Resor till Tirana

Tirana - huvudstaden i Albanien, är en pulserande stad som är känd för sin blandning av historia, kultur och modern atmosfär. Med arkitektoniska pärlor som Skanderbegtorget och det historiska slottet, varierade mat- och nattlivsalternativ samt vackra parker erbjuder Tirana något för alla smaker. 

Många resenärer som kommer till Tirana brukar skynda vidare till de majestätiska albanska alperna eller de lockande stränderna längs kusten men ett besök i Tirana bör man inte missa. Efter kommunismens fall 1991 var den albanska huvudstaden inte särskilt tilltalande. Efter årtionden bakom järnridån såg staden ganska grå och övergiven ut. Lyckligtvis har mycket förändrats sedan dess.

Idag kan du uppleva en av Europas mest färgstarka huvudstäder - Tirana, som inte bara är landets ekonomiska och politiska centrum utan erbjuder också ett levande och mångsidigt kulturliv. Blloku-distriktet, där kommunistledarna en gång bodde bakom välbevakade murar, har nu en ungdomlig atmosfär med en mängd kaféer och livliga parker.

Sevärdheter

 • Tirana, med sin långa och fascinerande historia, är en smältdegel av kulturer som sträcker sig från den ottomanska eran till den italienska ockupationen och den långvariga totalitära regimen. Det är en stad som ständigt överraskar med sin mångfald och sina kontraster, där grå reliker från den gamla regimen står sida vid sida med färgglada byggnader.
 • Staden har genomgått en betydande omvandling under de senaste åren, med livliga gator och ett stort antal nya höghus. Även om Tirana kanske inte hör till Europas vackraste huvudstäder, är det utan tvekan en av de mest dynamiska, med nya skyskrapor som reser sig i snabb takt.
 • Tiranas centrum är tillräckligt kompakt för att utforska till fots, med Skanderbegtorget som central knutpunkt. Här hittar du statyn av nationalhjälten Skanderbeg, Etehem Bey-moskén och kulturpalatset med opera, teater och bibliotek. Nationalmuseet och konstmuseet är också värda ett besök samt även den ikoniska pyramidformade betongbyggnaden som tidigare var ett monument över den kommunistiska diktatorn Enver Hoxha.
 • På kvällarna är Skanderbegtorget ett livligt centrum för konserter, marknader och andra evenemang. Ett besök i klocktornet Kulla e Sahatit ger dig en panoramautsikt över torget och staden, med bergen som omger Tirana i horisonten.
 • Nationalmuseet erbjuder en djupdykning i landets historia genom färgglada väggmålningar i sovjetisk propagandastil, medan National Art Museum har en imponerande samling av albansk konst. För historiefantaster är detta en perfekt plats att tillbringa några timmar på. 

Shopping och restaurangliv 

 • Tirana ger valuta för pengarna jämfört med andra resmål runt Medelhavet. Det gör det enkelt att utforska stadens restaurang- och shoppingutbud utan att tömma plånboken.
 • Det italienska inflytandet är tydligt i utbudet av restauranger och många ställen erbjuder pizza och pasta samt traditionella albanska rätter. Längs gatorna hittar du också små matstånd som säljer billig "gatumat" som sufllaqe, döner och gjiro. En lokal specialitet som är värd att prova är "byrek" -  en paj fylld med kött, spenat och ost.
 • Blloku-distriktet är en populär plats för middagar och shopping men det finns också andra delar av stadskärnan som har spännande erbjudanden. Avni Rustemi-torget har en modern basar där du kan hitta allt från färska grönsaker och frukt till skaldjur och kött men även hantverk och andra lokala produkter. På helgerna är det ofta underhållning med levande musik och teater för barn. Här kan du sitta på restauranger vid marknaden och njuta av atmosfären medan du tittar på folkmassorna på den livliga marknaden.

Utflykter

 • Tirana är en idealisk utgångspunkt för både kortare och längre utflykter. Ett populärt utflyktsmål är linbanan som tar dig nästan ända upp till toppen av Dajti-berget som ligger 1611 meter över havet. Här kan du njuta av en stålande panoramautsikt över staden och det finns en restaurang på toppen vid linbanestationen där du kan ta en bit mat och njuta av utsikten.
 • För längre dagsutflykter finns det flera alternativ. Berat som är en av Albaniens äldsta städer och finns med på UNESCO:s världsarvslista är väl värt ett besök som ligger cirka 98 km söder om Tirana och hit kan du ta en buss eller hyra bil.
 • En annan fascinerande stad är Kruje, även känd som "balkongen över det Adriatiska havet". Från höjden på 610 meter kan du beundra havet en molnfri dag och är känd för att vara den plats där den albanske hjälten Gjergj Kastrioti Skanderbeg kämpade mot ottomanerna på 1400-talet. Huvudattraktionen här är det imponerande slottet.

Lokal transport

 • Tiranas internationella flygplats, Nënë Tereza, ligger 11 km nordväst om staden och har bussförbindelser till centrum. Tack vare huvudstadens centrala läge i landet har den länge varit en viktig transportknutpunkt med goda vägförbindelser till andra delar av Albanien och till grannländerna. Från Tirana går det dagligen bussar till Aten i Grekland och Pristina i Kosovo.
 • I Tirana är bussar och taxibilar de bästa transportmedlen om man inte vill gå. Trafiken kan vara tät och om du har hyrbil kan det vara svårt att parkera. Men om du vill besöka andra delar av landet är det en fördel att hyra bil. Du kan till exempel åka till kuststaden Durres med sina kilometerlånga stränder, eller upp till de albanska alperna - Prokletije, där storslagen natur lockar med bergsvandringar.

Valuta 

Valutan i Albanien är LEK. Även om Tirana är en modern stad så är användningen av kreditkort i Albanien i allmänhet inte så vanligt som vi är vana vid. Se till att du har kontanter med dig när du går ut och äter, till marknaden och mindre butiker. I Tirana finns många bankomater. 

Språk

Albanska är nationalspråket i Albanien men de flesta i hotellpersonalen talar engelska, speciellt bland stadens ungdomar och engelska är snabbt på väg att bli ett andraspråk. Många av de äldre invånarna talar även italienska. 

Välkommen till Tirana med Escapeaway

Med oss kan du planera och skräddarsy din resa precis som det passar dig. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla de fantastiska platserna runt om i Albanien

>>> Läs mer om Albanien

>>> Läs mer om Durres

>>> Läs mer om Berat

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Tirana