Resor till Schweiz

Schweiz ligger omringat av Frankrike, Tyskland, Liechtenstein, Österrike och Italien. Alperna dominerar de centrala och södra delarna av landet, och vid gränsen till Frankrike i den nordöstra delen hittar du Jurabergen. Det bergiga landskapet bjuder på massor av vackra, gamla slott inbyggda i klipporna, eller bortgömda i djupa dalar och skogar.

Hur bokar jag en resa till Schweiz?

Schweiz är ett av flera nya länder och resmål du kan resa till med Escapeaway. Anmäl dig till nyhetsbrevet där vi skriver om nya destinationer, eller följ oss på sociala medier för att få mer information om resor till Schweiz och andra spännande resmål.

Sevärdheter och upplevelser

Det finns många saker att uppleva på en resa tillSchweiz, inte minst den vackra naturen. Här har vi samlat en handfull av spännande sevärdheter som du kan uppleva på din semester.

Alperna i Schweiz

Det mest besöka och befolkade området i alperna, är centrala Berner Oberand, med sina pittoreska bergstoppar, dalar och småstäder. De mest högtliggande delarna av Alperna i Schweiz hittar du längre söderut där det lilla, men mycket populära semesterstället, Zermatt, bjuder på utsikt till Schweizs mest karaktäristiska berg: Matterhorn ("Toblerone-berget"). Höjdpunkten Dofour vid Monte Rosa är dock det högsta berget. Schweiz varierande geografi ger en mångfladig vegetation, med allt från palmer i Ticino till alpina plantor i bergen.

Slott så långt ögat kan nå

Schloss Thun är en landsort från 1100-talet, byggt på en backe söder om Bern. I närheten ligger Schloss Oberhofen, som har ett vackert och välskött slott. Reuss är en pittoresk landsort i närheten av Luzerne, som har bevarat sin medeltida charm med byggnader från 1400-talet, målade fasader, torn och övertäckta broar, som kan pryda många vykort.

Det vackra området med gröna gärsmattor och skogar i Franches Montagnes i Jurabergen, är en plats som är översedd av många besökare i Schweiz. Här hittar du kilometervis av vandringsleder och skidrutter. Genèvesjön (Lac Leman) är vacker enligt schweiziska standards, och på den östra bredden hittar du det populära Chillon Castle mitt i ett fantastiskt läge. Slottet ligger på promenadavstånd från Montreux; mittpunkten på den schweiziska rivieran och berömd för sin årliga jazzfestival.

Ascona är bortgömd bakom alperna, vid bredden av Lago Maggiore, med ett behagligt medelhavsklimat och den speciella italienska stämningens om gör området till ett populärt ställe för konstnärer i Schweiz.

Resmål i Schweiz

Zürich

Zürich är en utpräglad germansk stad, placerad med den gamla stadsdelen nära den norra änden av Zürich-sjön och tvärs över Limmat-floden. De snirkliga gatorna är fulla av byggnader och charmiga trädgårdar från 1500- och 1600-talen. Området är livligt till nattimmarna. Behnhofstrasse är byggd längs de gamla stadsmurarna, och under jorden hittar du världen största underjordiska bankbok. Konstmuseum är en källa till nationell stolthet i Schweiz, och de lokala älskar dessuom att hålla picknick, bada och simma i bergssjöarna under sommaren.

Luzern - schweiziskt vykortsidyll

Luzern är verkligen som ett schweiziskt vykort: staden ligge romgiven v berg, sjöar, alp-landsorter och ängar fulla av edelweiss. Den charmiga staden ligger vid Reuss-floden, på den västra sidan av Luzern-sjön, och utgör en bra utgångspunkt för utflykter i området.

