Resor till Saranda

Ett underbart milt medelhavsklimat med över 300 soldagar om året, ett vackert läge vid foten av bergen vid det azurblåa havet och inte minst ett pärlband av inbjudande badstränder gör Saranda till ett av de mest attraktiva resmålen på den Albanska Rivieran. Denna populära semesterort som ligger i södra Albanien i höjd med den grekiska ön Korfu är dessutom känd för sitt restaurang- och nattliv plus att det under de populära sommarmånaderna alltid är massor av liv och rörelse nere längs stadens trevliga och kilometerlånga kustpromenad.

Koppla av vid det azurblåa Medelhavet

Saranda som lokalt är känt under namnet Sarandë är perfekt för en avkopplande badsemester utan något fastlagt program. Här får du lätt dagarna att gå med att bara njuta av solen vid det kristallklara havet och av den läckra maten på de många restaurangerna. Den populära kuststaden ger dig samtidigt en idealisk utgångspunkt för att utforska andra delar av den Albanska Rivieran där det väntar dig ännu fler orörda stränder, charmerande fiskelägen samt historiska sevärdheter av hög internationell klass. 

Inte särskilt långt söder ut ligger till exempel Ksamil, en idyllisk semesterort inne i nationalparken Butrint som är uppkallad efter en stad från antiken och som står med på UNESCO:s Världsarvslista. Det är helt klart värt att lägga några timmar på att utforska de antika ruinerna på en resa till Saranda om du är det minsta intresserad av historia. Ruinstadens spår efter romare och greker är emellertid bara en av många spännande sevärdheter i området vilket vittnar om regionens rika och tidvis dramatiska historia.

Även om kuststäder som Saranda med rätta lockar en hel del semesterfirare både lokala och utländska så är Albanien på många områden ännu ett orört resmål till exempel i jämförelse med grannlandet Grekland. Vill du uppleva det autentiska, ofördärvade Albanien så behöver du inte förflytta dig särskilt långt in i landet.

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Saranda

Populära hotell i Saranda

Albanien, Saranda
8,3
Mycket bra
434 omdömen
  • Närmaste flygplats: 278 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Albanien, Saranda
9,7
Fantastiskt
258 omdömen
  • Närmaste flygplats: 281 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Saranda
9,7
Fantastiskt
177 omdömen
  • Närmaste flygplats: 277 km
  • Närmaste strand: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Utflykter och upplevelser

Här nedan har jag kort beskrivit några av de många upplevelser som väntar dig på en resa till Saranda. Vill du läsa om de många andra sevärdheterna och spännande resmålen i Albanien så rekommenderar jag att du besöker vår reseblogg, där hittar du inspirerande artiklar om de största upplevelserna. Stort nöje och trevlig resa!

Historiska sevärdheter

Det här hänt mycket i Saranda sedan staden enbart var ett fridfullt fiskeläge. Beger du dig upp bland de höga kullarna bakom staden kommer du upptäcka att denna del av kusten faktiskt har historiska rötter som sträcker sig mycket längre tillbaka än den moderna turismen. Här uppe hittar du till exempel Lekuresi-borgen som stammar från den osmanska tiden då staden grundades. Idag ligger det en restaurang här uppe som nog har stadens bästa utsikt trots sin lite avsides placering. Här kan du njuta av en förfriskning eller något gott att äta medan du beundrar den fantastiska utsikten ner över stadens stränder och havet ända ut mot Korfu. Det är ett populärt ställe att betrakta solnedgången ifrån vilket även du bör göra minst en gång under din semester. Det tar ungefär 45 minuter att gå hit upp men du kan även ta en taxi.

Ett ännu äldre byggnadsverk är Sarandaklostret från 400-talet och som även har gett namn åt staden. Det finns i och för sig inte så mycket kvar av klostret som användes som bas av nazisterna under 2: a Världskriget och därför blev sönderbombat av engelsmännen. Utsikten från klostret som även det ligger uppe bland kullarna bakom staden är även den storslagen. Det finns ingen restaurang här vid klostret men det ligger en populär vinbar precis intill.

Är du historiskt intresserad kan det även rekommenderas att ta vägen förbi utgrävningarna av stadens gamla synagoga mitt i hjärtat av staden. Ruinerna från 400-talet som återupptäcktes 1984 är kanske i sig inte särskilt imponerande men det är ett av de äldsta spåren av judiska samfund på Balkan.

Ovanstående är bara några av de historiska sevärdheter du kan se i och precis omkring Saranda, det finns emellertid åtskilliga berömda sevärdheter lite längre bort. Några få kilometer från Ksamil ligger till exempel den antika staden Butrint med fascinerande spår efter både romarna och grekerna. Inte överraskande står Butrint upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det samma gäller för Gjirokastra som är en av Albaniens vackraste städer och som ligger i inlandet bara en timmes körning från Saranda. Här märker du tydligt av stadens över 2 500 år långa historia när du rör dig på de smala, stenbelagda gatorna bland de små husen med sina skiffertak och inte minst uppe vid stadens borg.

Avstickare till Korfu

Det tar mindre än en halvtimme att åka båt över det smala sundet till den grekiska ön Korfu. Det är därför som gjort för att ta en dag till att besöka en av Greklands mest kända semesteröar och njuta av dess fina stränder, avnjuta en god moussaka och eventuellt köpa några grekiska souvenirer med hem.

Korfu är verkligen ett populärt utflyktsmål från Saranda under sommarmånaderna när man kan ta en färja över tidigt på morgonen och hem igen på kvällen. Reser du hit utanför högsäsongen så måste du övernatta på ön eftersom det då enbart går en daglig förbindelse.