Resor till Tirana

Albanien är ett backigt och bergigt land. Den färgglada huvudstaden Tirana breder dock ut sig över en slätt, men kikar du ner längs de långa boulevarderna ser du bergen resa sig mot skyn i periferin. 

Många som reser till Tirana, fortsätter gärna upp mot de albanska alperna eller till kustens stränder. Men det är synd att inte stanna en tid i Tirana. Det är sant att direkt efter kommunismens fall år 1991, så var den albanska huvudstaden inte ett speciellt attraktivt resmål. Fortsatt ett decennium  senare framstod staden som rätt tröstlös. Men mycket har förändrats de senaste åren. Reseguiden Lonely Planet beskriver idag stadskärnan som "oigenkännlig" efter den förvandling Tirana genomgått sedan början av 2000-talet.

Idag kan du åka på en billig resa till Tirana och uppleva en av Europas mest färgglada huvudstäder, bokstavligen talat, med massor att bjuda den nyfikna på. Staden är inte bara landets viktigaste ekonomiska och politiska centrum utan har också ett spirande och allsidigt kulturliv. Stadsdelen Blloku, där de kommunistiska ledarna tidigare boode, har till exempel nu en ungdomlig puls med flera caféer och ett härligt folkliv i de stora parkerna.

Shopping och restauranger

Prisnivån är låg i Tirana, i jämförelse med flera andra väletablerade resmål runt Medelhavet. Du har därför goda möjligheter att fördjupa dig i den albanska huvudstadens restaurang- och affärsliv utan att behöva spränga semesterbudgeten. 

Historiskt har det funnits nära förbindelser mellan Albanien och Italien. När du på resan till Tirana beger dig ut på restaurangerna, kommer du tydligt märka det italienska inflytandet. De flesta platser erbjuder exempelvis pizza och/eller pasta på menyn. Om du önskar, kan du naturligtvis också hitta restauranger som serverar mer traditionella albanska rätter. Det finns dessutom flera bodar och butiker längs vägarna i hela stan, där du kan hitta billig street food som döner och gyros. Prova också den lokala specialiteter byrek (en paj gjord med kött, spenat och ost).

När det gäller restauranger och butiker, kan de flesta önskemål uppfyllas i stadsdelen Blloku. Det finns dock flera andra platser att upptäcka i centrum. Missa exempelvis inte den moderna basaren vid torget  Avnu Rustemi. Här säljer man dagligen färska grönsaker, frukt, fisk och skaldjur. Det finns dessutom flera butiker med konsthantverk och andra lokala produkter om du är på jakt efter en souvenir. Även om du inte har planer att köpa något, är det trevligt att strosa runt på basaren. På helgerna äger ofta event med livemusik och teater för barn rum. Vid marknaden finns också flera restauranger där du kan slå dig ner och betrakta folklivet. 

Sevärdheter

Tirana har en lång och fascinerande historia som du än idag kan uppleva vid olika monument, men också i den smältdegel av kulturer och element som leder hela vägen tillbaka till den osmanska tiden med den italienska bosättningen och den långvariga totalitära regimen. Det är en stad som fortfarande överraskar med sitt mångfald och sina kontraster där relikerna från den gamla tiden idag kombineras med färgglada byggnader.

Även om staden har förskönats de senare åren med färgglad arkitektur och livliga boulevarder, ska det med handen på hjärtat sägas, att Tirana ännu inte kan räknas till en av Europas vackraste huvudstäder. Det är dock utan tvekan en av de mest dynamiska huvudstäderna där höghusen har byggts i ett snabbt tempo.

Stadskärnan i Tirana är inte större än att du kan utforska de mest kända sevärdheterna till fots. Mittpunkten är Skanderbegtorget med statyn av Skanderbeg (Gjergj Kastrioti). Här hittar du också moskéen Etehem Bey (befolkningen i Albanien är övervägande muslimsk) och kulturpalatset med operan, teatern och ett bibliotek. Inte långt härifrån ligger dessutom nationalmuseet och konstmuseet som också är värda sina besök. Stadens kanske mest kända byggnadsverk, den pyramidformade betongbyggnaden som år 1987 byggdes för att ära den kommunistiske diktatorn Enver Hoxha, ligger också nära. Även om byggnaden är avspärrad och numera också tämligen förfallen, är den fortfarande ett fascinerande landmärke.

Framförallt på sommaren är det ofta mycket liv och rörelse på Skanderbegtorget på kvällarna. Torget används ofta till konserter, marknader och liknande arrangemang. Vill du se torget lite från ovan, kan du ta dig upp i klocktornet, Kulla e Sahatit. Därifrån kan du se alla färgglada byggnader runt torget och har utsikt till bergen utanför TIrana

Det kan också rekommenderas att kika in på Nationalmuseet, som med sin färgglada väggmålning i sovjetpropaganda-stil är svår att överse. Är du intresserad av historia, kan du också spendera några timmar på att studera utställningarna. Det nationella konstmuseet är också värt ett besök. Det är inte så stort men har en fin samling albansk konst.

Utflykter

Ett populärt utflyktsmål nära Tirana är linbanan som nästan går hela vägen till toppen av Dajti-berget (1611 möh), varifrån du kan njuta av en vacker panoramautsikt över staden. Det ligger dessutom en restaurang uppe vid linbanestationen.

Det är också möjligt att ha Tirana som utgångspunkt för längre dagsutflykter. Vill du gärna uppleva äkta medeltida stämning hittar du till exempel det i Berat, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Staden ligger cirka 98 kilometer söderut och det går bussar dit som tar cirka 2 timmar.

Äkta medeltida stämning hittar du också i Kruja som ligger närmare Tirana (ca 30 km). Staden är känd för att vara platsen där den albanske hjälten Gjergj Kastrioti Skanderbeg kämpade mot osmanerna på 1400-talet. Huvudattraktionen är det imponerande berget.

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Tirana