Genève - internationella Schweiz

Genève är en mycket internationell stad, och är huvudkvarter för mer än 200 olika organisationer, vilket ger stadenen intellektuell och kosmopolisk atmosfär, för att inte tala om en hög prisnivå. Det är dock en vacker stad med en intressant historia, belägen på den västra sidan av Leman-sjön. Staden har en vacker gammal stadsdel, dominerad av St. Pierre-katedralen, samt Place du Bourg-de-Four i romansk och gotisk stil. Staden bjuder på en värld av museum, bland annat museet för Konst och Historia, Museet för Internationella Röda Korset, samt Voltaire-museet. Det är vackert att ta en promenad längs sjöbredden, och det finns gott om härliga parker och badområden, liksom det gigantiska källvattnet som är värt att beundra.

Information och fakta

Geografi

Landets betagande sceneri har lockat resenärer sedan början av 1800-talet. Över 60 procent av landet är berglandskap, och en fjärdedel är täckt av skog, vilket ger en fantastisk utsikt oavsett var man tittar.

Historia

Schweizs historia ser annorlunda ut, än landets grannar, i huvudsak för att ingen ledeare sedan 1300-talet har lyckets styra utrikespolitiken för den grupp av kantoner som landet består av. Området förenades ursprungligen under det romerska imperiet år 1032, men blev aldrig riktigt underlagt någon sträng kontrll. Detta ändrades dock, då den tyska Habsburgske familjen, den mest maktfulla dynastin i Centraleuropa, vidgade deras territorier under ledningen av Rudolph I. Då han dog år 1291, såg deras lokal ledare dina chans att uppnå självständighet.

Reformationen på 1500-talet medförde stora omvälvningar i hela Europa, och medan resten av Euorpa var i kamp under 30-åriga kriget, höll Schweiz sig utanför problemens räckvidd. Den Westfaliska Freden år 1648, vilken avslutade det 30-åriga kriget, markerade också den schweiziska självständigheten. Schweiz var nu för första gången erkänd som en neutral stat.

Schweizerna behöll sin neutralitet hela vägen in till 1900-talet. Deras enda engagemang under Första Världskriget låg i tillrättaläggandet av Röda Korsets enheter. Under Andra Världskriget ändrades däremot situationen, då landet tvättade pengar för nazistiska Tyskland, stängde gränserna för den judiska befolkningen och organiserade återvändning för alla de människor som försökte fly från det nazi-styrda Europa. Landets image led utan tvekan efter detta, men år 1998 lovade den schweiziska regeringen att betala 1,2 miljoner dollar som ersättning till de som drabbats av Förintelsen. 

Efter krigen var Schweiz i stånd att resa sig som ett redan starkt kommerciellt, finansiellt och industriellt centrum, i motsats till de flesta andra länderna i Europa. Zurich utvecklades till ett internationellt centrum för bank- och försäkringvärlden, och många internationella organisationer, såsom WHO, etablerade sina huvudkontor i Genève.

Schweiz avstod från att bli medlem i FN och NATO, men har dock anslutit sig till EFTA. Schweiz sökte intåg i EU år 1992, men år 2001 röstade folket för en starkare koppig till EU, samtidigt som man aldrig skulle torlerera att rent faktiskt vara en del av EU. Detta satte stopp för EU-debatten.

Vädret när du reser

Vädret blir varmare runt april, och säsongen för vintersport närmar sig då sitt slut.

Våren (april-maj) och hösten (september-oktober) är de bästa tidpunkterna att besöka Schweiz på, om du vll undvika de flesta turisterna och höga priserna. Alperna ger ett varierande klimat i hela Schweiz; i bergsområdena är temperaturen ofta låg medan de lågt liggande områdena bjuder på högre temperaturer och varma somrar.

Ticino har ett varmt medelhavsklimat, medan resten av Schweiz har ett centraleuropeiskt klimat med temperaturer på runt 20-25 grader på sommaren och 2-6 grader på vintern. Det finns bergstoppar som har snö året runt.

Transport

Ska du resa runt i Schweiz, kommer här lite praktisk information om olika transportformer.

Flygplatser

Med sitt centrala läge i Europa, är Schweiz lätttillgängligt oavsett om du ankommer i bil, med tåg eller med buss. Långdistansflygningar ankommer till Zurich eller Genève, som båda har moderna och välorganiserade flygplatser med första klassens bussförbindelser till respektive stad.

Kloten flygplats, 10 km norr om Zürich, har regelbundna avgångar till centralstationen, var 10:onde minut mellan klockan 06-24. Flygplatserna i Basel, Bern och Lugarno tar också emot internationella flygningar primärt från regionala städer.

Tåg och buss

Tågen avgår på tid i Schweiz, och snabbtågen förbinder Genève och Züroch med de flesta andra större europeiska städerna. Schweiz är omfattande och effektivt, men inte billigt. Bussarna har en tendens att vara långsamma och mindre bekväma, även om de dock är en billigare lösning.

Bil

Att ankomma till Schweiz i bil, innebär normalt att du kör in i landet längs de snirkliga vägarna i bergen, vilket betyder längre körturer - men fantastiska miljöer. Vägnätet är välskött och trafiken hanteras effektivt. Det finns huvudvägar till alla gränsövergångar i Schweiz. På grund av bergen finns det docj inte så många gränsövergångar, men de viktigaste rutterna leder till Frankrike via Genève i söder och Basel i norr, till Tyskland via Schaffhausen och St. Gallen runt Bodensjön. Det är också tillgång till Österrike och Italien via Lugano, Ascona och Brig. För bilister är N1 den snabbaste rutten från Bern och Basel, och den leder också till områdena norr och öster om Zürich. N3 leder till Zürich från söder längs Zürich-sjös bredder.

Bilhyra

Det är enkelt att hyra en bil i Schweiz, och du hittar biluthyrningsbolag på alla större flygplatser och städer i landet. Lika så enkelt det är att hyra bil och köra runt i Schweiz, lika så dyrt är det med bilhyra, så det är en bra idé att jämföra priser på hyrbilar när du bokar din resa.

Upplev några av Europas vackraste vattenfall i Schweiz

Det finns mycket mer att göra i Schweiz, än att bara åka skidor - även om det som landet nog är mest känt för, är alla utsökta alpina områden med skidsport, fest och avslappning.

Naturälskare kan med fördel besöka landet också utanför skidsäsongen, dä du kan uppleva ett ljummet "bubbelbad" under det 300 meter höga, oförglömligt vackra vattenfallet Staubbach. 

Sedan långt tillbaka har romantiker och naturälskare åkt på pilgrimsfärd till Staubbach-vattenfallet i Lauterbrunnen-dalen, som är ett av de högst belägna vattenfallen i Europa. Den världsberömda diktaren Johann Wolfgang von Goethe, sägs ha blivit så inspirerad här, att han skrev en av sina dikter som handlar om människolivet som liknar vattnet i dess konstanta förvandling mellan ro och rörelse.

På sommaren påverkar de varma vindarna Staubbach-vattenfallet på ett sådant sätt, att det sprutar droppar i alla riktningar. Vissa besökare anser, att det är en bra idé att ta med en regnjacka om man inte vill bli blöt.

Det finns 72 andra vattenfall som du kan njuta av i Lauterbrunnen-dalen, t.ex. de 10 glaciär-vattenfallen, Trümmelbach-vattenfallen, som varje år flyttar 20.200 ton sten ner från bergen. Det krävs en liten klättring uppför för att nå vattenfallen, men det är det värt!

Turistinformation

Schweiz har något att erbjuda hela året runt. Sommaren är varm och behaglig och bjuder in till utomhusaktiviteter. Det kan dock vara mycket folk i landet på denna årstiden. Vintersäsongen i Schweiz bjuder på skidsport i alperna, som öppnar runt slutet av november och har sin högsäspong runt jul och nyår.

På den officiella turistbyrån hittar du upplysningar om Schweiz, bland annat en rad praktiska tips om hur det är att resa i Schweiz. Därutöver hittar duockså upplysningar om olika aktuella händelser och nyheter i landet.

>> Se alla resor till Österrike här
>> Se alla våra resor till Tyskland här

Hotell i Schweiz