Resor till Saranda

Saranda - är en badort som ligger vid foten av bergen, det azurblåa havet och är ett eftertraktat resmål i Albanien. Detta tack vare det härliga medelhavsklimatet med över 300 soldagar per år och en mängd lockande stränder. Denna populära semesterort ligger på den Albanska rivieran med utsikt över den grekiska ön Korfu och lockar besökare med sitt livliga restaurang- och nattliv. På sommaren sjuder staden av liv med aktiviteter längs den kilometerlånga strandpromenaden.

Koppla av vid det azurblåa Medelhavet

Saranda erbjuder den perfekta miljön för en avkopplande strandsemester utan några speciella planer. Här kan man enkelt tillbringa dagarna med att sola och bada vid det kristallklara havet och njuta av utsökt mat på någon av de många restaurangerna. Denna populära kuststad är också en utmärkt bas för att utforska platserna längs Rivieran där du hittar flera orörda stränder, charmiga fiskebyar och historiska sevärdheter.

Inte långt därifrån ligger Ksamil som är en idyllisk semesterort i nationalparken Butrint, som rymmer ruinerna av ett antikt område som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Att utforska ruinerna är bara en av många spännande upplevelser i området som vittnar om regionens rika och ibland dramatiska historia.

Historiska sevärdheter

Saranda har en rik historia som går långt tillbaka i tiden och det finns mycket mer att upptäcka här än bara de vackra stränderna. Uppe på kullarna bakom staden hittar du historiska pärlor som berättar om Sarandas historia. Lekuresi-slottet, från den ottomanska perioden ger dig inte bara en fantastisk utsikt över staden och havet, utan också ett utmärkt tillfälle att beundra solnedgången. En annan historisk juvel är Saranda-klostret från 400-talet som ligger på kullarna bakom staden och även om mycket av byggnaden förstördes under 2:a världskriget är utsikten från klostret en upplevelse bara i sig.

För historieintresserade är det också värt att besöka ruinerna av den gamla synagogan i stadens centrum som härstammar från 400-talet och är ett av de äldsta spåren av judiska samhällen på Balkan. Gjirokastra, en annan pärla som ligger bara 1 timmes bilresa från Saranda är känd för sitt imponerande slott och sina kullerstensgator.

Stränderna i Saranda

Saranda erbjuder flera bra alternativ för den som vill ha en dag på stranden. Stadens centrala strand, som ligger vid den livliga strandpromenaden och omges av höga hotellbyggnader är bekväm men det är väl värt att göra den korta resan till den idylliska Ksamil-stranden som ligger lite längre söderut. Ksamil har också ett urval av strandnära matställen och glassbarer. Under högsäsong kan antalet besökare vara stort så ett tips är att ta en tur ut till de små vackra öarna utanför kusten för en lugn tillflyktsort om du söker lugn och ro. 

I motsatt riktning, cirka 35 km norr om Saranda, ligger den långa och vackra Borsh-stranden vid det Joniska havet och med 5 km vit sand är det lätt att hitta en plats att njuta av dagen vid det inbjudande havet.

Om du vill komma bort lite från stadens liv och rörelse behöver du inte gå långt. På båda sidor om Saranda hittar du flera mindre vikar med familjevänliga stränder. Bara 1o km söder om staden ligger Pulëbardha-stranden, som av dem som känner till området väl anses vara en av de bästa stränderna i Albanien

Restauranger och shopping

Xhiro är det albanska ordet för en "avslappnad kvällspromenad" och är en favoritaktivitet bland lokalbefolkningen när solnedgången börjar visa sig. Särskilt sent på dagen är den långa strandpromenaden en livlig plats att fördriva tiden på med gott om kaféer och restauranger som erbjuder allt från pizza till traditionella albanska fiskrätter. De tydliga influenserna från Italien och Grekland återspeglas i det lokala köket. Med den gynnsamma prisnivån i Albanien är det ett utmärkt tillfälle att njuta av kulinariska upplevelser utan att bli ruinerad. För den mest autentiska fiskeupplevelsen rekommenderar vi att du besöker fiskehamnen där du hittar restauranger som ligger alldeles intill båtarna som kommer in med färska varor.

Om du inte är redo att gå till sängs efter en utsökt måltid är stadens barer och diskotek livliga, särskilt under högsäsongen.

Saranda har ca 38 000 permanenta invånare, så även utanför de mest hektiska sommarmånaderna juli och augusti är staden full av liv. Du hittar därför alla nödvändiga butiker och stormarknader som erbjuder lokala specialiteter och annat som du kan tänkas behöva. 

En snabb tur till Korfu

Under en semester i Saranda i Albanien kan det vara lockande att ta en tur till Korfu i Grekland. Med båt tar det mindre än en halvtimme att korsa det smala sundet till en av Greklands mest kända semesteröar - Korfu. Här kan du ha en härlig dag på stranden, njuta av en god moussaka och varför inte köpa hem några grekiska souvenirer. 

Välkommen till Saranda med Escapeaway

Med oss kan du planera och skräddarsy din resa precis som du vill ha den. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla de fantastiska platserna runt Albanien

>>> Se våra unika Hideaways hotell i Saranda

>>> Läs mer om Albanien

>>> Läs mer om Tirana

>>> Läs mer om Durres

>>> Läs mer om Berat

>>> Läs mer om Korfu i Grekland

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Saranda

Populära hotell i Saranda

Albanien, Saranda
8,6
Mycket bra
693 omdömen
  • Närmaste flygplats: 259 km
  • Närmaste strand: ca. 550 m
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Saranda
9,7
Fantastiskt
240 omdömen
  • Närmaste flygplats: 281 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Saranda
8,6
Mycket bra
129 omdömen
  • Närmaste flygplats: 276 km
  • Närmaste strand: ca. 65 m
  • Internet/Wi-Fi