Resor till Albanien

Albanien var ett stängt land under årtionden och det är bara de senaste 20 åren som det har varit möjligt för semesterfirare och andra resande att besöka landet. Nu marknadsför man landet som resedestination för potensiella semesterfirare och här finns riktigt mycket att se. En bländande vacker kustlinje, dramatiska berg, urgamla ruiner och en intressant historia. 

Den schweiziska nyhetssighten swissinfo.com skriver om sitt besök i Albanien att "maten är god och billig, hotellen är genomgående rena och har rimliga priser och bergen och kustområdena är magiska".

Befolkningen sägs vara vänlig och behaglig - den största faran dagligdags för en gäst är trafiken och de gropiga vägarna. Infrastrukturen är absolut inte i topp och en sådan sak som avfallshandtering är ett problem som man i Albanien erkänner och arbetar på att förbättra.

Att Albanien, trots vissa avigsidor kan vara ett riktigt trevligt ställe att resa till upptäcker fler och fler. Landet har under senare år upplevt en betydande ökning i antalet besökare från olika länder som Schweiz, Grekland, Italien och Tyskland samt grannländerna Kosovo, Makedonien och Montenegro.

De flesta av de gäster som reser hit från Västeuropa ger sig ut på hiking-turer i bergen eller på särskilda kulturella eller utbildningsmässiga resor. Kryssningssemester längs Albaniens fantastiska kustlinje håller också på att vinna fotfäste.

Välkommen till Albanien med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell på din semester.

Res till Albanien före alla andra

I Albanien hittar du en  mycket vacker natur och underbara stränder och även Albaniens kultur och historia är ganska intressant. Albanien är i full färd med att bygga upp faciliteter för turister i form av nya hotell och nya vägar m.m. Du kan lugnt resa till Albanien och gör det innan det blir fyllt med turister. Det är även som gjort för resa där du kombinerar Albanien med besök på andra resmål i t.ex. Kroatien eller Montenegro. Hos Escapeaway kan du skräddarsy din egen rundresa med bil och har du behov av hjälp är du självklart välkommen att kontakta oss för ett erbjudande på en kör-själv-semester.

Resmål i Albanien

 • Gästrecensioner 6,3
  Durres
  8 hotell
  Den 10 kilometer långa sandstranden vid Durres inbjuder till en avkopplande badsemester men här finns även mycket annat att använda semestern till. Vill du inte koppla av vid vattnet så är det inte långt till huvudstaden Tirana och många andra ... intressanta utflyktsmål. Läs mer
 • Tirana
  3 hotell
  Tirana är Albaniens dynamiska huvudstad som ligger mellan stränderna och de gröna bergen längs kusten. Staden har genomgått en anmärkningsvärd förvandling sidan kommunismens fall och är idag ett av de mest mångfaldiga kulturella resmålen i landet.

Populära hotell i Albanien

Albanien, Saranda
8,6
Mycket bra
737 omdömen
 • Närmaste flygplats: 259 km
 • Närmaste strand: ca. 550 m
 • Internet/Wi-Fi
Albanien, Saranda
8,3
Mycket bra
434 omdömen
 • Närmaste flygplats: 278 km
 • Närmaste strand: ca. 20 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Albanien, Vlora
8,8
Mycket bra
302 omdömen
 • Närmaste flygplats: 153 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Internet/Wi-Fi

Information och fakta

Här har jag sammanställt lite information och fakta åt dig som ska åka på semester till Albanien. Kom ihåg att du även kan hitta inspiration till din resa på vår blogg där vi skriver om egna upplevelser och de olika resmålens historia, kultur, maten och mycket mera.

När Albanien på 1990-talet vaknade upp från en Törnrosa liknande sömn efter en stenhård kommunistisk isolering så var Albanien en främling från en annan tid. Albaniens städer var inte kvävda av bilavgaser och stränderna var ofördärvade. Albaniens folk, som hade lidit länge var lite omtumlade och förvirrade. Även om saker och ting har ändrat sig mycket sedan dess så har detta gamla land fortfarande något mycket sällsynt att bjuda - en blick in i en kultur som är helt speciell, byggd på isolering och avsaknad. Albanien är bara sig själv.

Orörda stränder

Du kan fortfarande hitta vackra orörda stränder längs den joniska kusten (besök den charmiga staden Saranda), fascinerande klassiska platser som gamla Berat och dramatiska bergscitadell. Squat toaletter (sitter på huk) är inte längre normen och du kan numera ta en cocktail på någon läcker bar medan du lyssnar på rockmusik. Samtidigt behåller norra Albanien landets rykte som ett vilt gränsland vid liv med dystra berg och en och annan blodsfejd. Albanien är ett varmt och innerligt gästvänligt land med fascinerande osmanska städer fulla av historia, storslagna bergslandskap och charmiga byar. Vandrare kommer älskar de Albanska Alperna eller Tomorri Massivet, medan cyklister hittar ett nätverk av gamla stigar kors och tvärs genom landet.

