Resor till Durres

Durres som även skrivs Durrës är Albaniens största hamnstad. 1914 utnämndes staden till furstendömets huvudstad men tvingades lämna ifrån sig denna titel till det närliggande Tirana efter några få år vid upprättandet av den nya staten Albanien. Den nuvarande huvudstaden ligger inne i landet bara omkring 30 kilometer från Durres. De två städerna skiljs åt av en smal bergskedja som dock inte är något hinder för trafiken mellan dem. Durres är idag tack vare sin hamn och sitt läge nära huvudstaden fortfarande en av landets ekonomiskt viktigaste städer.

Rivieran

Bland semesterfirare är den stora hamnen emellertid inte den huvudsakliga attraktionen i Durres. Det är däremot den 10 kilometer långgrunda och barnvänliga stranden som sträcker ut sig längs en bukt söder om själva staden. Här kan du njuta av det soliga klimatet och inne vid den gamla hamnfronten hittar du allt du kan önska dig när det gäller bra restauranger. Du kommer snabbt märka att det närliggande Italien har satt sin tydliga prägel på maten i Albanien. Du kan därför se fram emot en semester med läcker mat baserad på fina råvaror och dessutom till ett betydligt lägre pris än på mer kända resmål runt Medelhavet. Det ligger även många matställen söder ut längs strandpromenaden som serverar lite enklare men välsmakande rätter. Här hittar du även strandbarer och diskotek med ett livligt nattliv under högsäsongen.

Den långa stranden på Rivieran är perfekt för dig som reser till Durres enbart för att njuta av en avkopplande badsemester. De flesta hotellen har ställt upp liggstolar och parasoller på stranden men det är lätt att hitta en mer fridfull plats i sanden om du skulle vilja det. Nöjer du dig inte med att lapa sol och bada så finns här även olika former av vattensportaktiviteter.

Sevärdheter och utflykter

När du inte njuter av strand- och restauranglivet har du många möjligheter att utforska stadens rika historia. Precis vid hamnfronten ligger ett spännande arkeologiskt museum med en intressant samling som berättar historian om de olika civilisationer som genom tidernas gång har härskat över området. Du får heller inte gå miste om stadens romerska amfiteater från 300-talet för övrigt den största i sitt slag på Balkan. Här uppfördes på sin tid blodiga gladiatorspel inför upp till 20 000 åskådare.

En resa till Durres är även en utmärkt möjlighet till att göra utflykter lite in i landet. Det tar till exempel inte lång tid att åka buss in till Albaniens huvudstad Tirana. Längre åt norr kan du i Krujë besöka den imponerande borgen som spelade en särskild roll i albanernas medvetande. Det var här som nationalhjälten Skanderbeg under 1400-talet fram till sin död lyckades hålla stånd mot turkarna. Gå även en tur i basaren som består av en lång stenbelagd gata som sträcker sig från borgen ner till centrum av staden.

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Durres

Populära hotell i Durres

Albanien, Durres
8,7
Mycket bra
331 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 1.7 km
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Durres
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Albanien, Durres
9,1
Fantastiskt
388 omdömen
  • Närmaste flygplats: 33 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Durres?

6,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner