till underbara badstränder och historiska sevärdheter.

En stad med en lång och konfliktpräglad historia...

Vlora är en av Albaniens äldsta städer och uppstod redan på 500-talet före Kristus. Det var grekerna som lät bygga Vlora som på den tiden hette Aulon och med sitt strategiska läge i bukten med samma namn och vid Otrantosundet med Italiens häl Apulien precis på andra sidan utgjorde Vlora också ett attraktivt mål för romarna som senare belägrade staden och satte den under romerskt styre. Vlora har stått i centrum för flera konflikter och var under en period också under det Ottomanska kejsarriket. Staden fick även lida under Balkankriget och senare under både 1: a och 2: a världskriget invaderades Vlora återigen först av Italien och några år senare var det Sovjetunionien som hade makten. Det finns därför många spår i Vlora från tidigare kulturer bland annat i form av olika byggnadsverk. Det finns flera muséer och historiska sevärdheter i området som också vittnar om den långa konfliktpräglade historien.

...som senare blev en underbar semesterort

I dag andas det av fred och ro och det råder en avslappnad atmosfär i Vlora som under sommarperioden är en underbar semesterort som med sina sagolika badstränder lockar till sig semesterfirare från när och fjärran. Det varma klimatet och de många soltimmarna skapar goda förutsättningar för en sommarsemester med sol, värme och avkoppling vid det Adriatiska havet. Vlora är med sitt varierade utbud med en kombination av historia, bra utflyktsmöjligheter, restauranger och en härlig semesterstämning därför också Albaniens tredje mest populära stad. Staden utgör ett bra resmål för en härlig semester med hela familjen så väl som för par och grupper av vänner.

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Vlora