Spännande konst och historia

Arkeologiskt intresserade kan tillbringa timmar i Butrint och Byllis, historie-älskare kan utforska gamla slott, osmanska fästningar och museum städerna Berati och Gjirokastra. Konstkännare kan besöka de ganska okända medeltida kyrkorna med sina vackra kalkmålningar och ikonsamlingar i Tirana, Korca och Berati. Efter en hel dags utforskande kan man njuta av mat från menyer med läckra rätter av fisk, skaldjur, lamm, ekologisk frukt och grönsaker och naturligtvis även utmärkta albanska viner. 

Vill inte ha massturism

Även om Albanien helt klart satsar på att kusterna i ökad grad ska bli populära semesterresmål för utlänningar så vill man inte ha någon massturism vid stränderna som den man till exempel ser i Spanien och Grekland. Från en talesman på Albaniens officiella byrå för turism sägs det enligt swissinfo.com, att man prioriterar miljöhänsyn och naturbevarande högt, vilket sätter gränser för hur mycket kustena kommer kunna användas till massturism.

Om du vill uppleva lite av "det gamla Östeuropa" som Albanien på många sätt fortfarande representerar så är det nog en god ide att överväga en resa hit inom de närmaste åren. Du kommer få uppleva tillmöteskommande och pratglada herdar längs vägkanterna med sina kor, får eller getter, fiskare som säljer sin fångst till högstbjudande, lantbrukare som plöjer med gammaldags handplog och åsnor fullastade med ved, säd och mycket annat.

Detta är fenomen som säkert kommer bli allt mer ovanliga med tiden och i takt med att landet långsamt moderniseras.

Natur

Albanien är rikt på mineraler, speciellt krom och koppar. Tidigare stod gruvindustrin för en betydande del av landets exportintäkter, men nu har både produktionen och antalet arbetare fallit betydligt bland annat beroende på föråldrad teknik och regelbundna strömavbrott. Gruvdriften är nu nästan helt i privata händer och även enstaka utländska företag har investerat i gruvindustrin.

Nästan all energi som produceras i Albanien kommer från vattenkraft. Många av vattenkraftverken är dock i behov av reparation och modernisering. Detta i kombination med ökad efterfrågan och torka har lett till energibrist och långa strömavbrott de senaste åren. Man har därför varit tvungen att importera energi. Man har utvunnit olja i Albanien sedan 1918, och idag utvinns även små mängder av naturgas.

Lantbruk och industri

Knappt en fjärdedel av Albaniens yta, huvudsakligen kustslätterna, är lämpade för lantbruk. De viktigaste grödorna är vete, majs, potatis, grönsaker och frukt.

Under kommunismen blev lantbruket kollektiviserat men sedan dess har sektorn blivit totalt omstrukturerad genom en rad jordreformer och 1995 var i stort sett all lantbruksjord åter i privata händer.

Privatiseringen resulterade dock i en rad problem. Uppdelningen till små jordlotter hindrar ett effektivit, mekaniserat lantbruk. Många av de minsta gårdarna är familjejordbruk som inte säljer något utan bara odlar till självförsörjning.

Industrisektorn är liten. Den industri som utvecklades under kommunismen byggde huvudsakligast på utvinnandet av koppar, krom och andra metaller. Det har tillkommit många små och medelstora verksamheter inom byggsektorn och texstilbranschen. Framförallt har italienska och grekiska affärsmän startat production av skor och kläder i Albanien, lockade därtill av billig arbetskraft och landets närhet till till västeuropeiska marknader. Tillväxten inom industrin har varit stark de senaste åren men utgångspunkten var också mycket låg. Det finns emellertid stort behov av fler utländska investerare om affärslivet på allvar ska bli en tillväxtmotor i landets ekonomi.

Infrastruktur och turism

Vägnätet i Albanien är i så dåligt skick att det hämmar utvecklingen av lantbruket och turistnäringen. Vägarna är ofta smala och gropiga och bara en tredjedel är asfalterade. De flesta albanerna åker fortfarande buss. Det 700 km långa järnvägsnätet behöver även det en genomgripande upprustning.

Durrës är den viktigaste hamnstaden - här passerar cirka 90 procent av Albaniens utrikeshandel. Den internationella flygplatsen Rinas ligger 30 km utanför huvudstaden.

Albanien har goda förutsättningar till att bli ett turistland. Det kräver emellertid stora investeringar i infrastrukturen samt lugn och stabilitet i landet.

Det goda i saken är att man på senare år verkligen tagit tag i utvecklingen av bland annat infrastrukturen och reser du till Albanien kommer du att uppleva att vägarna etc. i stor hast har rustats upp.

Turistinformation

Den albanska turistbyrån erbjuder en rad praktiska upplysningar och beskrivningar av allt det Albanien har att bjuda på. På Albaniens turistbyrås hemsida finns det bland annat ett fotogalleri som ger en bra bild av vad Albanien har att erbjuda sina besökare. Det finns dessutom en rad inspirerande upplysningar om vilka sevärdheter som finns i Albanien.

Dessvärre för Albanien del är dess rykte som land ganska nerfläckat: Många tänker korruption, blodsfejder, gäng och kriminalitet när de hör ordet "Albanien". Detta är utan tvivel en av orsakerna till att efterfrågan på resor till landet hittills har varit låg - även om den är stigande.

Vad tycker gästerna om i Albanien?

7,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 14 recensioner